Onsdagen den 12 mars 2014

Högsta Domstolen har idag meddelat följande:
 

"Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens avgörande står därmed fast"

"Högsta domstolen har gått igenom materialet och funnit att det inte har kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd."

Tisdagen den 4 mars 2014

Pierre Karlsson har den 27 februari 2014 kommit in med ett överklagande till Högsta Domstolen av domen från Göta Hovrätt. Klicka på länken nedan för att läsa detta.
 
 

Tisdagen den 4 februari 2014

 
Pierre har dömts till livstids fängelse av Göta Hovrätt. En av juristerna i rätten var skiljaktig och ville fria men de övriga två juristerna och två nämndepersonerna ville fälla. Den skiljaktiga meningen hittar man allra sist i dokumentet - efter tingsrättens dom som också finns bifogad.
 

Tisdagen den 28 januari 2014

Hej! 
 
Nu har jag lyckats jobba ikapp lite på hemmafronten och kan börja ta tag i mina tillkortakommanden här på på bloggen. 
 
Jag vill börja med att tacka så oerhört mycket för alla donationer som ramlat in! Jag har under fått in 1 728 kr från Spekerödsläsare och 1 750 kr från Flakeböleläsare dessa veckor och det täcker mina reskostnader under de två veckor jag virrat runt i småland och på västkusten! 
 
Jag har satt upp en tacksida till mina donatorer här på bloggen där jag kommer nämna de donatorer som vill med namn/alias. Jag lägger inte upp några namn/alias utan godkännande från donatorn! Jag har inte mailadress till alla donatorer så om du inte får något mail under dagen vore jag tacksam om du själv kontaktade mig med besked om namn/alias du vill ha infört på sidan. 
 
Ånyo, stort tack för att ni gjort det hela möjligt!
 

Onsdagen den 22 januari 2014

Från Hovrätten:
 
Överklagat avgörande: 
Pierre Karlsson ./. Åklagarkammaren i Kalmar m.fl. 
angående mord m.m. 
_________________________________________________________________________ 
 
Överklagat avgörande: 
 
Kalmar tingsrätts dom 2013-11-15 i mål B 1557-13 
 
Den häktade: 
 
PIERRE Karlsson, ******-****
 
Hovrätten kommer att meddela dom i målet den 4 februari 2014, kl. 11:00. 
Hovrätten har genom beslut denna dag förordnat att den tilltalade ska stanna i häkte till dess dom meddelas.
 
Maud Olander Blom 
Hovrättsråd
 

Tisdagen den 21 januari 2014

Kanske sista dagen idag. Efter lunch blir det tilläggsförhör med Pierre, personalia och slutpläderingar, först från advokaten och sen från åklagaren och målsägarbiträdet. Idag är det dag 7 i hovrätten.
 

Måndagen den 20 januari 2014

Rapporteringen från dag 6 i hovrätten (den 20 januari) hittar du tiill vänster i menyn (eller ovanför om du surfar på mobilen).
 

Tisdagen den 14 januari 2014

Jag har flyttat alla Flakebölefiler så dessa nu ligger överst i menyn till vänster under "bildgalleri".
 

Lördagen den 11 januari 2014

För att komma till livebloggen klickar du i menyn till vänster där det står "Flakeböle HovR". Dag 1 = måndag den 13 januari.
 
Förhandingen kommer pågå under 9 dagar. Jag kommer bara vara på plats den 13 och 14 januari. Sen kommer att jag att återkomma de sista dagarna av förhandlingen igen. Resten av tiden kommer framförallt att ägnas åt att spela upp de inspelade förhören från tingsrätten och det känns inte särskilt meningsfullt att bevaka. Jag har fått ut en kopia från tingsrätten med de inspelade förhören och dessa återfinns här
 

Torsdagen den 5 decemeber 2013

Jag har lagt upp överklagandet i galleriet. Förhandlingen i Göta Hovrätt i Jönköping kommer att börja måndagen den 13 januari 2014 och pågår sedan den 14, 15, 16, 17, 20, 21, 22 och 23 januari. Sammanlagt 9 vardagar under vecka 3 och 4. Jag planerar att vara på plats åtminstone i början och i slutet av rättegången. De dagar i mitten då domstolen kommer att spela upp videoförhören från tingsrätten kommer jag antagligen inte att vara med eftersom det bara kommer vara en upprepning av det som hände i tingsrätten. Någon förhandlingsplan har ännu inte upprättats men så fort den är klar och jag lagt vantarna på den så kan jag planera in min närvaro närmare. 

 

Onsdagen den 20 november 2013

17:31

Flakeböle

Jag la upp domen i galleriet i fredags vilket de flesta verkat ha noterat, det blev en betydligt ökad tillströmning till sidan just den dagen. Jag har gjort lite smärre justeringar i layouten, främst för att få plats för att blogga från fler rättegångar men även för att det ska bli lite mer överskådligt och vinterbonat. Bloggen har haft närmare 9 000 unika besökare nu. Även om det är ingenting i jämförelse med modebloggarna och bimbo/himbobloggarna så är jag extremt nöjd.

Jag planerar att åka till Göta Hovrätt för Pierres rättegång där. Jag kommer antagligen inte att vara närvarande alla dagar eftersom de flesta dagarna kommer att ägnas åt att titta på videoförhören från tingsrätten och Jönköping inte direkt är hemmaplan för mig. Det är inte riktigt ekonomiskt hållbart att vara ledig i tre veckor och hänga i Jönköping och bo på hotell.  

Däremot så planerar jag att vara där alla dagar då det kan komma fram något nytt, det vill säga, första dagen när det är sakframställan, de dagar då eventuella omförhör eller nya förhör kommer hållas samt dagen för slutplädering. Jag återkommer med närmare besked när schemat kommit från hovrätten.

Som det ser ut nu så kommer rättegången att gå av stapeln i mitten av januari och min gissning är att den kommer pågå nästan lika länge som i tingsrätten. Det är dock omöjligt att veta innan man sett vad parterna åberopar för ny bevisning. Rättegången kan pågå kortare tid men också betydligt längre. 

Spekeröd

Det är flera som ställt frågan i gästboken om jag tänker blogga från Spekerödsrättegången ifall Högsta domstolen beviljar resning. Den 1 november beviljade Högsta domstolen resning till men för den tilltalade FS avseende mordet på Marina Johansson. Målet kommer prövas av Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg. Jag har eventuellt lite planer på att åka till Göteborg och blogga från Spekerödsrättegången. Det hela beror lite på när rättegången blir av. Något datum har inte kommit ännu men eftersom FS är häktad så bör rättegången komma igång så fort som möjligt. Dock måste båda parter ges rimlig tid att förbereda sig innan man kan ha en förhandling. 

Risken finns förstås att Spekerödsrättegången kommer krocka med Flakebölerättegången. Den ena är i Jänköping och den andra i Göteborg och det blir svårt att vara på två platser samtidigt. Skulle det vara så att det tidsmässigt funkar, att jag har möjlighet att hitta något billigt boende i Göteborg och att jag har råd att vara ledig, så är det mycket möjligt att jag kommer att liveblogga från Spekerödsrättegången.

 

Fredagen den 1 november 2013

11:37

Nu ligger RPU:n i galleriet.

10:37

Liten reflektion över dagen. För de av oss som följer Flashbacktråden så har det förts en diskussion om ifall Pierre Karlsson är höger- eller vänsterhänt (https://www.flashback.org/sp45429857).

Idag under rättegången så använde Pierre vänster hand till att greppa asken med Kleenex, plockade upp servetterna med vänster hand och torkade sig i ögonen med vänster hand. Han använde också vänster hand när han tog tag i sin snusdosa och la ned den i sin bakficka.

I övrigt kändes advokat Möllersten lite uppgiven, han sa inte så mycket.

Kammaråklagare Hagmans scenario över händelseförloppet var delvis nytt med att Annika tvingats ut i garaget under vapenhot och att Pierre försökt få henne att öpppna kassaskåpet. Hagman verkade också tro att Pierres ursprungliga idé var att tvinga Gustaf att öppna kassaskåpet med nyckeln men att Gustaf hade varit kaxig och detta hade resulterat i att Pierre tappade humöret och slog ner Gustaf innan han, under vapenhot, lyckades tvinga ur Gustaf var nyckeln fanns. 

Jag väntar fortfarande på RPU:n, den ska komma på mailen till mig från tingsrätten. Jag lägger upp den här så fort jag fått den. Hela RPU:n är offentlig och det har den varit sen lagmannen gjorde en sekretessprövning av den på Aftonbladets begäran. 


Onsdagen den 30 oktober 2013

Fredag den 1 november klockan 09:00 återupptas huvudförhandlingen igen. Jag kommer att vara på plats. En del av förhandlingen kommer med största sannolikhet att ske bakom stängda dörrar men den offentliga delen kommer jag att blogga om. 

Jag kommer blogga här på huvudsidan för Flakeböle och sen flytta över det hela till " arkivsidorna" över tidigare rättegångsdagar. Dessa hittar du i drop-downlisten under Flakeböle i menyn ovan eller genom att klicka på följande länkar:

Dag 1, dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7, dag 8dag 9, och dag 10.


Torsdagen den 24 oktober 2013

Den delen av utlåtandet från Rättsmedicinalverket som är offentligt ligger i Bildgalleriet

Rättmedicinalverket konstaterar följande i sitt utlåtande.

Härmed bedöms 

att Pierre Karlsson inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning,

att han vid tiden för undersökningen inte har en allvarlig psykisk störning,

att det därmed inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap 3 § Brottsbalken. 

Pierre kommer därför med största sannolikhet att dömas till fängelse. Anledningen till att jag skriver sannolikt är dels för att Rättsmedicinalverkets utlåtande endast är en rekommendation till domstolen och dels för att dom ännu inte fallit. Att han inte skulle dömas till ett långt fängelsestraff är dock mycket osannolikt med utgångspunkt från vad vi vet i nuläget och under förutsättning att något nytt inte kommit fram. 


Onsdagen den 9 oktober 2013

Statistik 20131009
unika besökare: 6 639
antal besök: 24 179
sidvisningar: 124 555
donationer: 5 100 kr

Stort tack till alla som donerat och kommit med glada tillrop! Det blev tre jobbiga veckor med en massa timmars bilåkande mellan Kalmar och Byxelkrok och många timmar på tingsrätten i Kalmar men den respons jag fått från alla läsare har varit helt överväldigande och gjort det väl värt besväret. Tack för att ni hängde med!

Förhandlingen återupptas den 1 november. Är den offentlig kommer jag försöka vara där men troligtvis så kommer förhandligen hållas inom stängda dörrar. 3-4 veckor efter detta kommer domen och denna kommer sedan med allra största sannolikhet att överklagas till Göta Hovrätt.

Förhandlingen i Göta Hovrätt kommer antagligen att börja någon gång i mitten-slutet av januari. Min plan är att vara närvarande och blogga, kanske inte alla dagar (eftersom flera av dagarna bara kommer att bestå av att vittnesförhören från tingsrätten spelas upp) men i alla fall de dagar då det händer något nytt. Eftersom Jönköping inte är hemmaplan för mig så blir det också enklare (och billigare) för mig att inte tillbringa flera veckor där. Jag återkommer med besked. 


Onsdagen den 9 oktober 2013

Artikeln nedan kommer från Bloggarens hovleverantör på Flakebölenyheter, den eminente Simon Karlsson på Östran: 

https://www.ostran.se/NYHETER/Oeland/Datum-satt-i-november-foer-fortsatt-raettegaang

Datum satt i november för fortsatt rättegång

Är 56-åringen i behov av rättspsykiatrisk vård eller väntar honom ett långt fängelsestraff? Foto: Maria Alåsen

Är 56-åringen i behov av rättspsykiatrisk vård eller väntar honom ett långt fängelsestraff? Foto: Maria Alåsen

ÖLAND Publicerad 131009 06:45 Uppdaterad 131009 06:53

Fredagen den 1 november ska Kalmar tingsrätt återuppta rättegången mot den nu 56-årige man som misstänks för dubbelmordet i Flakeböle.

Dagen efter att huvudförhandlingen hade avslutats den 19 september meddelade rätten att man hade funnit ”övertygande bevisning” mot den åtalade ölänningen. I klartext betyder det att man kommer att fälla honom för dubbelmordet på Gustaf Linder Nordander och Annika Nordander, i Flakeböle den 13 december förra året.

Tre veckor

Innan dom faller ska 56-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, RPU, för att fastställa om han lider av en allvarlig psykisk störning eller inte. Resultatet av undersökningen, som pågår i detta nu, kan avgöra om mannen döms till vård eller fängelse.
– Vi har begärt att Rättsmedicinalverket kommer in med handlingen senast den 24 oktober och det räknar vi med att de gör, säger tingsnotarie Robert Knutsson.
Resultatet kommer att presenteras fredagen den 1 november då huvudförhandlingen återupptas.
Dom förväntas därefter falla tre eller fyra veckor senare.
Större delen av presentationen i rätten kommer sannolikt att ske bakom stängda dörrar.
– Det är stor risk för det, säger Robert Knutsson och förklarar att känslig information gällande en persons hälsa brukar föredras utan allmänhetens tillträde.
Hur mycket av RPU:n som kommer att bli offentlig beror på innehållet.
– När handlingen väl har kommit in så får vi göra en sekretessprövning av den.

 Simon Karlsson simon.karlsson@ostran.se


Onsdagen den 2 oktober 2013

Jag har gjort lite småändringar i bloggen för att öka läsbarheten. För att läsa Flakebölerättegången så får man numera gå in och klicka på  Flakeböle i menyraden  och välja den dag man vill läsa i drop-down-menyn. 

Man kan också klicka här på någon av dagarna för att komma direkt till önskad dag:  dag 1, dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7, dag 8 och dag 9


Fredagen den 20 september 2013

15:22

Tingsrättens beslut ligger i Bildgalleriet. Du kan också nå det direkt genom att klicka på länken här nedan:

minfil.org/50k3d5b2ba/Beslut.pdf

—————

15:05

Från Östran https://www.ostran.se/NYHETER/Oeland/55-aaringen-aer-skyldig

Kalmar tingsrätt finner att bevisningen är övertygande mot den 55-årige snickaren från Öland.

Efter att ha sammanträtt både under torsdagens och fredagens eftermiddag kom så beslutet;

"Övertygande bevisning föreligger för att NN gjort sig skyldig till de åtalade gärningarna. NN ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning i syfte att kunna bedöma dels om det finns medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård (...) dels om han har begått gärningarna under påverka av en allvarlig psykisk störning och i så fall tillståndets betydelse för frågan om påföljdsvalet (...). Undersökningen ska omfatta förutsättningarna för vård med särskild utskrivningsprövning och frågan om NN till följd av störningen har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt".

Utgången av den rättspsykiatriska undersökningen avgör vilket straff 55-åringen kommer få. Fängelse eller sluten vård.

Brotten han åtalats för är mord i två fall, grov mordbrand samt skadegörelse.

//Simon Karlsson

 

—————

13:27

Från Östrans Facebook-sida.

"Uppdatering om Flakebölemålet; Rättens sammanträde påbörjas klockan 13.30. 

Ordförande Conny Jörneklint vet inte hur länge de sedan måste sitta innan beslut meddelas. 

Ett av följande beslut kan meddelas (om jag förstått det rätt);

1. 55-åringen försätts på fri fot i väntan på dom, som ska falla inom tre eller fyra veckor. 
Ett sådant beslut innebär med största sannolikhet att han kommer att frias.

2. Rätten har funnit övertygande bevisning mot 55-åringen, på en eller flera åtalspunkter, och innan dom faller begär man att han ska genomgå en RPU, rättspsykiatrisk undersökning. 

3. 55-åringen förblir häktad i väntan på dom och något ställningstagande till eventuell skuld dröjer.
(Detta alternativ synes vara det minst troliga. Beslut om RPU ska göras så fort som möjligt och Jörneklint "upplever att ställningstagande bör tas idag". Att man finner honom skyldig utan att vilja göra en RPU vore oväntat.)

/ Simon Karlsson"

—————