Fredagen den 14 mars 2014

Här finns domen mot Fredrik Svensson. Han dömdes till 16 års fängelse för mord. minfil.org/q0U0efbabb/Spekedom.pdf
 

Tisdagen den 28 januari 2014

Hej! 
 
Nu har jag lyckats jobba ikapp lite på hemmafronten och kan börja ta tag i mina tillkortakommanden här på på bloggen. 
 
Jag vill börja med att tacka så oerhört mycket för alla donationer som ramlat in! Jag har under fått in 1 728 kr från Spekerödsläsare och 1 750 kr från Flakeböleläsare dessa veckor och det täcker mina reskostnader under de två veckor jag virrat runt i småland och på västkusten! 
 
Jag har satt upp en tacksida till mina donatorer här på bloggen där jag kommer nämna de donatorer som vill med namn/alias. Jag lägger inte upp några namn/alias utan godkännande från donatorn! Jag har inte mailadress till alla donatorer så om du inte får något mail under dagen vore jag tacksam om du själv kontaktade mig med besked om namn/alias du vill ha infört på sidan. 
 
Ånyo, stort tack för att ni gjort det hela möjligt!
 

Torsdag den 23 januari 2014

Här är beslutet från Hovrätten: FSprotokoll.pdf 

Liverapporteringen från sista dagen hittar du HÄR.

Onsdagen den 22 januari 2014

Nu har det kommit ytterligare 50 kr från vad jag misstänker är en Spekerödsläsare. Tack till dig! Naturligtvis omgärdas alla donatorer av sekretess från mitt håll och jag kommer inte att skriva ut eller föra vidare några namn som eventuellt kan hänföras till personers nick på Internet. 
 
Vad gäller rapporteringen från rättegången i hovrätten verkar denna ha avstannat helt från alla håll. Eftersom även jag vill veta allt som händer och sägs under slutpläderingarna kommer jag att åka till Göteborg tidigt i morgon bitti och sen hem igen till Stockholm på kvällen. 
 
Alla donationer till reskostnader mottages med yttersta tacksamhet. Om varje läsare skänkte 10 spänn skulle det göra enorm skillnad för att täcka upp för de reskostnader jag har haft för att bevaka rättegången.
 
Har ni önskemål om någon annan rättegång ni vill att jag bloggar ifrån? Skicka ett mail till rattegang@gmail.com eller skriv något i gästboken
 

Måndagen den 20 januari 2014

Nu är jag tillbaka i Jönköping för att rapportera från slutet av Flakebölerättegången, den slutar antagligen i morgon. 
 
Under förmiddagen har det droppat in 200 kr i donationer! Stort tack! 
 
Förra veckan hade jag möjlighet att bo hemma hos en kompis i Göteborg men det kan jag inte göra denna vecka. Eftersom min ekonomi inte tål utsvävningar i form av hotellboende och eftersom jag bloggar obetalt på min fritid så kommer jag inte kunna blogga från de sista dagarna av Spekrödsrättegången. 
 
Jag hoppas att det blir någon riktigt vass rapportering från annan media så vi alla har möjlighet att hänga med vad som händer de sista dagarna!
 

Fredagen den 17 januari 2014

Nu är min första Spekerödsvecka över. Jag har haft fått ungefär tusen nya unika Spekerödsläsare dagligen. Jag har fått massor av beröm och haft trevliga samtal med personal på domstolen, åklagaren, advokaten och andra åhörare. 
 
Hitintills har det ramlat in exakt 0 kr i donationer. Eventuellt är jag med och bloggar i början av nästa vecka också. Vi får se. 
 

Tisdagen den 14 januari 2014

I menyn till vänster hittar du livebloggen. 15 januari = Spekeröd dag 3. 
 
Jag har inte bloggat från de första två dagarna av förhandlingen eftersom jag vet att det var ganska mycket journalister på plats då som rapporterade. Jag utgår från att det kommer att ha mattats av avsevärt till i morgon och tänkte därför kliva in när de andra reportrarna kliver av.
 
För den som inte är påläst i fallet så följer här en synnerligen kort översikt.
 
Det som är exeptionellt i denna rättegång är att det är ett resningsmål. Den åtalade har friats för mordet på Marina Johansson av både tingsrätten och hovrättten vid tidigare tillfällen. Efter det att den åtalade hade friats i hovrätten hittade Missing People Marinas kropp insvept i bäddmaterial och en presenning ute i skogen. Riksåklagaren skickade efter detta in en ansökan till Högsta domstolen om resning till men för den åtalade för att få målet prövat igen. Högsta domstoeln beviljade resning med minsta möjliga marginal, tre ledamöter mot två. Det är oerhört ovanligt att resning beviljas till men för den tilltalade och mig veterligen har det aldrig någonsin hänt att Högsta domstolen beviljar resning med röstningssiffrorna 3-2. 
 
Persongalleri med förkortningar
Chefsåklagare: Urban Svenkvist (Å/åklagaren)
Målsägandebiträde: advokat Eva Henrikson (H/Henriksson)
Försvarsadvokat: Michael Hansson (A/advokaten)
Åtalad: Fredrik Svensson (F/FS)
Målsägande: Marinas föräldrar Laila och Rune och hennes lillasystrar Carina och Helena
 
Samtliga handlingar, förundersökningar, förhör etc finns att hitta på Flashback. www.flashback.org/t1259782
 

Söndagen den 12 januari 2014

 
Jag kommer att bevaka Spekerödsrättegången den 15, 16 och 17 januari. 
 

Tisdagen den 7 januari 2014

Rättegången i Göteborg kommer krocka med Flakebölerättegången i Jönköping. Eventuellt kommer jag kunna pipa över till Göteborg och rapportera från några av rättegångsdagarna men inte från alla. Jag kommer inte att närvara när rättegången startar den 9 och 10 januari utan om det blir aktuellt blir det först under den andra rättegångsveckan. 
 

Måndagen den 9 december

Hovrätten har i dag hållit häktningsförhandling i ett mål angående mord där Högsta domstolen har beviljat resning till men för den tilltalade. Hovrätten beslutade efter förhandlingen att den tilltalade fortfarande ska vara häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Huvudförhandling i målet kommer att hållas under v. 2 – 4 2014. Information om datum för huvudförhandlingen kommer senare att läggas ut på hovrättens hemsida

- See more at: https://www.vastrahovratten.domstol.se/Om-hovratten-/Uppmarksammat-mal/#sthash.98sWZKCE.dpuf
 
Typiskt nog kommer alltså huvudförhandligen i Spekeröd att vara samtidigt som Flakebölerättegången. Jag återkommer när jag fått förhandlingsplanerna så får vi se hur det går att fixa och trixa ihop det hela. 
 

Onsdagen den 20 november 

Det är flera som ställt frågan i gästboken om jag tänker blogga från Spekerödsrättegången ifall Högsta domstolen beviljar resning. Den 1 november beviljade Högsta domstolen resning till men för den tilltalade FS avseende mordet på Marina Johansson länk till domen. Målet kommer prövas av Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg. Jag har eventuellt lite planer på att åka till Göteborg och blogga från Spekerödsrättegången. Det hela beror lite på när rättegången blir av. Något datum har inte kommit ännu men eftersom FS är häktad så bör rättegången komma igång så fort som möjligt. Dock måste båda parter ges rimlig tid att förbereda sig innan man kan ha en förhandling. 

Risken finns förstås att Spekerödsrättegången kommer krocka med Flakebölerättegången i hovrätten. Den ena är i Jönköping och den andra i Göteborg och det blir svårt att vara på två platser samtidigt och antagligen kommer jag prioritera Flakebölerättegången (som antagligen kommer igång i mitten av januari 2014).

Skulle det vara så att det tidsmässigt funkar, att jag har möjlighet att hitta något billigt boende i Göteborg och att jag har råd att vara ledig, så är det mycket möjligt att jag kommer att liveblogga från Spekerödsrättegången. Förutsatt att det finns intresse därute. Men det är jag rätt säker på att det gör.