Flakebölerättegången dag 9

 
 

Tilläggsprotokoll 5 ligger ute i bildgalleriet. Tilläggsprotokoll 4 kom in på papper till domstolen, i A3-format och var lite struligt att få tag i eftersom det inte var inscannat. Jag återkommer eventuellt med detta. 

Idag är det slutpläderingar och åklagarens påföljdsyrkande. Sen ska domstolen meddela datum för dom och naturligtvis bestämma om Pierre ska försättas på fri fot eller inte i avvaktan på dom. Efter att ha övervarit samtliga rättegångsdagar så tror jag att risken för detta är försumbar, men i slutändan är det domstolen som dömer. Jag återkommer förstås och bloggar när domen kommer och lägger upp denna.  

Jag vill också, såhär den sista skälvande rättegångsdagen, passa på att tacka alla 4 533 unika besökare på bloggen och alla andra läsare. Tack för allt beröm och alla glada tillrop både i gästboken och i rättssalen. Och stort tack för alla donationer! Jag har fått 4 100 kr i donationer och det är jag verkligen jätteglad för, det var betydligt mer än jag någonsin förväntade mig!

Nu susar jag snart över Ölandsbron in mot Kalmar. Jag är allt lite nervös inför sista dagen. Hur ska det gå?

 

Idag är det halvfullt på åhörarplats i rättssalen. Betydligt mer media på plats. 

 

Hagman inleder sitt slutanförande. 

utredningen har varit synnerligen omfattande. förhör med 832 personer, vissa har hörts flera ggr. totalt material överstiger 7500 sidor (inkl slasken). man har dammsugit allt som går att få tag i. 

utredningen börjadde den 14 december 2012. 19 dec 2012 hördes pierre första gången som vittne men då hörde man inte pierre ang vad han gjorde på em den 13 dec. 17 jan och 22 jan hördes han igen. den 7 feb hördes han igen som vittne. sedan greps han den 26 april och ett kortfattat 24:8 förhör dr han förnekade brott och bad om Möllersten som advokat. Han förhördes dagen efteråt igen. Den 29 april fick han reda på att vapnet hade gustafs bod på sig, P regaerade kraftigt då och menade att detta inte kunde vara sant, Hagman citerar från förhöret. 

Pierre kunde inte finna någon naturlig förklaring till blodet, inte heller under rättegången har han kunnat göra detta, han har gjrt några försök till förklaringar, det kan ha hänt när han låmade ut vapnet till Gustaf utan lånelicens, då måstee pierre varit med när gustaf lånade vapnet, pierre har bara lånat ut mot låneliicens en gång till en annan person. pierre säger att det bara kan ha hänt vid lerduveskyttet eller vid en jakt men han har inte kagat med Gustaf.

Poerre har jagat ensam på senare år, han jagar rådjur med kulvapen och kaniner på tomten med hagelgevär för att freda blommor ich andra växter, då använder han valmeten. 

Det fanns ett gevär när G och P fiskade ihop på båten men det var inte Ps gevär. Han har aldrig med sig geväret i skåpbilen eftersom han alltid bara skjuter kaniner på egna tomten.

när det gäller lerduveskyttet saknar p konkret minne av att gustaf var med "det kan ha varit såhär", det kom stegvis att det var på det sättet. han kan inte erinra sig när gustaf blödde och det skulle hamna på vapnet. Hagman har skjutit lerduvor och då var det ingen som blödde, man skjuter inte på varandra och han kan inte se hur det skulle kunna blöda vid ett sånt tillfälle. 

P har också försökt förklara at blodet kommit dit genom att han fått beg kläder av G eller genom en björnkram från G. Ingen har sett någon skada på G med blodflöde. Ingen arbetskramrat och egentiligen inte P heller, han har sett ett avskrap men inget blodflöpde. 

Drots har sagt att det inte kan vara blod som återfuktats och sen hamnat på vapnet, det har varit förskt flytande blod som hamnat på vapnet, med hänsyn till utseendet och och blodbilden. blod mörknar med åren och blir svårt att känna igen som blod. det är mindre sannolikt attt det härrör från 80-talet eftersom det finns e viss rödhet kvar i blodet. 

sen är det nötningseffekten, blodet borde försvinna när man anväder vapnet, när man laddar vapnet brukar man sätta kolven under armen när man knäcker bössa, det är inte säkert att Pierre gör så, några tester har inte gjorts. Det bprde dessutom ha regnat någn gång när pierre varit ute med vapnet, de blod som sitter på plasten borde torkats bort när man torkar av det blöta vapnet, skjuter man kaniner 20-30 kaniner om året borde det blivit blött någon gång och Pierre borde noterat blodfläcken vid något tillfäälle och torkat av den. 

lågsäsong för kaninjakt under vintern, p ställde troligtvis in vapnet efter brottet i vapeenskåpet och sen har det stått där tills kfm hämtade det där i april i år. 

ang blod och blodspår, hagman var med på HA-målet, där var det två som blöddde kraftigt från huvudet, någon hade fotat dessa på bakgården, och de badade  blod, Hindblom var totalt needblodad, det finns mycket blodkärl i huvdsvålen och det blir mycket blod av sånt våld. trots branden har det hittats blod så Gustaf har blött mycket. Man ser framför sig att även gm borde ha mycket blod på sig då men erfaraenheten från HA-målet är att så är inte fallet, det fanns bara små blodstänk på skor och kläder, de hade sugits upp i kläderna, man bluestar-testade HA-gm:s bilar, de som de hade färdats i och där hittade man inga spår efter blodbesudlingarna som fanns på kläderna från gm i HA-fallet. Det är alltså inte konstigt att man inte hittat några spår i Ps bil, han kan iofs också bytt kläder men det är ingen nödvändighet. P kan ha fått blod på vapnet genom att komma åt gustaf när han låg blödande och eftersom det var stora mängder blod så är det lätt hänt.

ekonomin: p har aldrig varit så illa ute som denna gång, det var bottenlånen som var ute denna gången. det var lånevillkor som var extra tuffa och han hade dessutom en löndeutmätning. förutom att han inte orkar med huslånen. att detta drabbade honom framgår förhören med Elisabeth Essen, och att P förstodkonsekvenserna av detta. P hade inte berättat något för Lotta innan han häktaddes. Å höll masken och var osm vanligt, han har en förmåga att förtränga och vara som vanlig och stoppa in de här obehagligeehetrna i små askar, den här förmågan syn i rätten också, p är konscetera han gråter ibland men han ger ingget större känslomässigt engagemang så det känns som om man satt här med ett mycket lindrigare brott än mord. 

att Lotta ska undanhållas psykisk press och hållas lycklig är nog mycket av drivkraften till att pengarna sköts av pierre, det är därför pierre skött ekonomin och posten, p har gömt posten där lotta inte ska hitta den. 

Det är inte bara huset som är i fara, möjligheten att skafffa nya likvider är ju också strypt. han har lånat av flera även om en del av lånen förvandlats till arbeten. det visar dock att markanden är mättat. det börjar ta slut (lånemöjligheterna). samtalet med Einarsson visar att möjligheterna till lån ligger långt borta, det är en av stugbekantingarna, som normalt inte är en person i bekantskapskretsen som man skulle vända sig till för lån. Lånet låg nära i tiden för brottet och visar också att P inte fick med sig några penagr från brottet.

Gustaf är en fixare och ekoomisk sinnad. han hade dock sina pangar på banken. Det fanns dock mycket prat på norra öland som gjorde att P fick för sig att det fanns pengar hemma hos G. P visste dock att det skulle bliren tuff uppguft att få låna pengar av G pga samtalet G hade med Lotta 2007. 

G var ju också arg pga hyran, "nu har hant tänt kjuset i båda ändar".

I december 2012 är det ett visst likvidbrist. Lotta har ju iofs sparat 11 000 på ett sparkonto, i övrigt är det dock 0 kr på alla kontotn. P har levt på hoppet om skatteeåterbäriing. det förefaller dock konstigt.

året innan har KFM tagit återbäringen.

I maj har han anmält sitt konto till skattkontoto och i augusti har han försökt få ut pengar från skattekontot och sett att han har ett konto anmält. varför skulle det komma en avi? själva finessen är ju att pengarna kommer in på kontot. Varför då vänta på en avi?

Sms:en på förmiddagen ska gälla samtal till posten, men det finns inga samtal till posten registerrade. Possten kanske bara finns imaginärt men Hagman inbillar sig att om man riger lite ihördigt så borde någin svara. Varför ringer inte pierre bara och kollar om pengarna kommit in på kontot. Hagman tror att Pierre vet att pengarna inte kommer komma in, och försöker lura Lotta.

Den här dagen hade P inget snickeriarbete på gång, han pysslar och åker runt till olika stugor och väntar på virkesleveransen i Enereum, pratar med Petter etc. Han åker vid 11 och lämnar skjutdörrar till Annika. H tror att A lämnade besked till om när G skulle komma hem. Sen är det en gemensam mastning 14:09 då P och G är mastade i Flakeböle samtidigt. P kan då ha åkt till Flakeböle för att prata med G om ett lån. Antingen sa G blankt nej eller så sa han åt P att komma tillbaka vid 17-tiden. G är vid Pelles 14:45, eventuellt en snabbresa till Kalmar och är isåfall hemma igen vid 17-tiden, vid 14:45 är P hemma och hämtar Valmeten.

Vid denna resa finns en risk att P träffar L vid bostaden. det finns dock ett samtal mellan P ch L där P kan ha fått reda på att L ska handla i Böda. P har själv var hemma vid tretiden och inte stötte på L. P söger dock att inte att han hämtade geväret utan att han hämtade kuvertet med skattåterbäringen. sen åker p söderut igen, ringer telefonbanken, tankar bilen vid löttorpsrondellen, sen säger p att han ska åka till kolstad men åker fel och r´åkar köra norrut. H anser att det är högst osannolikt att P skulle råka köra fel, och framförallt att han skulle köra såpass långt att han hamnade hela vägen uppe vid "flakebölemasten" innan han vänder. Han blir sedd vid den här tiden av Engberg, P:s bil, på vedbormsvägen, även om det finns flera bilar osm liknar hans så finns det kännetecken på de olika bilarna. de är på fallande när man läser förhören hur många som känner igen Ps bil. Den gröna randen gör Ps bil unik, åtminstone på norra öland, så H är säker på Engberg inte tagit fel. 

När det gäller Ps telefon finn ingen aktivitet mellan 15:30 och 16:22. npgon gång mellan dessa tidpunketer stänger P av sin telefon. Det framgår av undersökningarna att det inte är något fel på telefonen, den stänger inte av sig själv, den kan vara borta från nätet pga bristande täckning i Kolstadområdet men under brottstidpunkten varit en klart avvikande mönster. Hade det berott på bruistande tckning hade sms.en levererats klart tidigare än innan Böda.

Jag tror att G först kör förbi brottsplatsen för att reka. Sen ställer han sig någnstans för att fudera. under tiden skymmer det och det blir ett skydd som gör att det inte går att se tat det är Ps bil. 16:30-17:30 kär P fram och parkerar utanför G och A. Eftersom det rör pengar så är det G han ska prata med. G brukade vilja vara i "pojkrummet" när han skulle prata om pengar. under tiden lagar A lufsan till middagen 18-19. Hon sätter in den efter att P har anlänt. hon håller på med matlagningen medan P och G är i garaget. A kom ofta ut och hälsade om det kom någon gemensam bekant, A kan ha uppmärksammat eller tom känt till att P skulle komma. När lufsan är i ugnen slår annika, som hon tror, tillfällig av ugnen, hon kankse har vanan att spisen inte ska stå på när hon inte är i huset.

Oftast användes dörren i vikdörren, då hamnade man utanför staketet runt tomten. Annika hade bestämda vanor med sasso, hon använde grinden, Sasso släppte alltid hundleksaken innan han gick ut genom grinden. 

När Annika kom in i garaget vet man inte hur långt misshandeln av Gustaf hade kommit. Man vet inte vilket lidande de utsattes för, hur utdraget det var och hur mycket de led. Gustaf dog av branden, det vet vi, och att han var oförmögen att röra på sig. Annikas placering talar för att hon skjutits inne på kontoret och gm stått i lppningen eller en bit inne i garaget. annika har sedan dragit i fötterna ut i garaget. hunden har sedan slagits ihjäl. förflyttningen av det tunga skåpet har sedan skett. A och G är då helt utslagna. Skåpet är omvittnat mycket tungt. Det dras för att täcka kabyssdörren.

Nu tio minuters paus. Sorry för all stavfel! Det är sjukt svårt att hänga med och skriva allt!

 

 

Åklagaren vill prata om Ps kroppskrafter. När P vill få loss bilen så hoppar han på dragkroken. Sedan kom han och tänka på att P lyfte ett fullt 200 kg oljefat, P kommenterade det med att det bara var teknik. P hadde redan som barn väldigt stora kroppskrafter. han är väldigt händig pch han kan teknisken för att flytta på tunga föremål. han har alltså ganska enkelt kunant flyttad et här tunga skåpet. det behöver alltså inte alls tala för att det varit flera gm, P arbetar för två i det här smamanhanget. Han tror att man vill skapa en ljuddämpande effekt när man vill skära upp skåpet, det är en liten öppning in mot verkstadsdelen, stenväggar och träpaneler. däremot är ljuddämpningen i verkstadsdelen betydligt sämre och det blit en hel del ovädsen och tar en bra tid att bryta upp kassaskåpet när man bryter upp skåpet med slipen. 

Polisen har genomfört praktiska prov, även med öppen dörr, och hagelskotten hörs inte en km bort. det är osannolikt att skottjuden isåfall har med brottet att göra, det var dubbelskott mellan 19:15 och 20:15. A sköts antagligen med ett skott och lufsan var inte heller färdiggräddad och den skulle ha ätits mellan 18 o 19. FA ringde dessutom G vid 18:20 utan att få svar och G hade sin mobil med sig in i garaget och han har tiidgare under dagen använt mobilen mellan 19 och 20 var G djupt medvetslös och brottet har kommit så långt att han inte kan svara. 

det som är kvar då är att skära upp skåpet och anlägga brand. Bensin har anvönts i verkstadsdelen och dielsen i kontorsdelen. två olika brandhärdar och två olika vätskor. H tror att det kan ha inletts med en diskussion mellan P och G men att brottet inletts inom en timme. den som skurit i skåpet har hållt på en stund och provat sig fram och bytt kapskivor. H menar att brottet slutförts runt halvsju. Ps telefon mastar upp i närheten av FA och Susannes bostad i Bödatrakten strax efterd et. 

Sen har P ett samtale med Einarsoson som säger att P inte är sig lik. P åker inte raka vägen hem, detta trots att Lotta väntat på honom och han är rejält försenad jämfört med meset "hemma strax efter fyra". Petter ringer sen och P r ointresserad av att tala och är kort och vill f¨å samtalet överstökat. P lämnar sen bostaden i mörket med hänsyn till smset från Lotta. P påstår att L messat från sovrummet "nu har jag gett upp". H tycker at det tyder på upprördhet och då borde väl Lotta gått ut och sagt det ansikte mot ansikte. H tyder de frågetecken Lotta skickat som "var är du?". H tror att P vid denna tidpunkt gjort sig av med bevismaterial som blodfläckade kläder och att han sen ställer in vapnet i sköpet när Lotta somnat in. 

Sist lite om tablån och tiredovisningen.. Bryter man ut Kolstad så ser man ett visst mönster. Ingen gång underdebiterar Kolstad för de jobben. Just i december begär Pierre 3 timmar för lite för Kolstadjobb och den 13 december finns det 3 timmar noterade på Kolstad.

den 17 januari hördes P, och sen den 22 jan igen, då handlade det oom timdagboken eftersom den inte var med den17. P har då lagt till timmarna i timdagboken på Kolstad till förhöret den 22, som skulle handla just om timdagboken. den 24 jan skickar P in sin timredovisning till KN och redovisar då dessa tre timmar från december den 24 januari istället. Även om arbetet i Kolstad iinte var färdigt i december så borde P fortfaradnde ha debiterat sin arbetsgivare för det, även om KN väntade med att debietra kunden.

H tycker att bevisnugen är strak, Blodet och den avstängda telefoen. P har de personliga kvalifikationerna, hantverkskunskaperna och styrkan för att utföra brottet. Han anser att P ska föllas till ansvar för brotten. H yrkar på RPU och att P ska kvarbli i häktet. När det gäller restriktioner anser H att dessa ska behållas tills målet avslutats av TR. 

Niklasson tar över.

Hon har i all väsentligt samma åsikter som åklagaren.

Vad som hänt G och A och Sasso är att de blivit brutalt mördade och garaget har tänts på. Motivet är klart - det är pengar. Tidpunkten är klar, det har pklagaren redogjort för. Den som gjort det här måste vara någon som känner familjen, dess vanor och som vet att det finns ett kassaskåp, som inte är rädd för hunden, som vet var det finns nycklar till huset eller har en egen nyckel. P skulle installera skjutdörrar när G och A var i Thailand och måste därför ha haft en nyckel eller vetat var denna fanns. Flera av vänner och familj till G och A visst var nyckel till huset fanns.

Niklasson är inte säker på att gm inte varit inne i huset, hon tror att en begåvad gm inte tar pengar som inte är så mycket värda, dvs bathen, om man inte är en frekvent thailandsresenär. Ett flertal personer har sagt att G och A inte brukade låsa ytterdörren men den var låst när brandmännen kom, därav kan man sluta sig till att gm låst den och vetat var det fanns en nyckel. Pierre passar in på alla dessa parametar. Han befann sig i en extremt svårt penningknipa. Han hadde verktygen och har eldat upp en väska med slipskicvor, han är omvittnat mycket stark och kan ha flyttat skåpet, han har flera hagelgevär. När det gäller blodet på vapnet instämmer hon i åklagares bedömning och konstaterar att det är Pierres favoritvapen och att pierres hypoteser har avfärdats av expertvittnena. Blodfläckar på ett vapen som P anväder frekvent borde ha skvats av när vapnet använts då fläckarna hade en viss tjocklek. Ps bil har iakttagits vid 15:30-tiden av Engberg och Liljås har sett en liknande bil vid denna tidpunkt.

P har tankat 7 liter diesel när han hade kunnat tanka mycket mer. Det låter i N:s öron som om han har tankat en dunk. 

Ps förklaringar vad han gjorde denna dag är inte trovärdig. han säger att hans minne är dåligt men han har ett alldeles förträffligt minne i andra sammanhang så det verlar som om det är styrt av tillfället. Om man vet att man ska bli misstänkt borde man vara noga med att flrsöka pussla ihop vad man gjorde dessa dgar, är man skyldig blir det kanske lite svårare.

Han var i svårt ekonomiskt trångomål, han får ingen skatteåterbäring vilket han borde veta med hänsyn till tidigare år, han har dock förespeglat Lotta detta, det finns inga pengar till stockholmsresan och han framstår som närmast despetrat. Är det då troligt att han åker till Kolstad i mörkret för att i godan ro gå igenom en container som det inte är någon brådska med? Ingen har sett honom där eller på väg dit eller hem, han har inte heller tagit betalt för denna tid i december.  

Det finns ytterligare som styrker att det är en efterhandskonsturktion med timmarna i kolstad (hängde inte med). 

Han har bett Einarsson att "inte ljuga men inte berätta allt". Det får anses klarlagt att Ps telefon inte stänger av sig själv utan att P stängt av sin telefin, Han tog en ny telefon i bruk den 10 december com det inte finns några fel på enl underskningar. Det är också konstigt att han inte meddelar sig med Lotta när han inte kommer hem i tid. Hade han varit i Kolstad hadde han förstås kunnat skickat ett sms, även om täckningen var dålig. han hade väl kunnat flytta sig en liten bit. Han vet ju att LOtta har katastroftänk. varför meddelar han itne Lotta att han är försenad om han är i stånd att göra det. N menar att han inte kan det för att han utför brotten. efter brotten börjar den desperata jakten under kvällen efter att få tag pengar, han ringer Einarsson och upplevs som mycket stressad och inte som sig själv, han ringer flera ggr och messar under kvällen och skickar sms:et "snälla". hans beteende efter att han satt på sin telefon, och den depsperat jakt på pengar som inleds, går inte ihop med att inventera en container i kolstad i flera timmar. allt pekar på att det är Pierre som är gm.

 

Niklasson går över till skadeståndsbiten. Skadestånd utgår för sveda och värk för anhöriga och även för begravningskostnader. Niklasson motiverar varför de olika anhöriga bör beviljas skadestånd. 

 
 

Advokat Möllerstens slutplädering. 

Hagman spekulerar vilt utan stöd i bevisning. Han väljer den för den tilltalade mest ofördelaktiga istället för som han borde den mest fördelaktiga. 

Utredningen har varit väldigt stor och den har varit väldigt noggrann, man har vänt på alla stenar som finns på nora öland. när det gäller Pierre har man kollat allt. trots den amssiva utredningen är det massor vi inte vet något om. tex hur det gick till när a och G tid av daga. att det blev mördade vet vi. Hur det gik till när G dog vet vi inte, blev det slagsmål? Var det flera GM, var gm där när G kom hem? Brottstiden. Åklagaren resonerar på ett helt bakvänt sätt. Han grrundar inte inte brottstiden på något annat än att det passar in på P. han grundar inte det på den tekniska bevisningen. Vi vet inte om de dött vid samma tilldälle? Hölls någon av dem vid liv en längre tid? Eller båda? Fanns det flera gärningsmän? Var har brotten utförts? Åklagarens har visssa spekulationer vad det gäller A men vi vet inte var hon befann sig när hon dödas, vi vet än mindre var GM befann sig, inne eller ute?

En eller flera gm? Skåpet som flyttats är stor och tungt och belamrat med saker. Förklaringen till att det flyttats vet han inte. Polisen var tvugna att tömma detta för att flytta detta, hagman säger att P kunde flytta det för han var stark, men pliserna behövde vara flera. För advokten ör det entydigt att det varit fler personer där som hjälps till att flytta skåpen.

Det är konstigt att man inte hittat fler gravernade saker som binder P till det här. Man har dammsugit in i minsta detalj Ps hus och brännplatser och bil, allt utom ladan som är ogenomträmglig, men man hittar ingenting. man hittar blod men allt tillhör P. 

När G togs av daga kan det ha varit stort blodflöde, P borde ha ha fått med sig en hel del blod i såfall och gjort sig av med saker, men det finns inget som tyder på det, han måste gjort ett oerhört grundligt arbete för att göra sig av med allt. Skulle han då ha glömt göra rent bössan? Under fyra månder? Det verkar helt otroligt. 

Man har telefonavlyssnat och inte fått fram nåt. man har hört massor av personer osm passerat brottsplatsen under den tid som åklagaren påstår brottet begåtts men ingen som sett eller hört något. alla känner till Ps bil, det var en upplyst plats utanför garaget, någon hade garanterat sett Ps bil. 

Gustafs telefon finns på norra öland vid 14, det finns dock två vitten so säger att G är i Kalmar vid denna tidpunkt. Vad var det för möte G hade inbokat på torsdag eller fredag. Vilka öststatare var det som snokade runt Pelles i samma vecka? Hur var vädret? Det finns uppgifter från Norra udden men inte från Flakeböle, det finns 2 vittnen som pratar om flingor i luften. Om S Bölling sett färska spår i snön kan inte P ha gjort dessa om det snöat på morgonen eller natten mot den 14. 

När det gäller dieseln som tankats så har P lämnat en mycket rimlig förklaring till detta. 

G har inte fixat lägenheten i Kalmar, det var P själv som kontaktade hyresvärden och fixade den.

Tablån som vi tittade på igår. för mig är slutsatsen att pierre inte har för vana att p inte har för vana att kopiera sin timdagbok när han tar betalt. timmarna han var i containerna har han tagit betlat för helt i linje med tidigare betalningar. det fanns ett behov av att gå igenom containern i Kolstad, arbetet skulle påbörjas. 

Det ska alltid diskukteras motiv viid såna här tillfällen och här ska det vara ekonomiskt. GE har haft synpunkter på hur åklagarens resoneradde. Ps ekonomi har aldrig varit bra, redan som barn hade hans föraäldrar usel ekonomi och krystade sig fram. P har vant sig vid ddet. Situationen i decmeber var inte mcyket värre än förut, huset har varit ute tre eller fyra ggr förut. det tar 6 månader innan huset förloras. Oöppnade brev är konstigt men det är samma sak som skickats ut massor av gånger så P har hyfsad koll på läget. 

När det gäller lån så har dessa gått över till arbeten. Anledningen till att P vönder sig till Einarsson är fö ratt det är någon han har en aktuell kontakt meed och jobbar åt, det skulle kunna bli betalaning för jobb. Det lånet skulle inte lösa Ps situation. Möjligtvis stockholmsresan. 

Att detta skulle kunna driva någon att mörda för pengar tycker advokaten är befängt. det skulle inte lösa Ps situation. Hur skulle han kunna använda de här pengarna om han hade kommit över dem? de hade ju varit som att erkänna direkt!

Att P inte skulle kunna använda ett ev stöldgods ligger att P redan misstänks för brott och i vissa kretsar fått skulden för allt som hänt på norra öland. detta skulle förstås få pierre att avhålla sig från brott eftersom han har ögonen på sig. 

Pierre ger inte intryck av att vara en skyldig person, då borde han anpassa sin berättelse efter verkligeheten på ett annat sätt. hans berättelsen kunde vara bättre oom den var konstueradd, då hade han berättat annorlunda om tiden i Kolstad. det kan inte heller begäras att man ska kunna berätta i detalj vad man gjort. jag tycker att hans berättelse är en berättelse från en oskyldig person.

mastningarna är inte exakta. det är en zon, en tårtbit, jag påstår att det finns ingen utredning över huvutaget över var P varit som är graverande för honom, förutom Engbergs observation, då är det i princip mörkt och på 100-200 meters avstånd med billyktor hänvisa till en smal rand. Han hänvisar också till bakdörrarna fast det bara finns en bakdörr. Han tror också att Engbergs observation, med stöd av Sassas vittnesmål, ligger lite tidigare med hänsyn till Liljås observation denna dag och 19 januari.

Ps version om att han varit i Kolstad är inte motbevisad. Han har haft ärende därner och han har tagit betalt för den tiden han varit där. 

Hagman säger också att P varit uppe och vänt på norra udden på hemvägen men advokaten säger att mastningen kan ha varit vid bostaden. 

Advokten tycker inte att det är ett dugg konstigt att P kört fel, han själv kör fel hela tiden. det finns inte heller några bevis för att P kört fel, och det är pklagaren som ska bevisa detta.

Telefonen, den har inte varit aktiv denna em. P har haft problem med denna och en likadan telefon, om detta har med handhavande att göra eller något annat, vet han inte men den har stängt av sig och han har haft problem vilket har bekröftats av Cleasson, Jonasson och Ahlström, något mpste det ligga i det, något tokigt har det varit. Polisens försök att kolla telefonen ger jag inte mycket för. En snickare som jobbar fysiskt morgon till kväll, kryper och hörjar, och så låter man en kontorsperson testa telefonen.

Det finns timslånga fördröjningar på messen telefonen vid andra tillfällen, det tyder på att det är något tokigt med telefonen, bland annat den 14 december på vägen till Stockcholm. summerar man allt telefonkrångel, P kan inte bevisa var han varit under denna period men det kan inte Hagman heller. 

När det gäller de saknade sms:en. Varför skulle P själv göra polisen uppmärksam på att det saknades sms? Varför skulle P raderat sms till Evelina?

Blodet på bössan. Här gär åklagaren det alldeles för enkelt för sig. Bara för att blod eller dna påträffas på ett föremål hos en person så innebär det inte att ägaren till föremålet har gjort det. Advokaten hänvisar till ett rättsfall. I HA-målet var det en person som hade målsägarblod på sig men som ändå blev frikänd. 

Om målsägarblod påträffas på ett föremål som en person har så får den person en förklaringsbörda och den är olika stor beroende på blodet. Har blodet suttit där kort tid och ägaren och brottsoffert inte känner varandra så blir förklaingsbördan väldigt stor. Ju längre tiden är ju mindre blir förklaringsbördan. Det ligger inte i mänsklig makt att ha koll på föremålet under väldig lång tid. Drotz svarade inte ja eller nej på några frågor, man fick tolka lite själv vad han menade. det är mindre sannolikt att blodet hamnade där på 80-talet men han uteslöt det inte, Det kan ha suttit där sen dess. det är solklart att det kan ha suttit där mycket länge, kasnke tio år.

en annan viktig faktor är om målsägande och föremålets ägare känner varandra? det gjorde P och G, de snickrade och höll på, typiska blodframkallande sysselsättningar, jag kan spekulera hela dan, det finns massor av möjligheter för blod att hamna på vapnet. Tidsfaktorn och att det känner varandra gör att P har uppfyllt sin förklaringsbörda. 

Drotz kan inte heller svara på hur lång tid det tagit innan blodet lämnat kroppen och sen hamnat på vapnet. En bilfärd mellan Flakeböle och Getterum tar 15 min. Ps bössa brukar stå i garaget för att finnas till hands när det ska skjutas kaniner och hökar, P kan ha fått med sig blod hemifrån Gustaf och tagit med sig det hem till vapnet, Gustaf kan själv ha blött på vapnet i garaget hemma hos P. Det kan vara upptinar blod från en utlånad snöskyffel som tinat upp, Det kan också vara någon annan som lånat bössan.

Vi vet inte heller om det här är mordvapnet. det finns ingen teknisk bevisning som styrker det. Fred Jonsson säger att han sett ett vapen av rätt kaliber och ammuntion. De flesta visste inte att Gustaf ens hade ett vapen, Gustaf kan väl lika gärna haft två "hemliga" vapen. Jag tror att det finns all anledning att tro på det Fred säger om vapnet. makarna Linder kan inget om vapen men det kan Fred. Det kan mycket väl vara det vapnet som Fred sett som är mordvapnet.

Det finns flera alternativa gärningsmän, danskar från smuggelhistorien samt ME från Pelles, där finns en hel del märkligheter. Advokatens slutsats är att G var tuff i affrer och kasnke iinte så noggrann när det gäller regler och då skaffar man sig ovänner. 

Det allra viktigaste sist, hagelskotten. Tre personer hör hagelskott. Även om alla inte kan säga när de hörde dem, de hördes efter kvart över sju efter mig, Vi vet att Pierre inte avslossat dessa eftersom han inte var där. Det är inte normal jakttid då och borde inte höras något då. Man skjuter inte i mörkret, utom möjligtvis ett trafikskadat djur och det kan inte vara helt vanligt utmed denna väg. alla säger att skotten kom i riktning från flakeböle. Det finns två alternativ, antingen har det inte med brotten att göra eller så var det skotten som dödade annika, jag tycker att TR måste välja det alternativ som är fördelaktigast och mildast. 

Han är en snäll och hygglig person, inte en personlighetstyp som normalt sätt begår såna här brott. det är eländigt hur hans sinnesstämning tolkas av alla, även av åklagaren, han sitter här och gråter, han är mycket berörd över det här både för egen skull och för A och G, det var personer han högaktade och som var hjälp och stöd för honom.

Advokaten tycker inte RPU behövs. 

Pierre får avslut med några ord: *Pierre storgråter* Jag har inte gjort det här. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har inte gjort något rätt under 5-6 år (inte säker på exakt vad han sa här). Vad jag än gör och hur jag än beter mig är det misstänkt. Hur ska jag göra? Det är bra så.

------------------------------------

TR börjar med överläggningen idag och fortsätter i morgon, rätten vill sova på saken. Beskedet just nu är att Pierre är fortsatt häktad med samma restriktioner. TR påpekar att det inte innebär att rätten tagit någon ställning i ansvarsfrågan. 

 
 

Förhandlingen avslutas för idag.