Flakebölerättegången dag 3

Rättssalen proppfull idag. Flera besökare avvisas av ordföranden eftersom det inte finns sittplatser. 

 

Idag deltar också Kriminsp Susanne Lager på åklagarsidan. 

 

Första punkt på dagordningen är målsägandeförhör med Petter Skoglund.

 

Förhören med målsägandena spelas in med ljud och bild. Åklagare Hagman inleder förhöret. 

Petter skulle börja trean när han hamnade i fosterhemmet i Holmen. Pierre är ett år äldre än Petter. Petter började umgås med Pierre när han var mellan 12 och 14 år. De har alltid haft en väldigt bra relation. Den har vart bra.Det är det som gör det hela så svårt. De har jobbat mycket ihop och de har fiskat och snickrat ihop både på Öland och fastlandet. De var som alla andra ungdomar på den tiden, de trimmade moppar som de körde i skogen med och Petter uppfattade Pierre som en väldigt god kamrat. 

 

Petter bodde hemma hos Pierre runt 18-20 års åldern i ett separat hus på Pierres föräldrars tomt, i "smörjrummet". Det var fester och sånt. Han kommer inte ihåg att relationen mellan Pierre och hans mamma var speciellt bråkig eller så. 

 

Det var fyra år mellan Petter och Gustaf men alla hängde med alla, från man var runt 13 till 20 års åldern. Iband fick de yngre inte följa med de äldre på fester men oftast umgicks alla i samma gäng. Ibland fick man välja mellan att åka och fiska en lördagskväll eller gå ut och festa. Gustaf åkte gärna fiskade. Gustaf var väldigt stolt över Petter och kom ofta in på Petters café i hamnen på senare år och tog en kopp kaffe och sa "jag är Petters bror" och gick utan att betala. Det fick han gärna göra. Petter har på senare år jjobbbat halva året i Norge så när han och Gustaf har träffats har det mest varit på somrarna i Byxelkrok. Inte så ofta i Flakeböle. Pierre har hjälpt Petter mycket, han hjälpte honom bla med en stor utbyggnad i Hamncaféet. Pierre var mycket hjälpsam och när Petter inte klarade av snickrandet själv så kom Pierre alltid förbi och tipsade. Ofta fick han betalt om de handlade om snickrande men lämnade han bara något tips och råd så brukadde han inte få betalt. 

 

Gustafs fritidsintresse var dykning. Efter sin första thailandsresa fick han upp ögonen för att det var ganska trevligt att ha semster också. Gustaf hade noll vapenintresse. Den som känner Gustaf vet att han hade mycket prylar så det förvånar inte Petter så mycket att han hade en bössa men han tror inte att Gustaf skjutit mot något mer än mot någon fiskmås någon gång i samband med fiske för länge sen. Förr i tiden var det väldigt vanligt att det fanns vapen ombord på fiskebåtar som man använde för att skjuta efter fiskebåtar. Lerduveskytte och jaktstigar var väldigt populärt under en period under Petter ungdom i Byxelkrok. Petter har inget minne av att Gustaf var med men det skulle iofs inte förvåna honom om Gustaf varit med någon gång. Petter har inget minne av att han skjutit lerduvor med Gustaf någon gång. 

 

Lerduveskyttet var poppis när Petter var mellan 16 och 20 år, kanske höll det på några år till, men det var länge sen. Petter har inga problem med trutar och fåglar vid restaurangen. Han har aldrig haft hjälpt med att skjuta av fåglar. Han har en måsskitförsäkring på sitt café. Skjiter en mås på gästens mat så får gästen en ny maträtt. Det går inte att skjuta bland gäster som sitter och äter. Petter har jagat ihop med Pierre. De var på älgjakt ihop för runt 20 år sen. Petter sköt själv inget djur. Petter tror inte att Pierre och Gustaf jagat ihop. Det är är han hundra procent säker på att de inte gjort. 

 

Petter var i Flakeböle då och då på senare år men det var oftare tidigare då han var anställd av Gustaf, för 15 år sedan, han satt i Gustafs garage och sydde garn. garaget såg likadant ut förutom carporten och containtern. Kontoret var inrett som en kajuta redan då och hade redan blivit lite belamrat om än inte i samma utsträckning. Kontoret var Gustafs tillhåll. Petter gick alltid in genom dörren i den stora vikdörren, det var den han hade nyckel till. Han kan tänka sig att Gustaf och Annika använde kontorsdörren om de skulle till pannrummet och fylla på ved eller om Gustaf bara skulle gå in på kontoret och röka. Det är den minnesbild han har. Kom Gustaf hem med bilen tog han dörren i vikdörren. var Gustaf i garaget hade han oftast den dörren öppen som en signal att han var i garaget. 

 

Petters minne från när han jobbade hos Gustaf är att dörren till huset och till kontoret alltid var låsta när Petter var där och Gustaf inte var hemma, det var Gustafs utrymmen och revir. Petter vet inte om det var låst när Gustaf och Annika var hemma. Petter har ingen minnesbild av kassaskåpet på kontoret. Han tror att kassaskåpet på kontret ursprungligen stod uppe i huset. Det beslagstogs i samband med smugglingsaffären och när Gustaf fick tillbaka det s¨ställdes det in på kontoret i garaget, det är iaf Petters minnesbild och teori. Petter tror inte att Gustaf hade några kontanter hemma. Gustaf var väldigt noga med att alla pengar skulle in på kontot. Petter har inte hört något rykte om att Gustaf skulle "sitta" på en massa pengar. 

 

Petter tror att det var mer en "tidningsgrej" att Gustaf skulle vara rädd, eller ha anledning att vara rätt, med anledning av smugglingsaffären, möjligtvis att Annika kände sig nervös, men Gustaf uttryckte aldrig till Petter att det var något att vara rädd för. Gustaf kände sig inte rädd för hyresgästen på Pelles. Gustafs och Pierres relation var bra. Annika var helt övertygad om att Pierre var oskyldig till Mellbymorden och hon brukade blir förbannad på folk som sa något annat. Både Gustaf, Annika och Petter gav ju Pierre förtroende genom att se till att han fick jobb och anlita honom. I bygden är meningarna delade efter Mellby. *Pierre börjar gråta* En del tror att Pierre är skyldig, en del tror han är oskyldig och en del rycker på axlarna och tycker ingentin. Petter och Pierre har familjevis träffats väldigt få gånger med Petter och Pierre har träffats väldigt mycket så Petter vet inte hur isolerad Pierres familj blivit efter Mellby. 

 

Petter tror att det fanns en hel del brännbara vätskor i Gustafs garage. Petter har lånat ut pengar till Pierre. *pierre börjar gråta igen* Nov 2011 ringer Pierre och vill låna 25 000 kr till en elräkning. Petter ringer till sin sambo Kerstin och säger åt henne att sätta in 25 000 kr eftersom Petter är i Norge vid detta tillfälle. Det gör inte Kerstin eftersom hon inte tycker att de ska låna ut pengar till Pierre. Pierre hör av sig regelbundet och tjatar om pengarna. När Petter kommer hem från Norge i dec 2011 för han själv över pengarna till Pierre. Tanken var att Pierre skulle jobba av pengarna. Sen blev det ett nytt lån i augusti 2012. 10 000 kr. Pierre sa att det var lite kris. dagen efter fick Petter reda på att Pierre och familjen åkt på en semesterresa till västkusten. Pierre sa då att han skulle betala tillbaka med sin skatteåterbäring som var på väg. Pierre har jobbat av en del av skulden på 35 000 kr så skulden är lägre nu. 

 

Petter brukade träffa Annika på fiket där hon jobbade men kommer inte ihåg sista gången de träffades. 

Målsägandebiträdet tar över förhöret. Petter håller med i Eriks beskrivning av att Pierre är "grymt stark". Efter Pierres ryggoperation så skulle han inte lyfta så tungt och de borde han inte göra nu heller men Pierre har hjälpt Petter åtskilliga gånger att lyfta in kylskåp och liknande i retsaurangen och det är riktigt tunga grejer. Pierre har alltid tagit den tunga ändan och Petter den lätta och Petter har ändå fått blodsmak i munnen varje gång. Petter och Pierre har inte träffats sen morden. De har hörts på telefon. Petter ringde Pierre den 13 december eftersom Lotta ringt Petter ocg sökt Pierre. Det var ett kort samtal, kontentan var att Pierre satt och åt och att han kört fast med bilen. 

 

Petter pratar lite om hur han flyttade runt på norra Öland som tonåring. Petter och Gustaf fiskade ihop i flera år. I början i kortare perioder men sen köpte Gustaf en båt och då började Petter fiska ihop med Gustaf hela tiden. Det gjorde de under ett par år. Sen har de varit på olika fiskebåtar men till och från fiskat ihop igen. Petter hade problem med en höft och istället för att vara sjukskriven fick han börja jobba åt Gustaf med att sy garn samt hjälpa till med allt som skulle skötas på land. Efter att Gustaf sålde fiskebåten fick Petter fortsätta använda allting annat gratis, symaskiner, truckar, fiskebod etc, Petter behövde bara betala förbrukningsmateralet. Petter jobbade åt Gustaf i flera år. 

 

Petter och Gustaf pratade väldigt ofta med varandra på somrarna men på vintrarna var det svårare att hålla lika reglebunden kontakt med hänsyn till deras arbeten. På somrarna träffades de mycket och Gustaf var ofta upp i Byxelkrok, runt fem dagar i veckan och då träffades de. 

 

Petter blir tillfrågad vilken roll Gustaf spelade för honom, som storebror. Petter börjar att gråta vid denna fråga, han säger att Gustaf hade väldigt stor betydelse för honom. De hade inga större konflikter, som barn bråkade de ibland med varandra som bröder gör men i vuxen ålder märktes det hur stolt Gustaf var över honom och de hade inga konflikter. Tiden efter Gustafs död är svår att sammanfatta. Från början var det en tomhet, man trodde inte det var sant, man förstod att de var döda men ändå inte, inte hur det gick till, det är egentligen först nu man förstår att de blivit mördade, det var en lång period i början då det gjjorde jäkligt iont på två sätt. det första att de var mördade och det andra att det var hans absolut bästa vän som kunde utfört dådet, det har varit jäkligt plågsamt. han kan också säga att den dan pierre blev anhålllen kände petter en lättnad för det var kanske utan att vara medveten om det så hade han haft tankar åt det hållet och under resans gång så har den bördan blivit mindre och mindre från den sidan. det var en lättnad, den biten, smärtan från gustaf och annika, den finns kvar. (Bloggaren ber om ursäkt för talspråket i skrift och felstavningar - tyckte det var viktigt att få med allt) 

 

Petter var sjukskriven i januari för han klarade inte av att arbeta efter det som hade hänt. 

 

Försvarsadvokaten har inga frågor. Hagman tar över förhöret igen. Petter kom hem från Norge den 12 dec. Han had einte stängt av vattnet på cafét i hamnen i Byxelkrok så han åkte upp den 13 dec för att stänga upp vattnet och kolla att det inte frusit sönder, klockan var vid 9-10. Då kommer Pierre förbi och han har en avstängningsventil i bilen som Petter får låna. De pratar med varanda i tio minuter, en kvart, innan Pierre åkte vidare. Petter ser in i Pierres bil, verktyget Petter lånade satt på vänster sida i bilen. Petter kommer inte ihåg några skjutdörrar i bilen. Pierre sa att han skulle till Enerum. 

 

Petter är till 99,99 % säker att Fredrik aldrig ringt honom och frågat efter Pierre. Att Lotta skulle gjort det känns ungefär lika osannolikt. Det kan ha hänt att Lotta ringt någon gång men han har svårt att tro det. Däremot så reagerade han inte över att Lotta ringde när hon gjorde det utan blev mer orolig över att något kunde ha hänt Pierre. Han tyckte att samtalet med Pierre på kvällen var väldigt kort men det var inte så att han upplevde att Pierre slängde på luren i örat på honom heller. Normalt sätt hade de nog pratat några fler minuter med varandra, det var ovanligt att samtalen var så kortfattade som detta. Han reagerade dock inte närmare över det just då.  

 

Lite genomgång av Gustafs ekonomi, försäljningen av Holmen, inköp av båt och dödsboets behållning. Petter upplever behållningen som normal och överensstämmande med Gustafs ekonomi. Han vet inte om det saknas några tillgångar i Gustafs bouppteckning men han tror inte det. hagman avslutar. Ordföranden frågar Petter om relationen mellan Henry och och Gustaf. Petter vet inte riktigt eftersom hans egen relation med fadern var mycket dålig. 

Nu paus 10 minuter. Kaffe!

 

Bloggaren ber redan nu om ursäkt för eventuell avsaknad av versaler och felstavningar i kommande inlägg. Kommer försöka få med allt Pierre Karlsson säger eftersom det är av stort intresse och då får finliret stå tillbaka. Förhöret med Pierre Karlsson ska börja. Åklagaren inleder.

 

hagman börjar med att be P berätta om sin uppväxt. Pierre säger att han är född och uppvuxen i byxelkrok. han vet inte vad han ska svara på hur hans uppväxt var. den har tydligen inte varit så bra har han fått reda på nu i efterhand *rösten spricker*. han jobbade på macken från vintern -69 alla lediga stunder. det fanns inget som hette fritidsgårdar så det var där hans vänner och bekanta samlades, precis som Petter sa. det var när petter flyttade till Britta efter holmen som Pierre och Petter började umgås. Pierre jobbade alltid på macken och var alltid där. De festade en del, det var väl inget fel med det, gäng finns i alla byar, man träffas och sitter och festar. Pierre umgicks mest med Petter, han fiskade lite med Gustaf också, första gången var han runt 19 år. innan det jobbade han i stockholm. han slutade i stockholm på fredagen och på lördagen så erbjöd gustaf honom att börja fiska med honom. han tror att han och gustaf fiskaddde ihop ett par år. sen brann båten upp när de var ute på sjön och då skaffade gustaf en annan båt.

 

Gustaf var kapten på båten. Gustaf var hård och bestämd och jbba för men han var bestämd också. han slog en inte på ryggen men han sa gör det och gör det. pierre kunde inte jobbet men han lärde sig och gustaf talade om hur han skulle göra. pierre led inte ont av det. gustaf är två år äldre än pierre. petter och pierre är mer lika i ålder. pierre har för sig att det fanns en gammal enskottare, ett vapen omnord på båten, det var inte pierres vapen men han vet inte vems det var. det kan ha följt med båten. pierre såg aldrig vapnet användas. pierre umgicks aldrig med erik men det träffades väl på någon fest någon gång och han har snickrat någon gång hemma hos erik. pierre kan mycket väl ha lyft ett oljefat på 200 liter men det handlar ju bara om teknik, man rullar upp det på knäna. pierre tyckte att hans relation till petter var jäkligt bra - helt klart *börjar gråta*, de har varit goda vänner. pierres förhållande till gustaf har varit annorlunda, gustaf har alltid varit snäll och givmild och gett pierre kättingar och en plastbaljor han behövt och gustaf stöttade honom efter 2006 *pierre gråter*. pierre och gustaf hade inget privat umgänge utan det handlade mer om att pierre åkte dit när gustaf behövde få något snickrat eller stötte ihop med honom i utanför Pelles i Löttorp. pierre har gjort en väldig massa arbeten åt Gustaf.

 

pierre har bytt fönster och dörrar i garaget, renoverat kontoret därute, bytt taket på bostadshuset och bytt fönster och renoverat badrummet, etc. i princip alla snickeriarbeten utom köket i bostadshuset har Pierre gjort. pierre har inte byggt själva verkstadsdelen men han inredde kontoret med panel, väggar och tak. han har också hjälpt till och snickra på Pelles. 

 

det fanns mängder av grejer i garaget i flakeböle. pierre var väl bekant med hur det såg ut där. senaste snickeriarbetet han gjorde åt gustaf var när han la om papptaket på altanen samtidigt som han klädde om panelen på Pelles, hösten 11 eller våren 12, polisen har fakturorna så det går att kolla. 

 

snickeriarbeten har gjorts hos lundell i närheten av gustaf och annika, dessa utfördes under oktober november och december 2012. under den tiden träffade han gustaf som kom förbi minst två tre ggr per dag och de pratade med varandra och fikade, det var inte om något särskilt, gustaf nämnde att han skulle byta lås på pelles. gustaf pratade om alla måltider de åt på pleijel och därför började gustaf bli lite rund om magen. pierre träffade Annika minst varannan dag också, hon kom förbi med hunden och hälsade på och fikade ibland. hans relation till annika var svår att förklara, han skulle vilja kalla henne en vän, hon var stöttande, han har alltid varit kompis med annika, de gick i parallellklasser i skolan. hon var väldigt stöttande sen 2006. gustaf stöttade också pierre och skickade minst 3-4 brev till pierre när han satt i häktet. gustaf stöttade pierre genom att tro på honom, inte snacka skit om honom och inte ljuga om honom. de lät pierre utföra jobben hemma hos honom och rekommenderade pierre till andra men det var inte så att gustaf raggade eller fixade jobb åt pierre. 

 

Innan Pierre skaffade familj var hans intresse jakt. efter familjen kom var det barnen som gällde *pierre blir ledsen igen*, sen när barnen blev större så började han jaga mer igen. han och lotta blev ihop 87-88 någon gång. han slutade supa och fest när han träffade lotta och det tycker han är normalt. han tyckte om att sitta ute och passa på räv på nätterna i månljus och snö, det var hans största intresse, det blir lite svårt när man har barn och familj och han tyckte att barnen och fmailjen var viktigare så då tog de överhanden. oftast passar man på räv själv, det gjorde pierre, det finns de som sitter flera men inte pierre. han var med i ett "jaktlag" också, det var ett gäng uppe i kroken som brukade jaga ihop. gustaf brukade inte vara med. 

 

räven försvann på grund av skabben så sen dess har han jagat rådjur mest. älgjakten intresserar honom inte, den tar för långt tid, det går inte att sitta på pass hela dgaran när man har jobb att göra. han skjuter rådjur några gånger om året. 16 augusti-31 januari är det rådjurjakt. det vapen han använder är vanligtvis karl-gustav och hagelbössa. när man använder hund vid jakt brukar man använda hagelbössa. jagar man utan hund använder man kulvapen. kulvapen är svårt att använda när man jagar hund för då kommer bytet i så hög fart. Pierre har ingen egen hund. Senast han jagade ihop med någon annan så var det med Robert Nilsson och det var efter 2006 iaf. 

 

man bildade en lerduveskytteklubb hemma vid matbordet i mellby för att farsan skulle kunna köpa lerduvor och ammunition billigare. pierre var med och sköt hela tiden som det sköts lerduvor, han tror att det höll på ungefär till det att hans farsa gick bort 86-87 någon gång, det har skjutits några gånger efter det med inte så mpnga, iaf inte som pierre var med på. alla var med och sköt förr, även gustaf. det var ett lördagsnöje. alla var med, det måste även gustaf ha varit, det var över 40 år sen (pierre svävar lite på målet) men han anser att gustaf måste ha varit med för det var ju alla. märket på valmeten är ett pris från en jaktstig. märket sitter på höger sida. märket är från dig om man är högerskytt och det är pierre. han ser inte på vänster öga. hans valmet ser mest använt ut av hans vapen men han kan inte avgöra om det är mest använt. när han skjuter rådjur så brukar han använd karl-gustaven. salongsgeväret använder han till kaninskyttet. han har två stycken. han använder hagelbössan till att skjuta kaniner med också.

 

Så fort pierre ser en kanin och har chans så skjuter han en kanin på tomten. de äter upp allt. han skjuter 20-25 kanske fler per år. de gör hål i backen så man håller på att bryta benen av sig. han har förvarat sina vapen i skåpet. anledningen till att han haft vapen i garaget var för att höken var och tog höns och den ville han försöka få bort och då ville han ha geväret därute och sen glömde han den kanske där när han skulle gå in och fika. den har stått där och blivit bortglömd ibland, det har varit praktiskt att ha geväret där för att hålla efter kaninerna. han har lånat ut sina vapen vid lerduveskytte och någon gång vid jakt, men inte så att någon har fått åka iväg med vapnet på egen hand, det har han bara gjort en gång med Karl-Gustaven, mot lånelicens. Annars har han lånat ut vapnet vid jakt men då har han varit med vid samma jakt. Gustaf har aldrig fått låna hem något vapen. Gustaf kan ha lånat ett vapen vid lerduveskytte, det är mycket mycket troligt. den som inte hade en bössa fick låna pierres bössa. 

 

När farsan gick bort så "ärvde" pierre en massa gammal ammunition av olika sort. efter beslagen (när han fick tillbaka sina saker) 2006 lämnade han kvar en hel kundvagn med ammuntion hos polisen som han inte hade användning för. pierre har haft motorolatelefon under 2012. han har haft två likadana. på den ena är rutan spräckt. i juni var det två år sen han skaffade sig mobilerna. mobilerna är alltså från juni 2011. pierre fick av misstag två mobiler från telefonbolaget. från början använde han den med spräckt skärm. han bytte precis innan de skulle till stockholm men han kommer inte ihpg exakt datum. han letade efter ett minneskort också eftersom man behöver det för att kunna ta kort med kameran. enligt telfonutredningen byttes telefonen den 10 december och det kan stämma, han trodde att det var senare samma vecka men det kan vara rätt. pierre trodde att telefonerna stängde av sig pga apparna eftersom han hade samma appar på båda telefonerna. ibland stängde telefonen av sig några ggr per dag, det var inget pierre räknade, ibland röckte det att pierre loggade in på nytt och telefonen stängde inte ner helt, han slog in oinkoden och då funkade den igen. det hände i princip varje dag. 

 

pierre har inget exakt minne av hur ofta telefonen stängde ner, han bokförde det inte. han brukade upptäcka att telefonen var avstängd när han kollade på den för att se vad klockan var eller om han tog upp den för att ringa. han märkte problemen med den "nya" telefonen redan med en gång. han är inte medveten om ifall han lyckats provocera fram avstängningen på något sätt eller gjort något så den stängde av sig. han hade touchscreen och behövde dra ett finger åt sidan för att öppna telefonen. han vet inte om den kan stänga av sig själv när han har den i fickan. 

 

Pierre vet inte om det är ett tekniskt fel på mobilen eller om den bara råkar stänga av sig i fickan. Han har ingen aning. Han använder mobilen mycket. Många ringer och han ringer mycket i jobbet. Han och Lotta har mycket kontakt, det har blivit så. En del dar har han och Lotta lika mycket kontakt som den 13 december, inte alla dar men en del dar, särskilda dar. det som var särskilt med den här dan var skattebeskedet som pierre skulle få.

 

Nu blir det lunchpaus till 13:00. På återhörande!

 

Ny trängsel i rättssalen. Flera besvikna for lomma iväg utan att ha fått plats. Åklagaren har ytterligare ett biträde Simone Sandell kriminsp. 

 

åklagaren fortsätter förhöret med pierre. gustaf har betalat fakturor när pierre snickrat där. pierre har aldrig lånat pengar av gustaf och han har inte heller frågat honom om lån. Gustaf ringde till lotta när pierre satt häktad 2006 och berättade för lotta att han skulle aldrig låna ut pengar till pierre. hans syn på gustaf har inte påverkats av att gustaf inte ville låna ut pengar till honom. i förhör januari 2013 (se A-delen av fuppen sid 323) så sa pierre enligt hagman samma sak som ovastående, att gustaf inte skulle låna ut pengar, då uppgav pierre att gustaf kanske inte ville låna ut för att han inte ville låna ut för han inte tyckte det var "rätt hjälp" och att det "kunde förstöra kompisrelationer också". Pierre tror nu att gustaf nog inte ville låna ut för att gustaf inte trodde pierre skulle betala tillbaka. över till skattebeskedet. 

 

pierre har för sig att han fick tillbaka skatteåterbäringen 2011 men igår så såg han av papprena åklagaren visadde att så inte var fallet. kanske var det så att han fick tillbaka pengar året innan, han minns inte. pierre trodde han skulle få sina pengar 2012, han hade ingen tanke på att han inte skulle få sina pengar 2012, han trodde han hade fått tillbaka året innan och då hade han också en skuld så han trodde man fick tillbaka skatten även om man hade skuld hos fogden. pierre hade varit inne och kollat att han skulle få pengar tillbaka men han kommer inte ihåg när. han räknade med att han skulle få pengar i december. han vet inte varför han inte loggade in på skattekontot och kollade hur det gick med skatteåterbetalningen, han följde inte upp det. han trodde han fick tillbaka året innan och han visst att han skulle få tillbaka på skatten 2012. han fick reda på att det inte skulle bli någon skatteåterbäring när han öppnade kuvertet på torsdagen den 13 december, när han trodde han skulle få avin med pengarna. 

 

pierre vet inte när sms:en raderades från hans telefon. han upptäckte det efter telefonen hade varit på "tömningen" hos polisen. han har inte raderat några sms. vad skulle det vara för vits med det när polisen redan hade haft telefonen? hagman menar att messen var raderade innan polisen fick telefonen, pierre menar att så inte var fallet utan att han frågade på väg ut från förhöret var hans sms hade tagit vägen. då åkte polisen raka vägen och hämtade lottas telefon. enligt hagman fanns det raderade smsm redan innan tömningen. pierre har inte raderat dem och tror inte att lotta har gjort det. pierre undrar varför han skulle fråga polisen var det raderade sms:en tagit vägen om han själv hade raderat dem?

 

pierre uppfattade sasso som lekfull, han la en kvart-20 min till att leka med hunden varje gång han kom dit. Sasso kunde vara lite skällig och Pierre brukade kasta leksaker som sasso jagade runt. pierre var inte rädd för sasso. över till tidslinjen och den 13 december. 

 

 

 

Den 13 december åkte jag ner och träffade petter som stängde av vattnet i hamnen. sen är jag inte hundra säker men jag har för mig att jag åkte fförbi sture och hämtadde dörrarnna och sen körde jag till annika och lämnade dörrarna som jag ställde i garaget. sen åkte jag till löttorp eller så åkte jag hem och pkte "stugrundan", jag kommer inte riktigt ihåg. byxelkrok och grankullaområdet är "stugrundan". sen åkte jag hem och tog en fika. jag väntade på virket jag skulle få från sture. han skulle börja bygga stugan, virket skulle komma tidigare i veckan men belv försenat. det är löttorps bygg som kommer med virket. jag kör söderut och möte lastbilen mellan bödasansrondellen och bödasågen, vi (jag och Byström) ringer varandra och jag vänder direkt och så kör vi upp till enerum, Byström kommer fram en halv minut innan till träsgate. jag stannar kvar efter att lastbilen lastat av och åkt iväg men står kanske bakom huset så han inte ser mig, jag lägger presenningar på virket för det måste skyddas, jag kan iinte åka innan Byström lastat av. men det är möjligt att han inte ser mig eftersom jag står med kärran bakom huset. jag är där mellan 20 och 35 minuter. jag la på två presenningar och lite gräs så att presenningarna inte skulle blåsa av. 

 

hagman säger att enligt telefonensamtalen har samtalet mellan byström och pierre skett vid halvtvå. pierre fortsätter.

Vid två åkte jag söderut och kollade till lite stugor och ett plåtförråd i Källa torps-trakten. det var en sån dag då jag inte hade några särskilda snickerijobb, jag skulle ta emot virket men annars var det en dag som var bra för att åka en runda och kolla upp stugor. vid 14:25 ringer britt-marie jörgensen och pratar i 3 minuter, mast lilla horn, jag har inget minne av det samtalet, hon brukar ringa ofta, jag har byggt deras hus och renoverat det gamla, varje vinter ringer hon flera gånger för att höra om pierre har kollat till deras hus, de pratade också om eventuella reparationer och ombyggandarbeten, hon ringer c:a 2 ggr i månaden. efter källa golf åkte jag norrut antar jag, har jag för mig, jag vet inte riktigt, jag kommer inte ihåg riktigt, men det kan vara så att jag åkte hem, jag tror att jag åkte hem för att hämta avin från skatteverket, det kan vara så. han hade ingen tanke på att åka hem i samband med att han lastade virke i enerum och hämta avin. då hade jag ju inte åkt hem senare, säger pierre. jag kom på det sen och åkte hem vid tre för att hämta avin för att sen åka till banken och sätta in avin, banken i löttorp stängde klockan 6.

 

hagman hänvisar till förhör på sidan 2155 mitt på sidan "sammanfattning", där har du uppgett att du kanske varit hemma och tagit en snabbfika eller hämtat post. men så du minns det nu så tog du posten vid detta tillfälle och inte vid ett senare tillfälle? Pierre lämnnar ett någorlunda jakande svar. Pierre fortsätter. jag såg inte lotta när jag var hemma vid denna tidpunkt och jag mötte henne inte på vägen. lotta handlar ibland på väg hem från jobbet, ibland handlar jag, då messar lotta vad jag ska handla. ska lotta handla lite handlar hon i böda, ska hon handla mycket handlar hon i löttorp. efter jag varit hemma åker jag till banken i löttorp för att sätta in pengarna men när jag satt på parkeringen utanför banken upptäcker jag att det står 0 kr till mig och det inte finns någon utbetalningsavi i kuvertet. pierre vet inte varför han ringer upp telefonbanken från sandbyvägen 15:04, han vet inte om han gör det före eller efter han tittat i kuvertet från skatteverket. pierre tror att han kollat för att se om han har råd att tanka. har han tankat för en hundring så hade han nog tankat för en hundring. har man hundra kronor på kontot kan man tanka för 800 kr innan automaten slår ifrån. Pierre fortsätter: efter att jag öppnat kuvertet har jag för sig att jag åkt till Kolstad. Eller jag gör ju det! eller tydligen kör jag fel i början för jag kör norrut genom rondellen i löttorp

 

Hagman läser upp mastningarna runt 3-tiden. pierre fortsöätter. jag körde vilse för jag skickade en massa sms, det är inte första gången man kör fel. det är väl ofta man glömmer svänga av någonstans, jag svängde bilen av gammal vana norröver för jag blev distraherad av sms:en. sen vände jag och körde söderut mor kolstad. jag skrev fel i sms:et, det skulle stått "lite efter fem" inte "lite efter fyra" i sms:et, jag skrev fel, det tar 55 minuter att köra lagligt fram och tillbaka till Kolstad vid barmark. jag vet inte hur länge jag var nere i kolstad, jag vet inte iom det var en timme eller 40 minuhter jag har varit där så många ggr så jag kan inte komma ihåg vad jag gjorde just den dan. jag vet inte hur många ggr jag varit därnere och räknat på grejer, jag kommer inte ihåg vad jag gjorde just den här dan, i timdagboken står det att jag hållt på med containrarna, i dessa ligger det gammalt byggmaterial som jag mätt på för att se om något går att återanvända, jag tycker inte att något går att återanvända men det accepterar ingen. sen måste man hålla sig till byggloven också och så ska det se snyggt ut. jag har vart där så många gånger så jag vet inte exakt vad jag gjorde där. jag har varit där och bytt låsa också. 

 

Jag kan ha bytt lås vid det här tillfället men jag vet inte. jag kommer inte ihåg. jag har varit där så många gånger. 

Hagman hänvisar till timdagboken på sidan 1 249 någonstans i fuppen. där står 3 timmar och 13 mil. P fortsätter. åker jag och tittar på nåt så får ju N-E Classon betala för den restiden det tar, så den skriver jag upp, och den får classon betala för, det ska inte kunden göra, det tar en timme dit, en timme hem och en timme där så även om det tar 2 tim och 45 min så kan jag har skrivit 3. jag gör så mycket åt honom ändå. jag var ju i ramsta och kollade till det huset och kollade också utan och ta betalt. han har sagt åt mig att jag måste bli bättre på att ta betalt och det försöker jag bli. 

 

från löttorp till kolstad kan det ta 25-30 minuter med bil. jag har ingen aning om hur länge jag var i kolstad. det kan ha varit en halvtimme men det kan ha varit 1 timme och 20 minuter. jag kommer inte ihåg när jag satte upp spegeln hos ljungströms heller, det kan ha varit samma dag.

 

Hagman konstaterat att det tar 16 min mellan löttorp och getterum, om Pierre åkte söderut 15:30 och lägger på två timmar för att åka ner till kolstad och sen åka till getterum så kan han tidigast vara uppe på norra öland 17:30. Pierre kommer hem efter 19-tiden. 19:00 är han mastad i byxelkrok. Är det inte lite konstigt att du inte är hemma förrän vid 19?

Pierre och advokaten tycker inte att tiden stämmer.Hagman räknar om. 

 

Hagman har räknat rätt. fast han har inte räknat med rundan runt grankulla. Hagman undrar var de andra 90 minutrarna tagit vägen. Pierre får tiden till 18. hagman undrar vart timmen tog vägen. Pierre svarar att han kanske inte körde så fort för han inte ville åka hem. han skämdes. han skäms väldigt mycket för sin ekonomi. *börjar gråta*

10 minuters paus. 

 

 

Förhandlingen fortsätter. Hagman letar upp sidan 2109 i fuppen. Jag antar att det är A-delen.

 

Hagman pekar på ett sms klockan 13:53. då skickade pierre "snart stålar på kontot". i vilket sammanhang skickade du det sms:et? pierre svarar: jag det ser du, det finns ju flera sms här, jag hade räknat med att det där brevet skulle komma och att pengarna snart skulle vara inne på kontot. hagman frågar: hade du hämtat kuvertet då? nä, sig pierre, jag hämtade det vid tre, hagman: hämtade du inte det vid två när du fixade med virket? pierre: nä, posten kommer inte förrän vid tre. Hagman hänvisar till sidan 2 109 i fuppen, förhör med pierre, där säger du att det var nog det där brevet från skv jag väntade på och jag hade fått det då osv.. I förhör sa du alltså då att du borde ha fått brevet då och du hade hämtat det redan när du messade lotta vid 13:53. du kopplade ihop brevet med meddelandet om stålar på kontot i det förhöret, vad är din tolkning? Pierre: jag vet inte, jag hängde inte med då , det går ju inte att se av mastningarna var jag var så jag vet inte. Uppehållet i mastningen var mellan 12:56 och 13:51. strax efter det kommer messet, strax stålar på kontot.

 

Hagman: vad utläser det här sms:et om de inte är det att du har brevet i handen, när du skickar "snart" stålar i kontot. hur kunde du veta att brevet skulle komma den här dan om du inte hade varit vid brevlådan.

Pierre: det skulle komma den här dagen. det skulle komma den här veckan det var lovat att alla skattebeskked skulle komma den här veckan, det skulle komma i början av veckan men då haded vi ingen post.

 

hagman: chansade du då för att glädja lotta fast du inte visst om brevet skullekomm? det kunde komma på fradagen lika gärna? varför gick du inte in på skattekontot och kollade?

pierre. jag vet inte, jag är inte där så ofta, jag har bara varit inne där ett par gånger under året (på skattekontot).

hagman: du förstår att jag frågar detta eftersom jag påstår att du åkte hem och hämtade geväret och inte skatteavin vid tre.

pierre ja. på fråga svarar pierre: jag brukar inte ha med mig geväret när jag är ute och åker med mig bil. jag svängde inte ner till fredrik och susanne på vägen hem till getterum. jag pratade med einarsson om hustomtebidrag och bygge. jag kanske frågade om jag fick låna femtusen spänn eller nåt sånt. jag minns inte samtalet jag kommer inte ihåg hur det kom sig. jag brukade inte få så mycket betalt. jag vet inte om jag tidigare frågat honom om lån. jag frågade honom för att jag inte fick några pengar från skattekontot. jag hade inget direkt behov av pengar, lotta hade ju 11-12 000 kr och biljetterna var betalda, vi skulle vara betala lite hotell och mat. jag ringde och lånade av fredrik för att lotta tyckte det var obehagligt att de skulle kommahem från stockholm och vara helt panka. men de visste att de skulle få pengar av einarsson tills de kom hem så det var ingen panik. det var inte nödvändigt att han fick låna pengar men det kändes skönt att ha lite extra. 

det kändes lite jobbigt att låna av fredrik men det var bra att ha pengarna eftersom lotta inte var säker på att pengarna från einarsson skulle dyka upp. 

 

Pierre: på hemresan från kolstad så pratade jag med einarsson när jag var uppe i böda, jag var norr om fredrik ahlström, 18:54, masten står i fagerrum. jag har inget minne av vad Classon sa när han ringde 18:58. framåt 19 är jag mitt i byn (byxelkrok). sen ringer jag einarsson igen, men jag kommer inte ihåg varför, jag kanske blev otålig när han inte hörde av sig, jag har för mig att jag vände vid hamnen och körde hem igen, jag är nästan 100 procent säker på att jag vände vid busshållplatsen i hamnen och körde hem (och inte körde via grankulla - Bloggarens kommentar). det var inte den roligaste hemresan eftersom det inte hade kommit några pengar på skattekontot. jag var helt säker på att lotta var upprörs för att jag inte hade kommit hem när jag skulle, svarar man inte så går lotta alltid igång sådär, hon ringer och ringer och ringer tills man svarar *pierre börjar gråta* hon är likadan med barnen, hon har ett katastroftänk och tror alltid att det värsta hänt när någon inte svarar. petter ringde, som en god vän, han var också orolig, men jag kommer inte ihåg något särskilt från samtalet. när jag kom hem berättade jag för lotta att jag inte fått några pengar och hon blev inte glad. sen åt vi och jag gick ut och styckade rådjuret och la det i fryspåsar. sen vet jag inte, jag gick väl in och vi fortsatte diskutera. lotta skällde på mig och jag sa völ ingenting. det var kanske då petter ringde, det var inte så jävla kul och stå och prata med petter då, jag kanske ville avsluta samtalet. jag vet inte hur kvällen avslutades, jag antar att jag satt i tevefåtöljen och lotta gick in och la sig eller packade, lotta hade antagligen packat innan men mina grejer var opackade. efter att jag styckade rådjuret tror jag att jag träffade lotta, jag vet att hon skickade sms, men det kan hon gjort innefrån sovrummet, lotta har aldrig någonsin skrikit så det är mycket möjligt att hon messat inifrån sovrummet när jag satt i teverummet, det var inte så rolig stämning. jag vet inte när jag gick och la mig, i vanliga fall går jag och lägger mig mellan 12 och ett men det är möjligt att jag höll mig undan och väntade på att lotta skulle hinna somna. jag vet inte varför min telefon surfat på natten. när jag är hemma surfar jag på datorn och inte på mobilen. 

 

Det är inte ovanligt att einarsson ringer mitt i natten. det har han gjort minst tio ggr. annars är det ovanligt att Pierre får samtal mitt i natten. han låg och sov när erinarsson ringde. han tror att samtalet rörde de 5 000 kr. på morgonen ringde pierre einarsson igen för pierre ville att einarsson skulle sätta in pengarna på pierres konto så han fick pengarna innan stockholmsresan. 

 

hagman: hur står conteinrarna placerade Kolstad?

 

Pierre: de står på en obebyggd tomt med färdigsnickrade hus runtom. det finns inga lyktstolpar runtomkring men jag har pannlampa, ficklampor etc så det är inga probelm att gå igenom containerna och mäta fönsterstorlekar även om det är mörkt ute. jag vet inte säkert om det var det här jag gjorde just den här dagen. jag har sagt att fönstrena inte passar men han vill återanvända det material han har och det kan jag förstå, fast materialet är av sämre kvalité än han förstår. 

 

De sms som var tidigare på dagen handlar om att lotta ville att jag skulle ringa brevbäraren och fråga om brevet från Skatteverket var med. jag tyckte det var genant så jag lurar lotta lite i sms:et och säger att jag försökt ringa brevbäraren. det lotta menar med sitt sms är att luciafirandet inte gick bra med den pojke hon hade hand om som har ADHD. lotta svarar att hon får spader när han inte får svar från brevbäraren. när lotta undrar vem jag ringer så undrar lotta vilken brevbärare jag ringer, om det är den i enerum eller någon annan? lotta ville att jag skulle möta upp brevbäraren i löttorp, men jag ville inte det, jag skäms, jag skäms för hela mitt liv för min ekonomi. "fanns det med då"-sms:et syftar också på brevet med avin. 

 

Hagman: i november fick du personligen ett BF från kronofogden och en delgivning. Enligt Kronofogden och det brevet var din bostad i fara från den tidpunkten.

 

Pierre: ja, det var den från den att jag missade betala lånet, jag läste ansökan om BF, jag förstod vad den innebar och jag vet vilka följder det kan få, det tar ett halvår innan det händer något *börjar gråta* och man blir av men huset, nästan exakt 6 månader tar det varje gång och det gjorde det nu med. första gången huset blev utmätt var när det var färdigbyggt och jag blev sjukskriven i 8 månader. jag har levt hela mitt liv med det här, det har alltid varit sähär. jag förstod att huset kanske skulle säljas, jag hade trott att jag skulle klara det på nåt vis, jag vet inte hur, jag tänkte jag kunde sälja traktorn eller nåt, att det skulle lösa sig. det stiger ju 11 000 varje månad så det klart att det steg fort. jag berättade ingenting för lotta *börjar gråta igen*. jag har skrivit på lottas delgivningskvitton. lotta visste ingenting innan den 26 april i år (om att huset var på väg att säljas exekutivt och ekonomin) *gråter mycket*.

 

jag har ingen aning om att gustaf och annika skulle ha varit hotade på något sätt i december i år, det enda jag hört är "snacket" kring cigarettsmugglingen. gustaf berättade aldrig någonting heller om att han skulle vara hotad. Annika var precis som vanligt på fm den 13 dec. hon berättade inte när gustaf skulle komma hem men gustaf hade dagen innan berättat att han skulle jobba den 13 dec. hjag var inte inne i bostaden i flakeböle den 13 december men den 12 december var jag där och fikade och jag mätte höjden för att kolla att dörrarna skulle gå att använda. 

 

jag är inte spelberoende, vi spelar trav ihop, jag lotta fredrik och susanne, för 100 kr varannan vecka, så kan de bli någon trisslott ibland, men det är inga mängder av pengar. lotta spelar på Keno, det är någon rad som lämnas in då och då. jag spelar inte på keno. Kalle har ett spelkonto med det står i "hanses" namn.

 

jag har ingen förklaring till hur gustafs blod hamnat på mitt vapen.jag har absolut inte gjort det du tror att jag har gjort. hade jag vetat något om det här hade jag sagt det. *mycket rörd* jag har ingen aning om hur Gustafs blod har hamnat på mitt vapen, möjligtvis att gustafs blod hamnat på mig och sen har blodet hamnat på vapnet, jag har sett fotona som polisen visat men jag kan inte säga exakt när gustaf hade sitt jack i huvudet som han fått på en båt, det var hemma hos lundell jag såg det där jacket i gustafs huvud, alltså någon gång oktober-dec 2012. det var efter skördefesten iaf. vi fick flytta ut allt ur lundells hus innan bygget så vi kan ha börjat flytta innan skördefesten men det var senare än augusti, ni kan kolla i min tim-dagbok, den har ni ju, där står det när jag jobbat hos Lundells. 

 

Hagman: Mellan 6 okt och 4 nov och ytterligare några datum jobbade Gustaf på Pleijel och personalen dör har intygat att Gustaf inte hade några jack i huvudet under den tiden han jobbade på den båten. 

Pierre: skinnet var avrullat på huvudet och det var rött, det rann inget blod när jag såg honom men det är mycket möjligt att han hade blött från såret. jag vet inte hur blodet hamnat där - jag har ingen aning! jag har lånat en skyffel av honom vid några omgångar. hade jag vetat hur blodet hamnat där hade jag sagt det! *rösten spricker*

 

Pierre på fråga från Hagman: jag är inte noggran med rengöringen av mina vapen, det kan kanske vara 15 år sen sist. var bössa blöt fick den torka innan jag ställde in den i skåpet. det syns ju på bössorna att jag inte var så noggran med vapenvården. förresten, vad menar du med vapenvård? jag har aldrig oljat in nåt trä eller så, jag har väl oljat in någon pipa någon gång.

Angående fastkörningen: Jag backade upp i en snödriva i Ramsta och fastnade och satt fast i tio minuter en kvart, det var inte i Gällsta, det var ingen stor grej, jag hoppade lite på dragkroken och packade ihop snön och sen kom jag loss. 

 

hagman avslutar och målsägandebiträdet tar över: varför passade du inte på att tanka lite mer när du hade chansen? man kunde ju tanka för 800 även om man bara har 100 kr på kontot.

P: jag ville spara så jag kunde tanka en gång till, hade jag hundra kr kvar på kontot kunde jag tanka bilen full senare om det behövdes. jag kommer inte ihåg när det bestämdes att jag skulle åka till Kolstad just denna dag. Jag skrev fel i messet till lotta att jag skulle vara hemma fyra och jag är tidsoptimist, jag är det! jag räknade fel. det blev fel. jag vet det. jag blev 2,5-3 timmar sen, och jag var kanske väldigt nöjd med att telefonen var tyst för jag tyckte det var skönt för att jag visste att Lotta var arg, det var fult gjort mot lotta att inte höra av mig och meddela att jag skulle bli sen, eftersom jag vet att hon har katastroftänk. jag ville inte ha något betalt för skjutdörrarna från gustaf, det var skönt att få ge något tillbaka.

 

advokaten tar över förhöret. 

 

advokaten: vad har du fått av gustaf?

 

pierre: jag har fått kedjor, tankar, lådor, flaskor med whisky och vodka, vantar och mössor, en jacka sa han att jag skulle få också, en varseljacka, det sa han på onsdagen den 12 december, men gustafs jacka var lite liten för mig så jag tackade nej. när vi fikade den 12 dec hemma hos gustaf så la vi våra jackor på varandra på det lilla bordet i hallen. jag träffade gustaf då och då. gustaf har nog varit hemma i getterum c:a 5-10 ggr. han har suttit vid köksbordet och kollat på ritningar med mig. gustaf har varit i mitt garage också, garaget står alltid öppet. 

 

jag brukade låna ut min bössa vid lerduveskyttet till de som inte hade bössor, hade man ingen fick man låna. vi sköt mest till 86-87 men sen har det inte blivit så mycket sen jag fick familj. 

 

farsan min var betydligt bättre på vapenvård, han hade lagt beslag på mina vapen och gjort dem rena om han hade sett dem. 

 

jag har levt med dålig ekonomi sen jag föddes, mina fösäldrar lånade pengar jämt, det fanns nåt som hette växel och jag vet att det lånades pengar av allt och alla. jag hade problem med ekonomin inna jag tröffade lottta också. jag har hanterat ekonomin fel, jag har lärt mig leva med den, när det kommer ett papper och huset är i fara så stoppar jag huvudet i sanden och tänker tat det dröjer sex månader innan det händer något riktigt farligt *storgråter*. min ekonomi var inte särskilt mycket sämre just nu än annars, det var ingen panik med pengar. jag var bara så jävla besviken att skattepengarna inte kom.

 

det är en psykolog som berättat om uttrycket "katastroftänk" för lotta och mig. 

 

gustaf brukade besöka mig på olika byggen, både i källa torp och i ramsta. minst två ggr på vardera stället, gustaf var så imponerad av att kökena var så fina. 

 

valmeten brukade stå i garaget alldeles för mycket. den stod där oftare än i vapenskåpet tyärr, det var så mycket kaniner. den stod i garaget i slutet av förra året. det var inte så aktuellt att skjuta hök i slutet av året men kaninerna är det fullt med året om. 

 

jag visste att det fanns ett kassaskåp hemma hos Gustaf och annikas bostadshus på övervåningen men jag har inte varit på gustafs kontor sen jag var där och byggde för 25-30 år sen. jag hade ingen aning om att detfanns ett kassaskåp där. jag har ingen aning om vilken väg gustaf och annika tog in i garaget. jag och gustaf brukade inte sitta och mysa på hans kontor inne i garaget. när jag var där satt vi nästan alltid inne i huset och fikade. jag har ingen aning om ifall gustaf och annika hade pengar hemma, jag har aldrig tänkt i de banorna. när man skulle få betalt så behövde man alltid komma tillbaka efter ett par dar för att få sina pengar, det verkar som om de aldrig hade pengar hemma för jag fick aldrig pengar direkt i handen, jag fick alltid komma tillbaka för att hämta pengar några dagar senare. så jag vet inte, man det verkar ju som om de inte hade några pengar hemma.

 

anledningen till att jag eldar upp sågklingeväskor är för att jag säkert har köpt hundra styckken, vad ska man ha dem till? de är ju inte bra att ha till något annat? när kllingorna är slut har man ingen användningen av väskorna längre. 

 

Advokaten färdig. Hagman frågar: hur många väskor har du eldat upp i tunnan?

Pierre: flera stycken, jag tömmer tunnan när den är full med aska, och saker som inte brunnit upp, jag har ingen aning om hur ofta jag tömmer tunnan. oftast kanske jag bränner väskorna på brännhögen men då och då i tunnan. 

 

ordförande frågar: vad var klockan när du var klar i kolstad?

Pierre: ingen aning

Ordföranden: när blir du medveten om vad klockan är?

Pierre: när jag sätter på mobilen

Ordföranden: finns det klocka i bilen?

Pierre: digital klocka

Ordföranden: tänker du på att du är sen när du är på väg hem?

Pierre: Ja, det gör jag nog men jag skäms men jag skäms

Ordföranden: använder du mobilen som klocka?

Pierre: ja

Ordföranden: har du någon föklaring till varför du inte kör närmsta vägen hem?

Pierre: jag skäms nog och vill antagligen dra ut på att möta Lotta och berätta om skatten

Ordföranden. ville du ha besked av Einarsson innan du kom hem?

Pierre: Kanske, men jag fick inget förrän nästa morgon.

 

Dagens förhandling avslutas.