Flakebölerättegången dag 5

09:08

Dagens första vittne är Per Einarsson (PE). Han är inte släkt med någon inblandad. Avlägger ed. Hagman inleder. 

09:43

PE bor i Nässjö, han har ett hus i Grankullavik sen 1981. Han har anlitat Pierre sen 1999 då de blev rekommenderade Pierre och Robert som Pierre då jobbade med. I februari 2012 hade han en vattenskada som Pierre hjälpte honom med. Hans kontakt med Pierre har varit att han anlitat Pierrre men de har inte umgåtts privat. På senare år har även Pierre sett till fastigheten i grankullavik. PE har goda erfarenheter från Pierre och tycker han är mycket professionell och korrekt i sitt arbete.  

Pierre hade innan den 13 december 2012 inte bett om lån från PE, han har bara fått betalt mot utfört arbete. Enligt telefonlistan var den första kontakten klockan 18:54 just den 13 december när Pierre ringde. Pierre var stressad och forcerad, han stod och behövde pengar på ett relativt snabbt sett. Penagrna skulle lösa en kredit, PE ville stanna upp Pierre eftersom han lät stressad och sa att han ville fundera på saken. PE frågade om Pierre var på luciafirande för att få honom att lugna ner sig eftersom Pierre var så stressad. 

Efter 16 minuter ringde Pierre upp igen och ville låna ca 25 000 kr. Pierre pratade om lånet på bluestep som var på väg att förfalla och stockholmsresan. PE sa att han aldrig lånade ut pengar och inte hade några penagr att låna ut pga av bröllop i familjen. PE hörde sorl i bakgrunden av Pierre under båda samtalen. PE frågade var det var för jävla bank som inte gick att resonera med och då sa Pierre att det var Blue step. Pierre sa att det kunde vara så illa att de skulle kunna behöva gå ifrån huset. 

Pierre berättade om det som hänt i Flakeböle för PE och sa att det stod i Aftonbladet om det och att polisen troligen skulle intressera sig för honom. PE frågade då om Pierre var inblandad i "det här". Pierre sa till PE att Lotta kan bevisa att jag inte är inblandad. Pierre sa till PE att om polisen hörde av sig så "Du ska inte ljuga men du behöver inte berätta allt". 

 PE trodde det han inte skulle berätta var det om kronofogden och krediten som förfallit och att pierre jagade honom och ville låna pengar.  

Pierre var helt lugn vid samtalen tidigt på morgonen. 

 PE undvek Pierres samtal på kvällen eftersom han aldrig lånar ut pengar. När PE gick upp på morgonen såg han ett sms från Pierre där det stod "snälla" och då kände PE att han behövde göra någto för att hjälpa Pierre. Då ringde han upp Pierre, som låg och sov, och sa att Pierre kunde få sina "hustillsynspengar" på 5 000 kr. PE fick i slutändan bara ut 3 500 kr från automaten i Böda och de hämtade Pierre den 18 december. 

Den 14 december på fm ringde Pierre och sa att om du för över pengarna innan 12 så hinner jag få pengarna och kan betala dem till Bluestep innan jag åker. PE för dock inte över pengar på det sättet så det gjorde han inte utan Pierre fick vänta på pengarna. 

 Den 27 december ringe PE till polisen och sa att han hade uppgifter til polisen. Pierre sa ju att polisen skulle höra av sig ändå och eftersom det är förskvara såna här uppgifter tyckte han det var lika bra att han ringde flrst som sist. Han har haft kontakt med Pierre sedan dess med anledninga av ombyggnad. 2/2 ringde Pierre upp och frågade om polisen varit i kontakt och frågade vad PE sagt till polisen. PE sa då att han sagt vad de kom överens om. Då sa Pierre "vad bra". Sen bestämde sig PE för att lägg vidare bygggårojekt på is tills det här har lugnat ner sig med hänsyn till situationen på norra öland. 

 målsägandebiträdet Niklasson tar över förhöret.

 PE åkte ner till öland den 14 december och var framme i grankullavik 19:30-20 någon gång. De var nere över helgen och sen åkte de hem igen. Sms:et som det stod "snälla" på vet PE inte när det var skickat men det borde ha varit skickat på kvällen/natten. Iaf innan fyra-fem. Summan om 5 000 kr var klar redan innan Pierre började "tjata" om att pengarna skulle föras över på kontot. 

 Advokaten tar över förhöret.

 Pierre sa inte vad han inte skulle säga och vad han skulle säga till polisen. Pierre har fått tillsynspengar förut. Under det första samtalet talades det inget om några byggprojekt utan bara om lån. Vid samtal 2 sa PE att han behövde ta en funderare på om de skulle låna ut pengar för de brukade aldrig låna ut pengar. Under natten visste inte Pierre om PE tänkte låna ut pengar eller inte. Pierre har inte gjort några arbeten under 2013 vad PE kommer ihåg.

Det stod bara "snälla" i sms:et. Inget annat.

De kunde inte mötas på vägen occh lämna över pengrna för Pierre var på väg. Om han var PÅ väg att åka eller på VÄGEN till stockholm är inte PE säker på vad Pierre menade. 

Sorlet i bakgrunden var inte från en radio eller en teve, det lät som det kom från en folksamling. ljudet från en radio låter annorlunda.

 PE har träffat Lotta och varit hemma hos Pierre. 

Pierre sa att PE kunde få en inteckning i traktorn mot lånet.  

PE har tidigare vanor. Han brukar vara uppe före fem. Pierre sa att PE väckte honom på fråga från PE.

 Orförande tar över.  

PE ansåg inte att Pierre lät sömndrucken vid samtalet mellan 4-5 men han reagerade inte över det eftersom alla låter olika när det är nyvakna. 

 

Anledningen till att PE gav pengarna till Pierre var för att det inte var fråga om lån längre, det var en ersättning för arbete som Pierre utförde, han kände dessutom en oerhört stor empati för Pierre.  

Förhöret avslutas med ett oerhört klart och tydligt vittne. Föredömligt!

09:54

Att storleken på texten ibland ändras är inget medvetet från Bloggaren. Det är inte mitt fel. Det bara blir så.

Nästa vittne är Ingela Grandin Engberg (IGE). Han är inte släkt med någon inblandad. Avlägger ed. Hagman inleder. 

Hon bor ca 1,5 km från Flakeböle. Hon kör vedbromsgatan varje morgon mån-tors och varje em med bil till bussen i löttorp. Då passerar hon Flakeböle där Gustaf och Annika bodde. 

På morgon den 13 december la hon inte märke till något där, det är mörkt när hon åker förbi. Sen passerade hon igen strax efter 18:30, då märkte hon inte heller något, hon kollade inte däråt. Hon vet vilka Gustaf och Annika är. På kvällen den 13 efter maten när hon skulle gå ut och tända pannan, hon had iaf varit ute i pannrummet och var på väg in, eller lite senare mellan 19:15 och 21:15 hörde hon ett skott. 21:15 går hon och lägger sig. Hon är ute ett par ggr per kväll och lägger in, och hon vet inte vilken av ggr:na hon hörde det. Hon var troligen ute 3 ggr och fyllde på ved i pannan. När hon hörde skotten var hon på sin terrass. 

 Det var inget snärtljud, det var lite dovare, ljudet kom i riktning från Flakeböle. Hon kommer bara ihåg att hon hört ett skott men hennes man pratade om att hon hade sagt två. Hon har varit med sin pappa på jaktstigar och hennes bröder skjuter. Ett kulgevär har ett annat jud än ett hagelgevär. Det här ljudet lät mer som ett hagelgevär. 

 Hon brukar inte höra skottljud ute när det är mörkt och det var becksvart ute när hon hörde det här ljuden mellan 19:15 och 21:15.

 Målsaägandebisträdet NIklasson tar över.

 IGE kommer hem med samma buss varje dag och hon eldar i pannan på samma sätt varje dag.  

advokaten tar över:

fågelvägen är det kanske c:a 1 km till flakeböle. IGE kan inte tänka sig att Pierre skulle kunna gjort det här för han är alltid trevlig och glad och sånt där så man kan inte tänka sig att han skulle gjort något sånt här.

 Förhöret avslutas.  

 09:56

Ordförande frågar Hagman om det utretts om det förekommit några explosioner i samband med branden som kan förklara skottljuden? Inte vad Hagman vet eller vad som framkommit av brandundersökningen men han vet inte säkert. 

10:33

Nästa vittne är Sven-Erik Engberg (SEE). Han är inte släkt med någon inblandad. Avlägger ed. Hagman inleder.

 Han är gift med Ingela Grandin Engberg och bor på Gällbyvägen. Han vet bara att hans fru hörde ett skott. Hon kom in och berättade att någon var ute och jagade mitt i natten. Hon sa att det small. Han tror att hon sa att det var ett skott. Han kan ha sagt tidigare att det var ett dubbelskott (sid 483 i fuppen) i förhör i januari. Han hörde inte själv skottljudet. Han såg en bil på torsdagen, det är han säker på, och på torsdag eller fredag på morgonen såg han också en sån bil men är inte säker på vilken dag. På eftermiddagen på tordagen är han säker på att han såg en vit buss med grön rand på, den känner han igen, han vet att pierre har en sån bil.

Han är helt säker på att det var torsdag em för det var enda em han var ute och körde den veckan. 

han spg ingen chaufför på torsdagen för då såg han bilen bakifrån. han såg den gröna randen på torsdag eftermiddag. den körde ner i vedborm, från 136:an. SEE körde bakom bilen. Han såg bilen innan Gustafs och Annikas hus och den körde i riktning mot deras hus. SEE låg ungefär hundra meter bakom bilen. Han svängde av vägen och åkte hem sen. Han vet inte vart bilen tog vägen sen. Han passerar Gustaf och Annikas bil på vägen hem. Han tror inte att bilen låg framför honom efter att han passerat deras tomt men bilen kan ha svängt av tidigare, men den kan ha svängt in på tomten eller körts förbi.  

SEE hördes den 16 december, han är osäker om vilken dag mötet skedde på morgonen (sid 469? i fuppen), om det var tordag eller fredagen, men han är säker på mötet på eftermiddagen.  

i förhör sid 482, 21 februari 2013, säger SEE att han sett Pierres skåpbil den 13 december på em. men han är lite osäker i första förhöret, han har blivit säkrare eftersom han kommer ihåg att det var den enda dan han var ute med bilen och handlade och skjutsade flickan till bussen. han såg pierres bil runt 15:30-tiden. 

 advokaten tar över.

I förhöret sa han 100-200 meter men han är dålig på avstånd så han kan inte säga exakt. Anledningen till att han i första förhöret sa att han trodde att det var på fredagen var för att han var till tanddläkaren då, men då åkte han på morgonen och sen har han kollat och vet att han bara åkte på em på torsdagen. Han är inte ett dugg osäker på om att han mötte pierres bil på torsdag em för det var den enda dagen han var ute och körde bil på em den veckan.  

Det lligger inga hus mellan deras hus och Gustafs och ANnikas hus, och det är nog c:a 1 km fågelvägen. 

 Orförande frågar. 

klockan 8 på fredagen morgon åkte han till tandläkaren, på torsdag morgon åkte han till cafét. Han är inte säker på om han mötte pierres bil en morgon tidigare den veckan utan han är nästan ehöt säker på att det var torsdag eller fredag morgon. 

ljusförhållandena vid 15:30 är sådana att det börjar skymma men det är inte mörkt. han kunde se att det fanns en grönd rand på sidan. han hejar alltid på Pierres bil. 

 Advokaten tar över igen. 

SEE bes beskriva bilens utseende. det är en grön vågig rand, han tror inte det finns något fönster bak, han vet inte hur dörrarna ser ut bak men han är helt säker på att han känner igen pierres bil. 

10:42

Nästa vittne är Bengt Palmér (BP). Han är inte släkt med någon inblandad. Han avlägger ed. Hagman inleder.

BP bor ungeför 100-150 meter från Gustaf och Annika. han ser inte deras fastighet från sin. Om han går 25 meter ut på vägen från där han bor ser han deras fastighet. BP var under någon veckodag mån-fre den veckan mellan 18-20 ute med soporna och då hörde han två hagelskott. det han reflerkterade över var att det var mörkt och att någon sköt. han trodde det var grannen liljås som kanske var ute och sköt en skabbräv och tänkte inte mer på det. han kunde inte höra på vilket avstånd det var men han hörde att det var ganska nära. han hörde det på knallen, han har erfarenhet av skjutvapen och jakt och han använder hagelvapen. det var två skott och det gick någon sekund mellan skotten, det hade inte varit möjligt att ladda om mellan skotten. det blir en dovare knall av hagelgevär en kulgevär. det var ett dubbelpipigt hagelgevär eller ett automatiskt. 

BP har ingen uppfattning om skottten avlossades inomhus eller utomhus. Han har ingen erfarenhet av det. Han har inte tänkt på om han brukar höra skottljud på natten. Men han tänkte att det kunde vara någon som sköt en skabbräv eller någon som lagt ut ett åtel. han hördes den 16 december första ggn och då sa han inget om skotten (förhör sid 796 och 796 i fup), för han kom inte ihåg det första gången. Första förhöret var hemma hos honom och andra var ett telefonförhör. 

 advokaten tar över:

BP har pratat med LIljås om skotten och frågat om det var han som skjutit och Liljås sa att det inte var han som skjutit på kvällen. 

10:51

Nästa vittne är Hans Palmér (HP). Han är inte släkt med någon inblandad. Han avlägger ed. Hagman inleder.

HP är bror med Bengt Palmér. HP känner till Annikas och Gustafs bostad. HP bor fågelvägen 1500-2000 m öster om denna. PÅ torsdagen var han ute och rökte mellan 17-20 på kvällen och hörde ett dubbelskott från en hagelbössa. Det var snabb följd på skotten, pang-pang. Det fanns absolut inte tid att ladda om mellan skotten. Han är helt säker på att det var ett hagelgevär. Skotten kom i riktning från Flakeböle. Man hör skott lite då och då men det här var sent på kvällen, vid ett tillfälle hade han mobilen med sig som han tittade på och det kan ha varit vid detta tillfällle men även vid något annat tillfälle. Vid något tillfälle har han iaf hört skott vid 19:32. Han är ute och röker varje dag. Det händer att han hör skott efter mörkrets inbrott, folk kan tex ha kört på ett rådjur och behöver skjuta det eller så. Folk kan också skjuta skappräv man ser i lyktskenet och dylikt. Det kan finnas förklaringar till att folk skjuter efter mörkrets inbrott. BP är helt säker på att han hörde skotten den 13 december, det var i samband med att han fick reda på att de omkommit i branden som han gjorde kopplingen att han hört skotten och vilken dag det var.

Advokaten övertar förhöret-

HP: Normal gängse jakt bedrivs inte i mörkret i december, utan det är undantagsvis. Man får ju egentligen inte jaga när det är becksvart ute. 

11:01

Nästa vittne är Joakim Gunnarsson (JG). Han är inte släkt med någon inblandad. Han avlägger ed. Hagman inleder. Av sidan A 914 i fuppen, framgår Gustafs arbetstid på Pleijel etc. 

JG är hamnarbetare i Kalmar Hamn. Han har jobbat ihop med Gustaf på bogserbåten Pampus. Kalmar kommun äger Pampus. Pampus tar bort is och drar loss fartyg och trycker in kryssare i hamnen. JG jobbar på däck på Pampus, han är matros. Han jobbade med Gustaf på Pampus den 13 dec från 9-tiden. Gustaf nämnde att han skulle hem och klyva skog han hade fått av någon och att han skulle på semester till Thailand 12:15-12:20 var de färdiga med arbetet. 

Gustaf var på bra humör, han var en glad kille, oftast på bra humör. Gustaf visade sin hund på mobilen. Gustaf pratade om att han skickade ett mail på mobilen men vad det innebar vet inte JG, det kan ha betytt att Gustaf skickade ett sms. JG tyckte att telefonen såg ut som en gammal Nokiatelefon, en sån som åklagaren har, men kanske lite modernare, det gick iaf att visa bilder på den (vilket inte går att göra på åklagarens telefon). Det var inte en iPhone iaf. Gustaf önskade god jul och gott nytt år och de skildes åt.

advokaten tar över.

JG vet inte om Gustaf använde mobilen mer eller mindre på den här resan än han brukade göra. JG:s kompisar sa till honom att de tyckte att Gustaf hade hållt på ovanligt mycket med sin telefon på just den här resan. 

 11:06

Nästa vittne är Christian Sylvander (CS). Han är inte släkt med någon inblandad. Han avlägger ed. Hagman inleder.

CS är hamnarbetar och tjänstgör också på Pampus. Han jobbade med Gustaf den 13 december. CS sköter mest kaffekokaren så han pratade bara lite med Gustaf i styrhytten sen var CS tvungen att springa och ta hand om luciafirandet i hamnen. 

Gustaf var glad över sin thailandsresa. Gustaf skröt också över att han hade klarat av att skicka ett mms eller mail från sin mobiltelefon. CS tror att det gick att surfa från Gustafs mobil. Han vet inte vad det var för modell men han hade ett turkost eller möjligtvis blå-guligt skal. CS tror att det var en Nokia och den hade touchknappar. Efter att CS lämnade båten har han inte sett Gustaf. 

Inga fler frågor. 

11:27

Nästa vittne är Monica Johansson (MJ). Hon är inte släkt med någon inblandad. Hon avlägger ed. Hagman inleder.

MJ jobbar som kock på Pleijel sedan snart sju år tillbaka. MJ var med varje gång Gustaf jobbade på Pleijel. Gustaf gjorde människor glada och det var alltid roligt att jobba på båten när Gustaf var med. Gustaf var "tvåa" ombord och jobbade som styrman. Gustaf var som vanligt i slutet av 2012. Han var glad och uppymd inför thailandsresan. Han var som vanligt och de skrattade mycket tillsammans. Gustaf rakade huvudet med hyvel och MJ skojade lite med honom och sa att sådär kan du ju inte göra, det var små pluttsår som inte blödde något. Den 13 december kom Gustaf in vid 12-13 och MJ gav Gustaf en smörgås och de kramade om varandra och önskade god jul och trevlig resa, för MJ skulle också ut och resa över julen. Det var sista gången hon såg honom. Hon förslog att Gustaf skulle stanna för MJ skulle göra raggmunk och fläsk till middag men Gustaf sa att han skulle hem. *mj rörd*. Gustaf tyckte om mat överlag. Alla älskar raggmunk och fläsk och det gjorde Gustaf också. MJ kommer inte ihåg om Gustaf sa vad han skulle äta. 

På eftermiddagen stod MJ och skalade potatis och då susade Gustaf förbi och då tänkte MJ att Gustaf kanske hade glömt något, men hon vet inte vilken tid, hon såg honom bara över axeln i dörrhålet, det var ingen annan ombord så det måste ha varit Gustaf. Hon kände igen Gustaf på gången, hon såg inte hans ansikte utan bara sidan på honom, hon såg eventuellt ett par mörka byxor. Tiden ska ha varit runt 15:30. Det kan ha varit någon annan men hennes känsla är att det var Gustaf.

Hagman: 14:09 och 14:40 är Gustaf uppe i bostaden och det tar ungefär en timme att åka till Pleijel.

MJ utesluter inte att hon kan ha sett Gustaf vid 16-16:30 susandes förbi på Pleijel. Ibland tyckte hon att Gustaf satt i rökrutan på Pleijel och såg lite frånvarande ut och fundersam ut. Hon frågade aldrig vad det var men ibland kände hon att det kanske var nåt och så här efteråt tänker hon att hon borde ha frågat. Gustaf brukade inte prata så mycket om sitt privatliv men han hade berättat för MJ om varusmugglingen när det var i Hals i Danmark och skulle gå ut och ta en Carlsberg. Han sa inte att han suttit inne utan berättade bara om smugglingen. Gustaf berättade inget om Pelles men han hade berättat om Holmen som han fick ärva under resan när de var i Finland 2012. 

Gustaf har aldrig sagt att han var rädd eller att han kände sig hotad.

 Advikaten tar över.

 

MJ tycker inte att Gustaf var annolunda till sinnet under sista resan än tidigare. Det var mycket med thailandsresan, de hade bara bokat flygstolar och letade hotell på nätet och sånt. 

Mj har tänkt på att Gustaf ibland verkade deprimerad när han satt och tänkte och under sista resan så kan han ha sett lite tyngd ut. Om det var en höstnedstämdhet vet inte MJ. 

Ordförande tar över.

Anledningen till att MJ tror att det var Gustaf på båten på em var att det var hennes första tanke. Om det inte var Gustaf måste det ha varit maskinisten eller nån. De hade kurs på båten den dan men alla de hade gått av båten vid lunch. Gustaf kunde mycket väl ha gått förbi köket utan att hälsa, alla var upptagna med sitt, personen som gick förbi gick fort förbi. 

Advokaten igen.

MJ: Avståndet till personen som passerade var 5-6 meter. I förhör sid 463 har Mj sagt 3-4 meter. MJ: Det kan stämma, jag vet inte säkert. Jag trodde det var Gustaf som passerade i det ögonblicket men jag vet inte. 

Förhöret avslutas. Nu lunchpaus till 13.00!

13:09

Anders Johansson (AJ) är nästa vittne och han vill höras när Pierre är ute ur tingssalen. Pierre sitter därför i ett medhörningsrum under hans vittnesförhör. AJ är inte släkt med någon inblandad. Han svär eden. Hagman inleder.

13:26

AJ jobbar som matros på Pleijel. Han träffade Gustaf första gången 76-77 nångång genom fisket och sen blev det ett långt uppehåll innan de började jobba på Pleijel igen 2009. AJ jobbade samma turer som Gustaf i slutet av 2012. Han träffade även Gustaf när han körde Pampus någon dag efter de kommit hem från Finland. 

Gustaf sa något lustigt som han inte sagt förut under finlandsresan när han pratade i telefon "det där var olustigt" eller nåt sånt men AJ vet inte exakt vad han sa. Gustaf nämnde något om att det var något med hyror och Pelles och att AJ uppfattade att Gustaf kanske tyckte det var lite jobbigt men Gustaf såg ju positivt på allting så GUstaf trodde det skulle lösa sig. Gustaf pratade också om att han hade nya hyresgäster på gång. AJ vet inte om det Gustaf sa i telefon hadde med Pelles att göra. Gustaf sa aldrig att han var hotad eller att han skulle ha varit utsatt för hot om våld eller våld. Gustaf verkade glad som vanligt på sista resan, AJ märkte ingen skillnad. På fartyg är det kocken som träffar allra flest på ett fartyg och kocken är den man alltid slänger käft med så hon kan ha koll på hur folk mår. AJ känner till att Gustaf hade suttit inne för smuggling, Gustaf försökte inte hålla det hemligt. Gustaf vaar inte stolt över det. AJ har mycket svårt at tänka sig att Gustaf skulle gett sig in i ett sånt projekt igen, Gustaf var egentligen inte sån, och även om han gjort det en gång har han mycket svårt att tro att Gustaf skulle göra det igen. AJ pratade med Gustaf om det nångång och om att Gustaf utbildade sig till sjöbefäl under strafftiden och att han ändrade sitt liv under den tiden. Gustaf var en riktig arbetsmyra. 

 

Den 13 december träffade AJ Gustaf. Då hade Gustaf varit hemma på natten, och AJ blev lite förvånad när Gustaf var tillbaka på morgonen, "är du här igen?", jo, Gustaf skulle köra Pampus och åkte iväg med Pampus. AJ skulle hem på ledighet, de var tre som skulle åt samma håll söderut så de samåkte, strax efter lunch, tidig eftremiddag, när det skulle åka iväg ropade Gustaf och frågade om AJ hade någon mer rökt ål och om han isåfall kunde komma förbi senare och hämta lite. AJ hörde inget ifrån Gustaf så han försökte ringa Gustaf för att fråga om han skulle komma och hämta ål men när han ringde på Gustafs mobil senare samma dag eller någon dag senare så kom han inte fram på Gustafs mobil. AJ åt inte lunch med Gustaf. När Gustaf ropade på honom om ålen var klockan mellan 12 och 13:30. 

advokaten tar över.

Det är möjligt att Gustaf har nämnt att några papper skulle lämnas in i TR (se sid A 365 i fuppen), men han kommer inte ihåg det nu om det var det som sas. AJ:s kompis Stefan sa till AJ att han hört att Gustaf vid något tillfälle hade försökt lugna ner Annika i telefon och sagt "du har ju hunden hemma" men Aj har ingen aning om vad de rörde. 

13:43


Örjan Wallin (ÖW) är nästa vittne och han vill höras när Pierre är ute ur tingssalen. Pierre sitter därför i ett medhörningsrum under hans vittnesförhör. ÖW är inte släkt med någon inblandad. Han svär eden. Hagman inleder.

ÖW har känt Gustaf sen 1986 som fiskare. De fiskade på olika båtar men har träffats till och från sen dess. ÖW jobbar som kabeltekniker på Pleijel. Han träffar Gustaf varje dag Gustaf är på båten. Gustaf brukar vara glad. Ibland såg Gustaf lite fundersam ut när han var på båten under vintern 2012. Gustaf nömnde att det inte var så bra med hyresgästen på Pelles, men inget ingående. Det han sa om Pelles var att det inte var bra med hyresgästen, han sa inget specifikt. Gustaf sa inte att han var utsatt för något hot eller att han var utstt för något våld. Något nämnde Gustaf. Gustaf sa att han hade fått lite konstiga samtal men ÖW vet inte vilket samband det hade med Pelles. I övrigt var Gustaf sig lik, utåt sett. Gustaf såg fram emot att pka till Thailand och han pratade mycket och ofta om det och ÖW blev tillfrågad om han ville följa med. 

ÖW kände till smuggligsaffären. Gustaf sa att det var det värsta han hade varit med om - att sitta inne. Gustaf haddde en Nokia med grönaktigt turkosaktigt skal. Gustaf hade problem med kontaktlista som alla försökte hjälpa honom med, det var under sista resa till Finland det hände. Det försvann en massa kontakter och koder. I övrigt fungerade den, De försökte starta om den men kontakterna var borta efter det. På sidan 395, 3 st, i förhöret i fuppen så säger ÖW att plinget när det kom mail och sms försvann också efter det, och det stämmer. det blev en funktionsstörning.

 

I en situation där gustaf blev angripen skulle gustaf klara sig bra om han blev angripen framifrån, det skulle inte en person klara av själv, gustaf är stor och stark och han och ÖW brukade tjabbas lite så ÖW vet att en person inte kunde klara av gustaf ensam om man gick på honom framifrån. Gustaf klarade av saker på jobbet också som tydde på stora kroppskrafter. ÖW tror inte att Gustaf hade backat om han blev attackerad med en kniv eller liknande. Gustaf var envis, hade han satt upp ett mål så nådde han det. 

Gustaf var intresserad av sin ekonomi och sa att han hade det bra ekonomiskt. Han pratade inte ingående om sin ekonomi men Gustaf berättade att han hade betalat av sina huslån och sörjt för sin framtid. Gustaf sa att han hade det gott ställt till ÖW. ÖW har bara träffat Annika en gång.

Inga fler frågor. 

 

 

Vittnesförhör med Kerstin Liljås (KL). Inte släkt. Svär ed. Pierre ute ur rummet igen. Hagman inleder.

KL var i Nybro den 13 december men har bor granne med Annika i Flakeböle. Hon bor på två håll. Hon var inte i Flakeböle under november-december. KL har känt Annika sen Annika var 25 år. Annika jobbade på konditoriet fram till skördefesten, hon gillade att träna och tyckte om sin hund och laga mat. Sista gången KL träffade Annika var hon precis som vanligt, Annika oroade sig lite över att hon inte hade något jobb men hon var glad över att hon skulle ut och resa. Som person var Annika en glad människa och var väldigt mån om folk. Hon var bestämd men snäll. Annika hade ett bra förhållande med Gustaf. När Gustaf fiskade så höll han mycket på med det som hade med båten att göra men nu var Gustaf mer ledig när han var hemma, Gustaf var en arnetsnarkoman som alltid var i rörelse och alltid hade något på gång. Det brukade inte sitta i soffan och titta på teve några längre stunder. 

Sasso tyckte om både Gustaf och Annika men tydde sig mest till Annika. Annika brukade gå på promenad vid 8 - halvnio på morgon med Sasso. Hon gick en sväng på eftermiddagen också. Annika gick nog oftast innan det blev mörkt. Annika var välklädd, med det menar hon att Annika syntes när hon var ute och gick, hon hade en särskild jacka. En gul reflexjacka. En bil bör nog ha sett henne. 

KL tror inte att Annika brukade låsa när hon gick över till grannarna ellr i byn men om hon pkte till löttorp så låste hon nog. Hon vet inte hur det var i garaget, där har hon i princip aldrig varit inne, De brukade äta vid 18-19 på kvällen. Ibland kunde Annika laga mat vid 18-tiden. Det vet KL eftersom det känt varandra så länge och de har varit där när Annika lagat maten. Troligtvis skulle Lufsan åkt in i ugnen någon timme innan den skulle ätas så kanske sattes den in runt 17 eller lite senare.  

Slut på förhöret.

 

Nu har vi kommit halvvägs genom dagens vittnesförhör. Bloggaren ber om ursäkt för debaclet med att jag bloggat på fel dag. Ska se om jag kan snygga till det ikväll. 

Nästa vittne är Anders Sigvardssson (AS). Han är inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder. 

AS är maskinchef på Pleijel. Han är den enda maskinchefen på Pleijel vid ett och samma tillfälle. De är två olika som går omlott. AS har tjänstgjort med Gustaf. AS var inte med på resan till Finland. Den 13 december kom Gustaf ombord Pleijel efter att ha kört Pampus och då erbjöd kocken Gustaf att stanna och äta men Gustaf sa att han skulle hem och äta. AS följde med Gustaf av Pleijel och tog honom i hand vid 14:30 när Gustaf skulle åka hem. Det var nog bara AS, kockan och nån mastros kvar på båten då, de flesta var på kursen den dan. Han borde ha träffat Gustaf vid lunchen runt 12 också och det kan ha varit då pratet om raggmunken kan ha hänt. 

Hagman: Vid 14:09  och 14:44 var Gustafs telefon vid hans bostad repektive i Löttorp. Gustaf kan ha tagit en sväng ner till båten sen. Kan din tidsangivelse vara annorlunda, före eller senare?

AS: jag tror inte att Gustaf åkt fram och tillbaka så med utgångspunkt från det så skulle jag tro att det snarare var vid 12-13 jag pratade med honom, jag är inte säker på att det var vid 14-14:30 jag träffade honom. Jag vet bara att det var någon gång efter lunch så vid ett-halvtvå kanske. Som jag kommer ihåg det så träffade jag honom vid två tillfällen den dagen, först vid lunch och sen vid fika lite senare. Det är inte alls omöjligt att jag tog en fika 1 timme efter lunchen. Det är fika dygnet runt på den där båten. Jag vill minnas att det var vid 14-15-tiden men det var fortfarande ljust när vi tog ihand vad jag kan minnas. Gustaf sa att han skulle vara hemma till 17 vid ett annat tillfälle tidigare på dan. Gustaf tyckte väldigt mycket om raggmunk.  

Målsägandebiträdet tar över. 

AS: Monica, jag och Gustaf stod inne i mässen när vi hade det här samtalet. Gustaf hade ingen arbetsuppgift den här eftermiddagen på Pleijel utan han kom bara ombord för att säga hej. 

advokaten: vad berättade du för polisen om det här med tiden? du sa mellan klockan 14-15 (sid 388 i fuppen) och sen preciserade du det till runt 14:30. Vilken tid sa Gustaf att han skulle vara hemma på kvällen? 

AS: ja det stämmer, vi fikar runt 14:30. Jag har för mig att Gustaf pratade om att han skulle vara hemma runt 17-tiden men jag är inte helt säker. Men jag fick någon slags minnesbild ändå. 

 

 

 

Nästa vittne är Roger Olofsson (RO). Han är inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

RO såg Gustaf på em den 13 december i Löttorp till vänster om ingången till Pelles. Han höll på att dona med nån ljusslinga eller något liknande. Han vet inte vilken Gustafs nya bil är. Bilen han såg var en arbetsbil, en skåpbil. Den var parkerad vid Pelles. Klockan kan ha varit mellan 10 och 14 någon gång. RO la det inte exakt på minnet. RO kör inte Vedbormsvägen när han ska till Löttorp. Han bor c:a en mil norr om Löttorp. RO tror att han var i Löttorp för att gå på affären, han vet att klockan var efter tio, efter att han varit i affären åkte han hem. I polisföhören har han sagt att det var mellan 12 och 13 som han såg Gustaf. Han är säker på att det var efter tio, men antagligen var han säkrare på sin sak i polisförhöret än han har nu eftersom det gått så lång tid. 

RO och Gustaf brukadde hälsa på varandra om de möttes men inte den hör dagen eftersom GUstaf var upptagen. I förhöret på sidan 375, 2 st, har han hörts på telefon den 6 maj 2013, då sa RO att det var ljust ute när han såg Gustaf så det kan vara fram till 14:30 när han såg Gustaf. RO brukar åka under dagen till Löttorp. 

Orföranden tar över. 

RO är säker på att han såg Gustaf utanför Pelles och tiden var mellan 10 och 14:30. 

 

Förhandlingen tar tio minuters paus. Orfdöranden aviserar att vi just nu är 45 minuters försenade.

 

Nästa vittne är Inger Andersson (IA). Inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

IA träffade Annika i affären den 13 december, det var i Löttorpshallen. Det var mellan 9 och 9:30 på morgonen. AI brukar åka och handla strax efter nio. Hon pratade lite med Annika och hon märkte inget särskilt med henne. I slutet på 90-talet jobbade Annika och IA ihop på Åkerboköket. 

Inga fler frågor. 

 

Nästa vittne är Micael Norman (MN). Inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

MN har känt Gustaf och Annika sen barnsben. Han är uppvuxen i Byxelkrok men bor i Flakböletrakten. Han såg Annika den 13 december 2012. Han skulle åka till Bränsle vid 14:15-14:30 och såg Annika med Sasso då. Hans son och sambo var med i bilen. MN körde. Han körde västerut från 136:a, han såg Annika och Sasso mellan postlådorna och hemmet. Hon hade florerande jacka i gult, varselfärgad. Hunden hade inget på sig. Annika såg glad ut och de hejade på varandra som de alltid gör. De åkte hem någon timme senare men är inte säker på om han åkte förbi Annikas hus på hemvägen eller om de tog den andra vägen. De var hemma igen innan middagstid vid halvfyra nångång. 

Inga fler frågor. 

 

Nästa vittne är Lea Karlsson (LK). Inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

LK bor norr om Gustafs och Annikas hus, sett från 136:an kör man förbi deras hus när man ska till LK. Annika gick ofta förbi LK:s hus med hunden och LK hade handlat av Annika i Löttorp. LK såg Annika den 13 december. Hon hade varitoch jobbat och sen varit och sin son och gjort ett annat ärende så hon var ganska sen men hon hade Annikas hembygdsbok och medelmskort med i bilen som hon borde lämna till Annika. Hon stannade inte hos Annika men Annika stod vid grinden med sin hund och Annika vinkade så glatt vid grinden vid 15-15:30, men eftersom LK var sen och hade bråttom hem till sin tio år äldre man stannade hon inte utan bestämde sig för att gå förbi med grejerna på fredagen istället. 

På fredagen mötte hon en bil som sa att det brann hos Annika. Hon såg också röken därifrån så hon pkte aldrig dit, Hon såg röken vid tio-tiden den 14 december.

Hagman: Sid 421 i fuppen, förhör den 18 december, sa LK att LK träffade Annika lite tidgare än hon säger idag, där säger du att du delade ut böcker vid 14-tiden. 

LK: jag delade inte ut böcker den dagen men jag hade Annikas bok i bilen den dagen men jag bestämde mig för att inte stanna i Fakeböle den dagen utan att ta det nästa dag istället. Det var mellan 14 och 15:30 men jag kan inte säga exakt. Man tänker inte så noga på tiden. Hon såg ingen annan än Annika och Sasso på tomten. Annikas volvo stod nog på tomten, men hon kan inte säga hundra. 

Förhöret avslutas. 

 

Nästa vittne är Göte Svensson (GS). Inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

GS såg Annika på löttorpsvägen vid Pelles vid 14-tiden den 13 december 2012. GS känner Annika mycket väl sen långt tillbaka. Utanför Pelles stod Annikas bil, en skåpbil, en stationsvagn. GS känner inte till Gustaf så mycket men han vet hur han såg ut. Vid Pelles såg han bara Annika. Han vet att det var vid 14-tiden. GS motionscyklar 4 mil om dagen och han cyklade förbi vid 14-tiden. (Bloggaren: Mycket imponerande med hänsyn till att GS är 87 år och haltar framåt med hjälp av en krycka!)

förhöret avslutas.

 

Nästa vittne är Åsa Wik (ÅW). Inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

ÅW kände till Gustaf och Annika men var inte nära bekant med dem.  ÅW och hennes sambo och son åkte vedbormsvägen eftersom hennes föräldrar bor i slutet av den vägen. Vid 14:15-14:30 såg hon Annika och Sasso ute och gå på promenad. Hon tyckte att Annika såg ovanligt glad ut, kanske förväntansfull. De vinkade till varandra. ÅW:s sambo Micael Norman körde bilen. 

advokaten: du sa i poliseförhöret att du inte trodde det minsta att det var pierre som skulle ha gjort det här, varför sa du så?

ÅW: det är inte bilden jag fått av honom, jag ser honom som en stor brumbjörn, han är alltid snäll och så. jag kan inte tänka mig att han skulle kunna gjort nåt sånt här helt enkelt. 

förhöret avslutas. 

 

6 vittnesförhör kvar idag inkl detta. 

Nästa vittne är Hans Edenbjörk (HE). Inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

HE var bekant med Annika, han visste vem hon var, men de hade inget mer gemensamt, de brukade mötas på vägen. HE och hans fru var inne i Löttorp och när de åkte hemåt så åkte de ner mot Vedborms och hans frus systers fristidshus för att kolla till det och kolla brevlådan. Då gick Annika på vägen ungefär 200 meter bortanför sitt hus i sin gula/gröna jacka. Han tror att det var vid 15-15:15 men han kan inte söga på minuten för man tänker inte på tiden så. Det var iaf före mörkret. De nickade åt varandra när de möttes på vägen. 

advokaten: hur långt ifrån Gustaf och Annika bor ni?

HE: vi bor 500 m innan Gustaf och Annika i Flakeböle. HE var vid sin gård där han har sina djur vid 18:00 samma kväll, den ligger c:a 300 meter från Annika och Gustafs ställe, han kände inga lukter och hörde inga ljud. Vid två dagen efteråt, den 14 december, gick han också där (vid den gården där han har lantbruket alltså 300 m från Annika och Gustaf) och vinden låg i sydlig riktning och då märkte han inte heller någonting av det som hänt hos Annika och Gustaf, han hade inte hört nåt ännu då men kände ingen brandlukt eller nånting. 

 

 

Nästa vittne är Ulla-Britt Edenbjörk (UBE). Inte släkt med någon inblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder.

UBE är gift med HE i förra vittnesförhöret. UBE kände Annika för hon har jobbat med Annikas mamma och de bor i närheten av varandra. När UBE och hennes man kom körandes från Löttorp såg de Annika komma gåendes på vägen med sin stora svarta hund. Det var UBE:s man som körde. De hälsade på varandra. De såg Annika vid 15-15:30. Förhör på sidan 411 och 413 sa UBE att hon såg Annika 15:30-16 men efter hon tänkt igenom det noggrannare så har kommit fram till att det var lite tidigare.

Advokaten: har du och hans pratat om tiden?

UBE: ja, direkt efter vi hade pratat med polisen pratade vi om tiden och kom fram till den utifrån vilken tid vi hade handlat. eftersom vi såg Annika på hemvägen så kom vi fram till att det måste ha varit lite tidigare än vi sa tidigare. Nu är jag säker på tiden. Det var ljust ute, det hade börjat skymma lite men det var inte i skenet från billyktorna de såg Annika i dagsljuset. 

Förhöret avslutas. 

 

 

 

Ett av dagens vittnen är fyttat till den 17 september. Nu blir det telefonförhör med Majvor Nilsson (MN). Efter henne är det bara två korta vittnesmål kvar. MN är inte släkt med någon. Eden svärs. Hagman inleder.

MN var bekant med Annika eftersom MN jobbade på skolan där Annika var husmor på 90-talet. Den 13 december promenerade MN till ICA Löttorp, när det var mörkt, det var väldigt mörkt, då såg hon Annika stå och plocka ihop varor i kassan och hon vinkade till Annika. MN tror att klockan var halvfyra och hon tnkte på att det redan hade mörknat, hon kan inte säga exakt klockslag. Hon vet att att det var den 13 december hon såg Annika eftersom det var Lucia. Hon såg Annika ta sina väskor och gå, Annika hade betalat och var färdig i kassan när MN såg henne. Hon är helt säker på att hon såg Annika den 13 december för hon tänkte på att hon nog var den sista som såg Annika i livet.

Polisen hade sett MN:s mobilnummer koppla upp mot masten i Flakeböle och därför hörde polisen av sig till MN den 17 juni och ställde frågor och då berättade hon om att hon sett Annika. Hon hörde inte av sig själv till polisen eftersom personalen på ICA sa att polisen hade fått övervakningsfilmer så de hade alla uppgifter från ICA som de behövde. 

Förhöret avslutas. 

 

Då ringer rätten upp näst sista vittnet för dagen, Inger Grandin (IG). Hon är inte släkt med någon. Svär eden. Hagman inleder.

IG visste vilka Annika och Hustaf var och hälsade på dem när de möttes ute. IG körde förbi mitt på dagen, hon körde förbi på väg till jobbet, hon börjar klockan 13 så strax innan det, hon la inte märke till nåt då, Sen körde hon hem vid 21:35-21:40, Hon kollar alltid in mot Annikas och Gustafs tomt eftersom det ofta står vilda djur där och äter äpplen och man har fokus på trädet precis innan deras tomt för att se att det inte kommer något djur springande över vägen, Det finns inga gatlyktor där. Hon håller uppsikt för att inte krocka med rådjuren och håller nere farten rejält. Man kanske ligger i 30-35 km i timmen, det låg stockar där då också vilket ytterligare gjorde att man sänkte hastigheten.

Hon kan inte minnas att det var belysning på något annat sätt än normalt. Hon vet att de hade belysning ute i ett träd men hennes fokus var där djuren brukar hoppa ut på vägen och äppelträdet där djuren brukar stå. Boostadshuset står också lite i vägen för att man ska kunna se om det står något parkerat på garageuppfarten.

 

Förhöret avslutas.

 

 

Dagens sista vittne Max Richert (MR). Inte släkt med någon iblandad. Svär vittneseden. Hagman inleder. 

MR kände inte Gustaf och Annika och kände inte till deras fastighet. MR gick på vedbormsgatan den 13 december 2012. Han tog bussen från Kalmar till Vedborm och den var lite försenad så han kom fram runt 19-tiden till Vedborms vägskäl vid 136:an där han gick av. Han skulle hem till sin mor på Torpargatan, han gick nog förbi Gustafs och Annikas hus vid 19:15-19:20, fast då visste han inte att det var deras fastighet.

Han fick reda på att det var det här huset där branden varit när hans mor hade åkt förbi och sen ringde och berättade för honom på fredagen eller lördagen, han har både pkt och gått förbi fastigheten flera ggr sen dess. Det finns ett par enstaka gatlyktor utmed Vedbormsvägen. Han såg hyfsat, han behövde inte treva i mörkret, han såg tillräckligt för att ta sig fram. Han märkte inga ljud av skrik eller skott. Han gjorde inga iakttagelser av bilar eller människor.

Morgonen den 14 december såg han en vit skåpbil som åkte ut från en avfart från flakeböle som sen åkte norrut på 136:an, han la märke tlll den för att den åkte fortare än vad man brukar göra. han såg den svänga ut på 136:an. MR var ute och gick på väg till jobbet, på sin praktik på åkerboskolan, han gick gamla landsvägen och gick hela vägen till åkerboskolan. han är säker på att skåpbilen han såg var vit. i förhör från den 27 mars sa han "skåpbilen var möjligen blå till färgen" men han ändrade sig sen vilket också framgår av förhöret, han såg bilen på ungeför femtio meters avstånd. han såg vägskälet till 136:an och är ganska säker på att den vita bilen inte körde söderut men det kan den ha gjort.

Han gick 6:40 från moderns bostad och kom fram 8:10 till skolan. Så troligtvis runt 7-tiden såg han bilen. Han minns det här med bilen för att den åkte fortare än bilarna brukar åka på den vägen. Väglaget var lite is och snö men han minns inte exakt. Snöovädret som försenade bussen dagen innan var i innan Borgholm,

Förhöret avslutas.

 
 

Dagen slut. Ses i morgon klockan nio!