Flakebölerättegången dag 8

 
 

Då är vi gång igen. Idag sitter vi i sal H för att videoförhören ska kunna genomföras. Journalister och bloggare sitter med sina datorer och anteckningsblock vinglandes i knäna,

 
 

Dagens ska ägnas åt vittnesförhör och kompletterande bevisning. Magnus Eriksson är inbokat på ett videoförhör idag klockan 13.00. 

Weine Drotz är första vittne. Han jobbbar på SKL och hörs på videolänk. Han är sakkunnigvittne i målet. Svär vittneseden. Hagman inleder.

Delredovisning 7 avser en blodbildsanalys på en Valmet som Drotz gjort. Frågan kom upp i april om hur blodet hade kunnat hamna på kolven, efter det att dna-anaysen hade genomförts. Hade den kommit upp på grund av överföring av intorkat uppblött blod eller vid en tidpunkt då Gustaf blödde. Blod som har torkats in är svårt att få loss så att det blir tjocka skick om det inte är fråga om krustor, de har tittat på hur blodet fäster an på ytan och om det ser utspätt ut. Kan det se ut på det här sättet om det överförts via ett klädsplagg eller ser det ut så här om det överförts från ännu inte intorkat blod? Slutsatsen talar extramt starkt för att överföringen skedde vid e tidpunkt då Gustaf bödde (grad +4). SKL bedömer det som helt osannolikt, i praktiken helt omöjligt, att det skulle kunna var på det här andra sättet. Att fukta upp blod är inte lätt, att få upp en sån volym att man kan få en sån fläck på en annan plats går inte, man kan få en avstrykning men inte en sån fläck som är på vapnet. Det skulle kunna bli en ytlig avsättning som inte flyter ner i skarvar och reliefer om fläcken hade överförts från ett klädesplagg. 

Fläcken sitter både på klistermärket och på träet, skillnaden i nötning om blodet sitter på klistermärket eller i trä, beror på hur åtkomlig ytan sitter på, SKL har inte testat det närmare, på plastmattor i moderna hus sitter blod generellt dåligt, men även på inoljat och lackat trä kan det sitta dåligt. Man kan slå bort krustor också om man råckar slå till stället där blodet sitter. 

Drotz har tittat på på klistermärket, som enligt Pierre är detta från 80-talet, blodet kan fösta anorlunda beroende på hur gammalt klistermärket är men det är svårt att säga.

Drotz har tittat på blodfläcken i mikroskåp, även resten av geväret har gåtts igenom noggrant. Han hittade inga andra blodförekomster. SKL har ingen uppfattning om det allmänna skicket på vapenet, han vet inte hur vapen ska skötas. Vapnet såg inte så jätterent ut. Allmänt brukar föremål samla på sig damm på olika sätt. Vapen har feta ytor där damm kan fastna. Rengör man ytorna så ser de lite renare ut.

Niklasson tar över.

Drotz: Tjockleken på fläckarna A och B är svårt att säga. Blod fäster starkt och har en förmåga att hålla ihop, det får en viss tjocklek när det hamnar någonstans, det är en viss höjd på det. Och de slutsatser som SKL dragit stämmer med att det är en "bloddroppe" som hamnat på vapnet.

advokaten: du sa att vi uppfattade det som blod? betyder det att det inte är 100 procent säkert på att det är blod

D: vi fick ett positivt svar på att det var blod och sen körde vi ett dna-test också som gav svaret att det var blod. vi anser att vi har påvisat blod här och att det är blod här, det går inte att utesluta attt det är blod. jag kan inte säga hur länge det suttit där, om det suttit i decennier vet jag inte, när jag såg det hade det suttit i fyra månader, det blir mörkare och mörkare med tiden, efter flera decennier brular det vara helt oigenkännligt som blod. I decennier tycker jag är lite lång tid att sträcka sig men det kan ha suttit där lång tid. Värme och lufttillfärsel påverkar blodtorkning. Plasttillslutning, fuktig mijö eller nedfrusing stoppar upp torkprocessen avsevärt. Vid plus 1 så beror det lite på milön, men processen blir långsammare, men är det torr kall miljö så torkare det ändå, ligger det utomhus i fuktig miljö torkare det inte lika fort utan blir bakteriell utvekling. 

I kall torr miljö tar det timmar innan en blodfläck torkar. Hur lång tid det tagit innan blodet lämnade kroppen innan det hamnde på bössan kan han inte svara på. Blodet kan ha frusit och sen tinat upp och sen ha hamnat på bössan. 

Om överföringen skett från kläder till bössa eller från annat material spelar ingen roll för Drotz analys.

Hagman tar över. 

Om det här är intorkat blod på Gustaf som sen återfuktats och det sen kommer emot geväret så är slutsatsen densamma som om det var på kläder. 

ordförande frågar. 

Blod förändras inte så mycket under tiden. Gammalt blod kan man provocera till att se färskt ut och tvärt om. Är det torrt och mörkt och rumstemperatur så blir processen inte så annorlunda. Sannolikheten för att fläcken tillkom under 80-talet är liten, det är rätt osannolikt, även om vapnet hade förvarats under goda förhållanden, han tror att fläcken skulle varit ännu mörkar då. det finns fortare en rödhet i fläcken som tyder på att fläcken är färskare. 

 

Nästa vittne är Robert Nilsson (RN). Inte släkt med någon inblandad. Avger eden. Hagman inleder.

RN är uppvuxen i Byxelkrok och har jobbat med Pierre i tolv år mellan c:a 1994-2006, de hade varsin F-skattsedel. RN kände till Gustaf, de fiskade ihop någon månad runt -83 och Gustaf var uppvuxeen i Byxelkrok. RN har alltid hälsat på Gustaf och RN brukadde för några år sen segla ihop med GUstaf på snip-tävlingarna i Byxelkrok. RN och Pierre har snickrat ihop hos Gustaf, i en fiskebod och hos Pelles bla. De var kompisar alla tre, de hade roligt och skrattade alltid ihop. RN tyckte Gustaf var jävligt snäll och rolig. RN tycker detsamma om Pierre. Pierre var häktad okt-feb och då funderade RN hur allt skulle gå med framtiden och jobben och då började RN snickre med sin granne under den tiden, RN kände sig lite taskig för att han hade lämnat ett "sjunkande skepp" men han pratade ut med Pierre om det och det var inga problem, det har varit bra kompisar som det och Pierre förstod att RN gjorde som han gjorde eftersom han inte förstod hur allt skulle bli.

RN känner inte till någonting om smugglingshistorien, Gustaf sa att det var det värsta han varit med om och att han suttit på Skänninge. Hela jävla hamnen i Kårehamn var full med tullare, sa Gustaf. RN tror inte att Gustaf tagit upp smugglingen men han vet inte. 

Karl-Axel Sandin sa att han hade varit och köpt garn av Gustaf och då sett en pistol i låda hemma i garaget hos Gustaf, det var tidsmässigt antagligen efter att Gustaf slutade fiska, kanske på 2000-talet, RN vet inte.

RN har lånat ut pengar till Pierre för 10-12 år sen och de har han fått tillbaka, de var 30 000 kr.  

Gustaf hade, utöver ölandssnipan, inga andra fritidsintressen. Gustaf hade, vad RN vet, inget jaktintresse. RN har ett mycket större jaktintresse än vad Pierre har, han och Pierre har jagat ihop under den tiden de snickrade ihop. det var väldigt sällan, RN tyckte dte var alldeles för sällan. Det kanske jagade 1-2 ggr om året. Vad RN vet har Pierre inte varit med i något jaktlag. De var ett gäng som jagade älg ihop, det kanske man kan kalla jaktlag, det var kanske tio år sen, RN är osäker på det, det var tre dagar man fick jaga älg då och då var de ett gäng. Det kan vara ännu längre sen. 

På fredagen den 14 decemeber ringde RN till Pierre, han hade pratat med sin bror som jobbade på brandkåren innan som berättat att de var och släckte hemma hos Annika och Gustaf, RN tyckte att han skulle försöka få tag i Pierre för att på så sätt få tag i Gustaf. Pierre sa att han inte visste var Gustaf var och att han själv var i Västervik på väg till Fjollträsk.  

Såvitt RN vet så har Pierre aldrig spelat bort en krona. 

Advokaten tar över. var pierre noggrann med sina vapen?

RN jag kan inte tänka mig att skötte dem så väl, jag kan inte se framför mig att pierre skulle stå och putsa på sina vapen utan de åkte väl in i vapenskåpen pang bom, jag vet inte men jag tror inte att han var så noggrann med vapenvård, det känns inte så, han verkar inte vara den typen. 

Förhöret avslutas. 

 

Nästa vittne är Mattias Törnberg (MT). Civilanställd hos polisen. Inte släkt med någon inblandad. Avger eden. Hagman inleder.

MT har skrivit ett protokoll med en analys över mobiltelefon den 14 september. Undersökningen kollar skärmsläckningen. I syfte att spara batterie släcks skärmen efter ungefär 65 sekunder. När den går ner i skärmsläckt läge blir den helt svart. Det enda som ser att den fortfarande är igång är en liten lysdiod uppe i ena hörnet som blinkar. När man ringer till den då så tänds telefonen upp igen och det går att svara på den direkt, man behöver inte trycka in någon kod eller dylikt.

Telefonen är fortfarande på, det är bara skärmen som är släkt.  För att sätta på telefonen sitter en knapp överst på höger sida, den hålller man inne 1,5-2 sekunder för att starta, likaså för att stänga av den, då hålller man också inne knappen och då får man upp ett val vad man vill göra, om man vill stänga av, sätta den i flygläge eller stör ej-läge.

När man trycker på stäng av läget så stängs telefonen av. För att detta ska kunna ske måste man kunna komma åt telefonen med fingrarna eftersom det är en pekskärm, det går inte att använda döda föremål, sannolikheten för att det här ska kunna ske i fickan är ganska uteslutet, man kan tex inte ha handskar på sig. det skulle hypotetiskt kunna ske men det är inte särskilt sannolikt, man måste först komma åt knappen och hålla den intryckt och sen välja rätt val och sen måste det som kommer åt skärmen vara något som skärmen reagerar med och allt det här ska hända i fickan, föremålet som rör pekskärmen måste ha rätt motstånd och fuktighet.  

MT har skrivit två andra PM, dels testet i T1 och även ett test i T4 som rör om telefonen stänger av sig själv och provat hur den fungerar. MT skaffade ett kontantkort och man testade ringa och messa under två månader under telefonen låg påslagen och stilla (T1-testet). Sen har använt telefonen i sitt dagliga arbete mellan den 3-14 september och den har inte uppvisat några tecken på att stänga av sig av sig själv vad han har märkt, han har använt den i sitt vardagliga arbetet, använt den som telefon, sms, Internettrafik, webläsare, och använt de installerade applikationerna som Pierre laddat ner, det fanns inga funktionsstörningar på de apparna. MT har inte kunnnat konstatera några onormal störningar på telefonen. 

Hagman hänvisar till telefondelen sidan 91. Man konstaterar att det saknas fast telefoni hemma hos Karlsson mellan september och 27 dec 2012 i Getterrum. Kan man ändå surfa på nätet om det inte finns fast telefonabonnemang. 

MT: inte via ADSL. Det upphör samtidigt med telefonabonnemanget.

Hagman. Kan man se om uppkoppling vid 04:15 på natten är ett aktivt surfande eller om telefonen kopplat uppsig själv?

MT: nej, det går iinte att se.

Advokaten: det går att påerka telefonens skärm med speciella verktyg, vad krävs av såna verktyg?

MT: det beror på skärmen, det handlar om kapacitans, en kombination av motstånd... det kan inte vara ett dörr motstånd, det måste var ett specialanpassat förmål med kapacitans och motstånd som motsvarar ett finger. Ett fuktigt tyg som trycks mot skärmen kan eventuellt få en sån påverkan. Vid undersökningen i september har jag haft på telefonen dygnet runt, jag sitter på ett kontor på dagarna.

förhöret avslutas.

 

Kort paus, c:a 10 minuter.

 

Kompletterande målsägandeförhör med Erik Linder (EL). Hagman inleder. 

Besöket hemma hos Gustaf med Fred Johnson sommaren 2011, FJ campade på Neptuni camping i Byxelkrok och hans decoder hade gått så han och EL åkte och köpte en ny i Löttorp, på vägen tillbaka åkte de förbi Gustaf som var ute i garaget. De tittade på alla grejer Gustaf hade. Gustaf och Fred pratade om nåt och Gustaf hämtade ett gevär inne på kontoret, de tittade på det och skojade lite, EL tittade mest på andra saker. Gustaf plockadde fram några hagelpatroner osm det sitter en kula i, som man förr använde för att skjuta älg med hagelgevär med, EL kallar det dumdum-kulor. Det var bara ett enda hagel i, en stor kula i. EL vet inte vilken kaliber det var men han har i efterhand hört att det var en 12-kalibrig patron, det har Petter berättat för honom.

Fred berättade för honom att det var ett 30-40-talsgevär, men EL vet inte om det var hanar eller inte. EL tittade mest på vad det som i övrigt fanns i garaget. 

Dagarna innan jul läste EL i pressen att de kanske hade blivit skjutna och då pratade EL:s fru och EL med Fred om att EL och Fred hade sett ett hagelgevär hos Gustaf och då bestämde de att det här måste ju polisen få reda på, så då ringde EL till polisen och berättade att Gustaf hade ett gevär. Fred sa vid den tidpunkten att det var ett gammalt gevär men EL kommer inte ihåg om Fred nämnde något om kaliberstorlek.

advokaten tar över.

EL: jag gjorde ingen iakttagelser om hanar och jag kommer inte ihåg om Fred sa något om det. 

advokaten: enligt förhöret så har du sagt att det var ett gammalt hagelgevär från 20-talet utan hanar.

EL: jag kommer inte ihåg om det var med hanar eller utan hanar eller om Fred sa det till mig eller inte. jag tror att gustaf hämtade geväret innanför dörren till höger på kontoret.

niklasson: kan du säga något om Freds tillfärlitlighet när han lämar uppiigtfer?

EL: frde är mkt speciell person, vi har haft det roligt, han har en svår uppväxt tid med en hemsk pappa, han har enorm respekt för myndighetsperosner och har de uniform på sig blir han väldigt skakig, det räcker med att visa pass. Han är enormt envis, har han sagt vänster så är det vänster, även om det är höger. han erkänner inte om han tagit miste. det han sagt i sitt vittnesförhöret, jag var inte här då, men han har uppfattat det som ett 12-kalibrigt gevär när det var ett 16-kalibrigt, troligtvis har han blandat ihop patronerna som var 12-kalibriga med att geväret också skulle vara det. EL har känt Fred i 40 år och de har åkt till Thailand ihop 4 ggr och levt ihop i Byxelkrok så han tycker han känner Fred väl.

Orförande tar över.

EL är helt säker på att det var sommaren 2011, inte 2012 som Fred sa. Det var inte förra året. Gustaf tog fram och visade geväret för att Fred också har ett gammalt gevär som är av samma "årgång". Fred har licens vilket Gustaf inte har. Fred jagar inte men har gjort det i ungdomen, det skojade och tjoade och det var nog därför han visade upp geväret.  

 

Nästa vittne är Karin Stigsjö Linder (KSL). Hon avlägger ed. Hagman inleder. 

Strax efter Flakebölebranden inträffat läckte det ut i pressen att Annika och hunden blivit skjutna. Då var KSL och Gustaf hemma hos Fred. Då kom besöket på hemma hos Gustaf på tal då de hade tittat på vapnet som Gustaf hade. Hon vet att de pratade om att det var ett 16-kalibrigt vapen och om hanar och någon form av konstiga kulor. Men hon kan inte säga närmare vad det var. 

Fred har en enorm respekt för myndigheter och bli totalt paralyserad i en sån situation. har han sagt nåt ändrar han inte på sig, han är lite av en besserwisser. han kan ha lämnat felaktiga uppgifter utan att ha haft uppsåt att göra ddet.

Jag träffar Fred ett par ggr i veckan under sommaren. Jag har inte berättat det här för polisen förut för när Fred berättade det här för Erik så ringde Erik till polisen. Jag sa inget själv till polisen för det var ingen som frågade mig om det.

förhöret avslutas.

 

Kompletterande skriftlig bevisning från åklagaren beräknas ta c:a 45 minuter. Nu blir det paus till klockan 13, då hörs Magnus Eriksson och sen blir det kompletternade skriftlig bevisning och sen kompletternade förhör med Pierre Karlsson. 

 

Nu blir det vittnesförhör på videolänk med Magnus Eriksson (ME). Han är inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

ME är byggnadsarbetare just nu. Han är egen företagare också. Han har arbetat på Öland, han hyrde en butik förra sommaren. Han hyrde av Annika och Gustaf från början av mars förra året tills förra hösten. Han har haft en glass och godisbutik i samma område under samma tid också. Han hittade butiken genom en annons på Bllocket och kom då i kontakt med Gustaf. Han hade mest kontakt med Gustaf under hyresföhållandet men även lite kontakt med Annika. Hyresföhålllandet gick sådär. Gustaf hade sagt attt det var jättestor omsättning i butiken men det visade sig att det inte var någon omsättning alls. Dealen var att han skulle betala för första halvåret och sen få andra halvåret gratis. Han köpte också inkråmet för 75 000 kr. När han hade hyrt ett halvår och betalat för det så sa Gustaf upp hyresavtalet när gratispreioden börjadde. ME skulle betala månadsvis under sommaren men var sen nästan jämt med hyran för det kom inte in några pengar i verksamheten. Gustaf sa upp hyreskontraktet precis innan skördefesten. De var oense om mycket, förutom att ME inte betalde hyran i tid, de fick inte göra reklam som de ville, de fick inte parkera sin abilar som de villet etc, det mesta under hyresperioden. Gustaf bytte lås i dörren och skickade in ärendet till Kronofogden. Jag polisanmälde honom för vissa saker. Jag hade köpt lagret och en fd anställd hjälpte mig att tömma lagret köra upp till stockholm men Gustaf hade plockat undan en del av de sakerna för sig själv innan, jag polisanmälde honom och Annika för stöld och olovligt förfogande pga av detta. Den anmälan las ner i samband med att det här andra hände. Vi var oense mest hela tiden om det mesta. 

Jag har ingen aning om Gustaf ringde mig under tiden han var på sjön och vilka perioder, han jobbade ju på sjön så det gjorde han nog. 

Me tyckte Annika var jättetrevlig, hon ville nog inte göra sig av med butiken från början och ville att butiekn skulle skötas precis som det alltid hade gjorts, hon gillade inte att någon annan drev hennes butik och jag ville sköta den som jag ville. Det var inga hårda ord mellan mig och Annika, det tycker jag inte. Jag har aldrig höjt rösten mot Annika, det har jag gjort mot Gustaf. Jag kan inte tro att Annika var rädd för mig, jag har aldrig hotat eller skrämt henne, jag tror att hon inte gillade att någon annan drev butiken utan hon ville driva den själv. Gustaf fick en del hårda ord däremot och honom höjde jag rösten mot. 

Grannen brevid Pelles, på pizzeran, ringde mig och sa att polisen skulle komma och hämta mig och att det pratades på byn om att jag var skyldig. Då ringde jag upp polisen i Kalmar och för en gångs skull föregick ryktena och berättade att jag ville lämna uppgifter. 

Stämningsansökan i tingsrätten som Gustaf som lämnade in rörde den sista hyran på 25 000 kr. Jag tyckte att eftersom han sa upp mig sista månaden innan jag hade rätt till 6 månder gratis tyckte jag att det snarare var han som var skyldig mig pengar och inte tvärtom. 

Jag har inget vapenintresse eller vapen. Jag har aldrig jagat i skogen och jag har inget jaktintresse. 

Den 13-14 december var jag hemma hos min mor för min far gick bort den 4 december (?) och begravningen var den 6 december. Från den 6 november till den 16 januari bodde jag hemma hos min mamma hela tiden. Jag har inte sagt åt min mamma att säga att jag varit där utan hon har sagt vad hon upplevt, resten av familjen kan intyga det också.

advokten: du uppger att gustaf stal saker av dig? hur mycket rörde det sig om värdemässigt? När blev ni osams och om vad?

ME: ja, c:a 100 000 kr tog han saker för. redan på sommaren blev vi oense, tex om var vi parkerade bilarna, jag hade mest kontakt med Gustaf, tonen var god i början men sen blev den mer och mer irriterad, vi var båda irriterade, jag tror jag har skälllt på honom en gång, vi uttalade inga hot mot varandra. Jag har sagt att stog han ivägen skulle jag inte bromsa, men det är bara en sån där sak man säger. 

advokaten: det var något med en container som skulle flyttas?

ME:  nä, det var nåt med ett avlopp men jag var inte nere då. Låset byttes innan hyresavtalet upphörde för hyresavtalet skulle egentligen löpa ett helt år. min fru kollade med kfm och de var inte de som hadde bytt låset, kfm sa att de hade avrått gustaf från att byta låset. Jaag har aldrig skrämt Gustaf för att få tyst på honom och jag har aldrig sagt att man skulle göra det. 

Min pappa blev skjuten och skadad 2004 (framgår av förhör med ME:s syster), samtidigt blev en hund skjuten, det var en bror til min dåvarande flickvän, det som hände är spekulationer, han var olyckligt kär i min syster och han blev inlagd på psykiatrisk tvångsvård. förhållandet var slut innan han sköt ME:s far. 

Ordförande. du säger att du aldrig framförst hot mot GUstaf och Annika?

ME: nej, aldrig. det värsta jag sa var nog att jag skulle polisanmäla honom. Jag kan ha sagt, att nu jävlar får det nu vara nog. det betyder att nu får det räcka, kom inte här och bestäm hur jag ska bdriva min verksamhet. 

förhöret avslutas.

 

Då har alla flyttat till sal E igen för att samtliga åhörare ska få plats. Det är betydligt färre sittplatser i sal D.

Nu gåt vi över till åklagarens genomgång av ytterligare skriftlig bevisning. 

Åklagaren fick en fråga i pausen: Om man håller inne knappen på Pierres telefon i ytterligare fem sekunder gå då den då direkt till avstängt läge eller hamnar man alltid i menyvalet? Hagman har ringt upp polisteknikern och han har prövat att hålla inne knappen i 10 sekunder och då har den inte stängt av sig själv utan han hamnar alltid i menyvalet, det är också det som är normalt för den här sortens telefoner.

Så över till tilläggen 3-5.

 

Först ska kammaråklagare Hagman redogöra för tilläggsprotokoll 3 på storskärm. Det blir lite teknikproblem. Spegla... Nu så händer det nåt. Sådärja, nu är 3 uppe på skärmen. T3 återfinns i bildgalleriet här på bloggen om ni vill kolla på det själva. Jag ska försöka få upp de andra också så småningom. 

Först ut är bouppteckningarna, dessa tyder på att det inte borde funnits några sedelbuntar med pengar i kassaskåpet.

Husrannsakansprotkoll: Polistekniker Tuvfors lyckades skrapa fram några anteckningar på några papper om CoFast i danmark men de tar inte emot sparande så där lär det inte finnas ytterligare pengar.

Rapport om telefoni och mastuppkoppling: Sista samtalet till Gustaf och Annikas hemtelefon var 11:42 den 12 december.

Sen är det en sammanställning över fördröjningar av sms till Pierres telefon, fördröjningen av sms kan bero på att det inte finns täckning eller pga att telefonen är avstängd. Listor på fördröjningarna finns för november och december 2012 samt januari 2013. Den 3-4 december sa Bengt Jonasson i förhör att Pierre hade problem att få kontakt med sin telefon i Kolstad, och det stämmer med listorna, men när telefonen mastar upp igen är det i Rosenfors (vilket är i Borgholmstrakten) och inte uppe i Böda. Avbrottet den 13 december var i sammanhanget ett väldigt långt avbrott jämfört med de andra täckningsavbrotten som varit.

 

Under januari 2013 har inga avstängningar eller brist på täckning längre än 50 sekunder noterats på Pierres telefon. 

Information om hagelpatroner: Här kan man lära sig vilken patron man ska använda beroende på vad man sak skjuta och hur många hagel det finns i vissa patroner. På en patron US 3.5, 32 gram, så ska den innehålla 125 hagel. Slutsatsen från FOI är att efter analys syns 113 hagel i röntgenbilden på Annika. Detta ska betraktas som en undre gräns. FOI har räknat på en 34-36 grams patron och den innehåller 145-151 haglel. Det kan inte uteslutas att Annika skjutits två ggr men eftersom antalet hagel understiger vad som finns i en patron så är det kanske mer sannolikt att hon skjutits en gång. Eftersom huden inte skadats på baksidan så kan man utgå från att de hagel som träffat stannat i kroppen.

Bilklockan: Klockan i Pierres bil visade i stort sett rätt tid. 

Slutredovisning från SKL: Man har inte hittat någon träff när man jämfört spårregister i med avskjutningar från Pierres vapen. Det blod som hittats i Pierres bil och hemma hos honom tillhör antingen Pierre eller går inte att hitta DNA i.

Lönerapporter från KN fastigheter (ska sen jämföras med T 4 som är Pierres timdagbok och en matchning i en excelfil). 

Information från Skatteverket: Pierre har anmält mottagarkonto, för insättning av skatteåterbäring, till Skatteverket den 1 maj 2012. Om han gjort det i samband med deklarationen eller genom bankgirot har inte kontrollerats.

Målsägandeförhör: ingen kommentar från Hagman.

Vittnesförhör från slasken: Ingen kommentar från Hagman

Smuggelspåret och förhör med Litauenmedborgaren Sergej Saburov: Det framgår av Sergejs sjömansbok att han var i England den 13 december 2012 och det berättar han om i förhöret.  

 

I T4:an finns Törnqvist testkörning av mobilen. Vi tar sen resten av T4:an.

Nu över till T5:an.

Pierre och hans familj är god vän med familjen Kreü, i en jacka i garderoben där vapenskåpet stod hittades ett skuldebrev på 25 000 kr daterat den 13 decemeber 2011 som löpte till den 31 december 2012. 0 % ränta. Detta hittades lite sent för det låg i en låda som polisen hade glömt att diareföra. 

Sen var det en ytterligare fråga till SKV. sen tidigare fanns det ett pm där det framgick att Pierre varit inloggad hos SKV den 13 augusti 2012, det har inte gåtts igenom närmare vad detta handlade om och vilken information Pierre tittade på. man ser först aktuellt saldo. när man sen väljer fliken utbetalning (vilket Pierre gjort) så står det överst på sidan "ditt konto vid utbetalning" och Pierres kontonummer. Här kan man ändra sitt kontonummer och begära utbetalning av sitt överskott. Försöker man då göra en utbetalning så finns det ett menyval som heter "begära utbetalning". Man kan utläsa av webadresserna på sidan 8 vilka sidor som Pierre har besökt och där framgår det att Pierre har varit inloggad på de sidor som Skatteverket sen redovisat. Bland annat fliken "begära utbetalning" och den sidan där hans kontonumer framgår. Han har alltså den 13 augusti 2012 sett att han har ett utbetalningskonto anmält till Skatteverket och försökt få pengar utbetalade till detta.

 

T4 och timsammanställningarna. Hagman har jämfört de timmar Pierre skrivit upp att han jobbat i sin timdagbok med de timmar han redovisat till sin arbetsgivare KN. På detaljnivå är det ganska rörigt men när man summerar så blir det lite mer sammanhängande. 

I april/maj har Pierre debiterat 3,5 timmar för lite men inget misstämmer vad det gäller Kolstad, där stämmer redovisningen perfekt. 

I maj/jun har Pierre begärt 25 timmar för lite betalt men har begärt 6 timmar för mycket vad avser Kolstadjobb.

i Juni/jul har Pierre begärt 9,5 timmar för mycket och 1,5 timmar för mycket vad gäller Kolstad.

juli/aug 4,5 timmar för lite men på Kolstad går timmarna jämt upp. 

augusti/sep går det ungefär jämt upp sånär på en halvtimme. 

i september/oktober har Pierre begärt 24 timmar för mycket och huvddelen är kolstad, 14.5 timmar för mycket begärt

okt/nov, totalen stämmer hyfsat men det är 8 timmar för mycket debiterat på kolstad.

nov/dec, Pierre har, som bekant, skrivit upp 3 timmars arbetstid i Kolstad i sin timdagbok den 13 december. Totalen för nov/dec 152 timmar i timdagboken, Pierre begär bara för 149.5 timmar, dvs 2,5 timmar för lite. Ser man till Kolstadredovisningen så slår det just tre timmar för lite. Pierre har alltså denna månad begärt betalt för tre timmar för lite Kolstadtid jämfört med hans timdagsbok. Hagman anser att anteckningen om Kolstad 3 timmar den 13 december kan vara en efterhandskontruktion och kan ha tillkommit efter det att löneredovisningen lämnades in.

Men eftersom löneredovisningen knappast är ett under av precision så kan man inte dra några absoluta slutsatser av detta, men Hagman anser ändå att det kan tyda på att Pierre skrivit till Kolstad i efterhand till polisförhöret.

advokaten: de tre timmarna lämnades in nästa månad och begärdes betalt för. 

 
 

Nu blir det kompletterande förhör med Pierre. Hagman inleder.

mest med aneldning av de nya som tillkommit. uppgiften som kom från engberg, om han sett din bil på vedbormvägen 15:30, vad har du att säga om det.

P. jag var ite där, han måste sett någon annan bil, han såg den på 100-200 meter så jag vet inte hur han kan sett en grön rand på det anståndet.

H: timdagboken, du hördes inledningsvis som vittne, det var vid det tredje förhöret den 22 januari 2013 som du hade med dig timdagboken

P: ja det var därför jag var kallad, för att jag skulle ha med den, för jag hade inte med den vid förhöret gången innan.

H: din löneredovisning i december lämnade du?

P: innan jul 2012, den 21:e på fredagen, sen jobbade jag inge mer i december, det står inga timmar

H: löneredovningen i januari, när lämnade du den?

P: den 24 januari lämnade jag löneredovisningen. Då lämnades timmarna i Kolstad den 13 december in. Förhöret om timdagboken var den 22 januari.

H. det där med skattekontot: du hade anmält det.

P: ja, jag trodde det var året innan.

H: hur kunde du vänta dig en avi

P: jag hade för mig att jag lämnat kontonummer innan men ändå fått en avi i lådan, det har varit struligt med firman, jag skulle hålla reda på inventarier och vart de tagit vägen i firman. jag kommer itne ihåg att jag varit inne och tittat i augusti eller kollat om om det fanns några pengar att få utbetalda i förskott. Jag e-deklarerade. Jag har inget minne av att jag varit inne på någon annan sida än den där man e-deklarerar. 

När det gäller skuldebrevet till Kreü så var det lån eller betalning för framtida jobb. Det förvandlades från lån till betalning för jobb. Han är en hygglig prick. Rose-Marie har köpt en tomt och jag ska bygga huset där så då bestämde vi att jag skulle jobba av det.

Advokaten: besöket på skattekontot. Kan lotta ha gjort det?

P: ja, det klart hon kan ha gjort det, alla bank-iden ligger på en lapp brevid datorn så det klart hon kan gjort det.

A. kan du redogöra för varför det skiljer sig månad för månad i timdagboken?

P: ja. Ibland samlar jag ihop småjobb, en halvtimme här och där, och lägger det på slutfakturan istället. Vissa jobba har han fortfarande inte tagit betalt för som han gjort. Hunderum november 2,5 timmar tex, de faktuerade han först i april när han satt på häktet, det finns saker i timdagboken, flera projekt som han inte tagit betalt för. Han har inte fakturerat vissa jobb som finns och på vissa ställen förekommer samma person med olika namn flera ggr. Ibland glömmer man och ibland har man en komihåglapp vid sidan av. Det finns flera som inte är fakturerade, det är ett elände att hålla reda på. Materialet som han kollade i containern i Kolstad var till ett bygge som skulle börja efter årsskiftet. 

A: den 14 när ni körde till stockholm stannade ni till i Kalmar. stängde du av telefonen på vägen?

P: nej, varför skulle jag ville göra det?

A: Isaksson var här och berättade om en uppgörelse med din mor efter ett lån och du var på dåligt humär

P: jag var jätteglad att bli av med skulden, det där att jag skulle blivit arg har hans Isaksson hittat på nu. Jag var nöjd och belåten. Det klart jag var det, varför skulle jag inte vara det?

Pierre berättar om att köpet av marken gick till på ett annat sätt än Hans Isaksson berättade.

Pierre kände till kamerorna i Lundells fönster och hur de sitter och vilken del av utsikten de täcker. Pierre visst einte hur kamerorna fungerade.

A. delginingsvinnan Gustavsson Essen tyckte du var uppträdde konstigt, vad berodde det på?

P: det var den 14 november på Evelinas födelsedag och den skulle firas så det var inte så roligt att hon kom då, men jag tror inte jag betedde mig som hon sa.

A: finns det fler bilar som ser ut som din på norra öland

P. Det finns 10-15 likande bilar som min på Norra Öland. Sven Vikesjö, Mekonomen, Lorentzons, Åkerbo VVS, Krister Grandin, Mats Stål.. BTE, Bursells, Anticimex, Åkerbo El, Östmans El och så en till som jag inte vet vems det är, de ser alla så gott ut som min. 

A: när du får en fråga om du varit på en viss plats tex och svarar, "det har jag säkert", vad menar du då?

P: jag menar att "det har jag"

Bevisdelen av rättegången är därmed slut. Nu genomgång av personliga förhållanden. 

Belastningsregisterutdrag och utdrag från frivården.

Ur Belastningsregister: finns bara en olovlig körning 2011 med strafföreläggande som godkändes. 

Från frivården: socialt ordnade förhållanden och inga behov av övervakning. Ingen RPU påkallat. 

Nu är dagen slut. I morgon blir det slupläderingar.