Flakebölerättegången dag 7

Dag 7 inleds. Det är lite drygt halvfullt bland åhörarnaplatserna. Vittnena Magnus Andersson och Stefan Andréasson har inte gått att nå. Åklgaren har påkallat nya vittnesförhör med Sassat Åberg och förhör med Karin Stigsjö Linder, Eriks hustru, med anledningen av förhöret med Fredrik Jonsson. Advokaten har begärt kompletterande förhör med Claesson.

Advokaten motsäger sig vittnedförhör med Stigsjö LInder eftersom hon inte förhörts innan förhandlingen. 

Åklagaren förklarar att de uppgifter som Stigsjö Linder ska lämna. Advokaten tycker, efter att ha hört bevistemat, att Stigsjö Linder kan höras, trots frånvaron av förhör occh trots att hon tidigare varit närvarande vid rättegången. Hon bör dock inte vara närvarande vid Erik Linders kompletternade förhör.

Bevisupptagningen kommer slutföras i morgon onsdag. då en del ny skriftlig bevisning kommer prenseteras och kompletterande förhör med Pierre hålllas och pläderingarna kommer att inledas på torsdag. 

 

 

Dagens första vittne är Andreas Jämtin (AJ). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

AJ var bekant med Annika och Gustaf, de umgicks och hjälpte varandra. AJ och GUstaf var i skogen tillsammans och höll på med ved. Han lärde känns Annika i skolan eftersom hon var mattant och sen var hon och jobbade på Aj:s far pensionat i Sandby. AJ är delägare på Åkerbo VVS. 

Gustaf och Annika hjälpte han med rörjobb och han jobbade på fatsigheten brevid i samband med att Pierre jobbad epå denna. Han var hemma hos Gustaf i höstas och lämande tillbaka en nyckel till Dessi (färjan), Gustaf var i finska viken då. Annika var ensam hemma och hon var glad och som vanligt, ingen skillnad. AJ:s intryck var att Gustaf skämdes litegrann för smugglingsaffären. AJ visste att han hade gjort det ich att han hade tjänat av sitt straff men de sa inte mer om det. AJ förstod inte mer än att gUstaf var skamsen över de hela. 

Annika tig det väldigt hårt att det inte fick betalt för Pelles, det givvk inge bra för henne när hon drev det och det gick inte bra när hon hyrde ut det för hon inte fick betalt, Hon sa inte att hon hade utsatts för några hot men hon tyckte det var väldigt jobbigt med arrendatorn. Gustaf sa inte heller att han utsatts för några hot. Han sa inte heller tat han hotat med aneedning av smugglingen. AJ var från oktober till mitten av november och jobbad ei Lundells stuga, då träffade han Gustaf och annika, Han träffade pierre också, han var också som vanligt. han känner inte pierre så väl, de har jobbat ihop 15-20 ggr. han visste att gustaf och pierre var kompisar och han visste att gistaf inte trodde att pierre inte hade gjort det i mellby. han trodde inte att gustaf och pierre umgicks på fritiden för det trodde han gustaf hade berättat för honom.

 

gustaf hade i stort sett inga andra fritidsintressen än arbete. han var arbetsnarkoman. när AJ trffades var det bara arbetsgrejer. Aj tror inte det fanns något vapenintresse eller jaktintrese. Han har aldrig sett något vapen eller någon ammuntion hemma hos gustaf. Han har aldrig hört talas om att det fanns något jaktintresse. När han hälsade på Gustaf brukade oftast hamna ute i garaget, och sen i pojkrummet som AJ kallade de, dvs, kontoret, de tog vägen genom garaget, verkstadsdelen när de gick dit. Han har aldrig gått genom ytterdörren till kontoret och aldrig tänkt på den. 

Hagman hänvisar till skiss på sidan 837 i A-delen som AJ ritat. 

AJ vet inget om kassaskåpet eller vad som fanns i det. Gustaf har inte berättat vad de kom ifrån eller när det kom dit eller vad han använde det till. AJ vet bara att det stod ett kassaskåp där. 

Skissen gås igenom, Aj tror att det bara fanns bensin i dunkarna i garaget, ingen diesel. Det var fullt med grejer i garaget. AJ tror att det var ett dokumentskåp som stod framför pumprummet i tillbyggnadsdelen. 

När Aj kom och hälsade på så var Annika antingen borta eller så var hon inne. Hon kom alltid ut och hälsade efter 5-10 minuter och sen gick hon in. Hon märkte väl att jag kom, hon såg väl bilen eller nåt. Sasso var alltid med, han följde henne. 

Den blå bläckfisken känner han igen, den har han sett förut innanför staket på tomten, det är Sassos hundleksak. Den låg 4-5 meter in från Vedbormsvägen. Där ska den inte vara, så AJ reagerade på det, Sasso hade aldrig med såg någon leksak ut från tomten. 

Om det kom främmande personer så skulle den nog inte gå innanför grinden, Sasso var ganska stor och skällig, det var inga problem för AJ att gå in på tomten, När Aj kom så skällde Sasso och hoppade upp i famnen och så lekte de lite. De hade ett bra förhållande. 

Annika och gustaf åt lite senare, vid 6-7 skulle han tro. Själv äter AJ vid 5. Han har aldrig ätit middag hemma hos Annika och GUstaf. 

AJ fick reda på branden på fredag fm. Då ringde och messade AJ till Gustaf och Annika för att höra om de behövde hjälp. Han kommer inte ihåg om han kom till telefonsvaren eller inte när han ringde till gustafs telefon, den var iaf inte på, Annikas telefon var på men ingen svarade. 

Niklasson tar över.

Aj vet att det fanns en nyckel till bostadshuset på vedcentralen där pumpen fanns, det var en nyckel till huset, ingen nyckelknippa. 

advokaten tar över.

Gustaf visade ingen oro över smugglingen, det kan jag inte påstå. i förhör har jag sagt att han var stressad över det tills för två år sen men sen dess har vi inte pratat om det. jag tror inte han skulle blanda in mig i det om det hade hänt något sen dess eller om han haft något besök. 

på arbetsbordet stod det grejer. jag tror att det stod grejer under borde men jag kan inte säga vad, det var mycket som helst som fanns där. 

 

 

Nästa vittne är Tomas Johansson (TJ). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

TJ var bekant med Annika och Gustaf. Han kände Annika genom hennes pappa och hans verkstad som var granne med hans föräldrahem. Tj är uppvuxen i Löttorp. Han och Gustaf hade känt varandra i tio och hade seglingen som genemsant intresse, de var båda med i styrelsen för föreningen Ölandssnipan, en av Sveriges äldsta båttyper, som värnar för båttypen, de anordnar regattor varje sommar. Gustaf hade en snipa (bild sid 738 där den står i garaget). Han träffade Gustaf ungefär 5-10 ggr om året, de träffades inte hemma hos varandra. Gustaf berättade inte om att han hade några andra fritidsintressen än segling, när de träffades pratade, förutom om segling, jobb och om Pelles och lite om att han städade ur sin svärmors hus. 
 
Vid ett tillfälle var han med när Gustaf och Pierre träffades. Det var en snipa som skulle flyttas som stod utställd på Skäfteskärr hösten 2011. Den flyttades till en bod i Byxelkrok. I samband med det dök Pierre upp. Tj hade frågat vad en annan firma vad det skulle kosta att bygga ett båttak och så frågade han Gustaf om han kunde höra lite med andra snickare vad det skulle kosta att bygga. Gustaf rekommenderade då att TJ skulle fråga Pierre för att Pierre var väldigt schysst med sin timdebitering och att han hjälp GUstaf mycket och var en välddigt duktig snickare. TJ fick Pierres nummer.
 
Gustaf kunde vara lite nedlåtande och han sa till Pierre så att TJ hörde det något om att "det var bra att Pierre hade fått en anställning i stället för att jobba i egen regi så han fick en fast inkomst." TJ reagerade vid det tillfället över det för han tyckte att Gustaf var lite nedlåtande mot Pierre.
 
TJ var lite tveksam till att anlita Pierre med hänsyn till hans historia. Gustaf hade mycket empati för Pierre och sa att "ingen ville ge Pierre någit jobb härupp pga av det i Mellby", Gustaf sa vidare att "Pierre blev ju inte dömd".
 
Förhöret avslutas.
 

Nästa vittne är Sassa Engberg (SE). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

SE är dotter till Sven-Erik Engberg som hördes förra veckan (dag 5). 

SE och hennes granne Göran Folkesson och hennes pappa skulle åka till bussen. Hon har inte sett något. Hon skulle åka till Borgholm. Hon brukar vara där en helg. Hon fick skjuts en torsdag till bussen. Förmodlingen den 13 december, hon är inte så bra på datum. På fredagen ringde hennes mamma och sa att det varit en brand i Flakeböle. Hon är säker på att det var på torsdagen hon åkte bussen till borgholm för hennes pappa skulle till tandläkaren på fredagen. bussen gick vid tretiden så hon fick skjuts lite före tre. 

advokaten frågar: bussen gick alltså vid 15:00? kan det ha varit veckan innan? kan det ha varit på ondagen?

SE: ja, Nej. Nej, det var på torsdagen.

 
 

Nästa vittne är Nils-Erik Claesson (NEC). Inte släkt med någon inblandad. Advokaten inleder.

NEC bekräftar att det fanns problem med täckning med mobiler på öland. NEC tror inte att Pierre kopplade bort NEC:s samtal med avsikt utan såg fram emot deras samtal. Naturligtvis kunde Pierre inte alltid släppa allt han hade för händerna jämt och svara men då ringde han upp. Det hände regelbundet att telefonen var tyst. Probelmet var så stort att Pierre försökte lösa det själv genom att byta telefonen. Det var inte bara temporöra problem, ibland var den tyst längre perioder. Det var därför företaget köpte en ny telefon till honom i april 2013. Problemen var med den gamla telefonen.
Problemen pågick kontinuerligt under 2012 och fram tills det att pierre fick sin nya telefon.
 
Hagman tar över. Kompletterande förhör har hållt med Petter och han har berättat att Pierre knäppt av telefonen när vissa ringt. kan det vara så när du har ringt?
 
NEC: så kan det vara, men det är nog det temporära felen, men det motsäger inte det jag säger att det även var andra fel.
 
Ordförande frågar: när började problemen med telefonen och när började pierre be dig bekosta en ny telefon?
 
NEC sommaren 2012 började problemen och då ville pierre ha en ny telefon som NEC skulle bekosta. överenskommelsen var att pierre skulle stå för alla arbetsredskap själv så jag var ju förstås lite motsträvig till detta.
 
Hagman: hänvisar till sid 139, 2 st i fup, telefonproblemen började enligt förhöret först när polisen tagit telefonen. kan det stämma.
 
NEC jag uppfattade att problemen började tidigare men att det blev akut efter att polisen hade tagit båda Pierres telefoner. 
 

nu paus 10 min

 

Nästa vittne är Fredrik Jämtin (FJ). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

Fredrik är bror med Andreas Jämtin. Annika har hjälp till i köket på pensionatet som AJs familj driver. Gustaf känner han sen 5 år tillbaka. Han hade ett längre samtal med Gustaf på AJ:s jobb den 12 december och de pratade om en lägenhet som Gustaf skulle hyra till sommaren och vilken renovering som skulle göras och vilket möblemang som behövdes. lägenheten låg i färjestaden och gustaf skulle ha den som övernattningslägenhet när han jobbade på cykelfärjan. De pratade lite om renoveringar på Pelles för att bygga om det till en restaurang. Gustaf ville ha en hyresgäst som ville hyra i flera år och när de skulle de göra om Pelles till en restaurang. Det fanns en intressent som Gustaf skulle träffa under december, kanske under torsdag fredag den veckan (13-14 dec). Gustaf jobbade mycket så det var lite svårt att få ihop en tid som passade som FJ förstod det. Han vet inte om mötet var helt spikat eller om det skulle höras närmare, Gustaf och intressenterna. Gustaf var som vanligt, upprymd, mycket ideer i luften, restaurangbygget och lägenheten, det var alltid mycket bollar i luften hos Gustaf och även denna dag.

FJ känner inte till så mycket om smugglingen mer än vad osom sagt på byn.Gustaf har alrig berättat något för honom. Gustaf hade problem att få betalt av förra arrendatorn på Pelles, problem med att få in hyra, det berättade gustaf på hösten. Annika kände att det var lite obehagligt eftersom hon inte fick betalt men inte Gustaf. Gustaf nämnde i förbifarten under hösten att Annika kände att det var lite obehagligt. FJ pratade aldrig med Annika om det. 

Fj kände till att de hadde beställd en thailandsresa. Gustaf beräattade det, Det var upprymda och jätteglada över resan.

Advokaten tar över. har du varit inne i verkstan, fanns det mycket olja och dunkar och sånt? mycket grejer? Fanns det grejer från Pelles?

FJ: ja. vet inte exakt, det fanns mycket grejer och dunkar och sånt bruar finnas inne i garage. ja, det var mycket grejer. Ja.lite gamla skyltar och sånt.

Ordförande frågar. sa gustaf något om den tilltänka hyresgästen? varifrån var den? Hade den något med den dåvarande hyresgästen att göra?

FJ: nej inte direkt, vi pratade bara om det gick att bygga om lokalen. utifrån, tror att det kan ha varit stockholm. nej, det tror jag inte. 

Förhöret avslutas. 

 
 

Nästa vittne är Lars Johansson (LJ). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

LJ är sjöman och jobbar på Pleijel tillsammans med Gustaf. Han pratade en hel del med Gustaf under resorna i december 2012 och han var som vanligt då. Han hade inga skador. LJ har överlämnat en bild till polisen som finns i tilläggsprotokoll 2 sid 3, den tog på vägen hem från finland, de satt på stället på båten där de brukar röka när LJ tog bilden med mobiltelefonen. Enligt förhöret (sid 1 tillägg 2), kontrollerar polisen när kortet togs och enligt förhöret är kortet taget den 6 december 2012 och det kan stämma. LJ kommer inte ihåg när Pleijel kom till kaj, enligt Hagman kom Pleijel till kaj den 9 december och kortet är taget till sjöss. LJ såg inte att Gustaf hade några skador i huvudet. Han rakade huvudet så han kan ha haft någon liten skavank men inget särskilt. 

Förhöret avslutas. 

 
 

Nästa vittne är Rune Liljås (RL). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

RL bor i närheten av Annika och Gustaf. Första gången han träffade Gustaf var i slutet av 70-talet när han justerade Gustafs kompass på båten. 1982 köpte de gården i Flakeböle vilket är Annikas farfars gamla ställe. Det är ungefär 200 meter mellan deras hus. RL:s fru brukade gå hundpromenader tillsammans med Annika. De hjälpte varandra och fikade och åt middag tillsammans och hjälpte varandra med posten och hundarna när de jobbade och var bortresta. De har känt varandra lite mer än vanliga grannar. 
 
RL och han fru har har fyra barn, två av barnen och deras familjer bor i nybro. Därför har de ett boende i Nybro också så att hans hustru ska kunna bo där och umgås med barnen och RL bor på gården större delen av tiden, men de åker till varandra och bor ihop också.
 
Gustafs fritidsintressen var arbete och pengar. Han var också intresserad av lite fiske och snipan. Sen var dte att vara ute och resa med Annika. Han ägnade sig aldrig åt jakt. Det har han aldrig hört talas om. RL är själv jägare men det pratade bara sjöfart när de träffades. Vad RL vet hade Gustaf inget vapen eller någon ammunition hemma. Han vet att Gustaf sköt ett skott med sin fosterfars vapen hemma på Holmen en gång men det är enda gången han hört talas om att Gustaf skjutit något. 
 
Posten kom nog vid 14:30-15:30 till Flakeböle vid den här årstiden när det låg lite snö. 
 
RL var hemma själv november och december och var nere i skogen på dagarna, ett eller två pass, och jobbade och la timmer utmed vedbormsvägen. När han la ut timret på vaägen såg han lite snett in på Annika och Gustafs tomt på ungefär 100 meters avstånd. Man märker när det är något som ser annorlunda ut. På onsdagen den 12 december såg han en ljus bil, en vit bil, brevid Gustafs bil, till vänster om den, närmast garagedörren, som hade precis samma former som Gustafs bil (sidan 522 i fuppen). Han kommer ihåg den dan för det var bilspår på "hans" väg, den som går förbi Lundells stuga. Natten till onsdagen kom c:a 30 cm snö. Då tog han fram traktorn och skopan och röjde snö på fm. Vid tolv åkte han ner till skogen och plogade hela vägen ner. Det tog ungeför två timmar innan han kom hem och det var då han såg den vita bilen som stod hos Annika och Gustaf, alltså vid tvåtiden. 
 
Han vet hur Pierres bil, han har sett den utanför Lundells, han skulle inte tro att det var samma, det var iofs hundra meter bort och AL hade en ögoninfektion så helt säker är han inte. Han tror att formerna var annorlunda på bilen han såg hos Annika och Gustaf. 
 
Hagman berättar att Pierre var hemma hos Annika och Gustaf och fikade och pratade om arbeten den 12. 
 
AJ: den 13 december åkte jag ner vid halvtio-tio till skogen och avverkade asp. när jag lossat färdigt första lasset vid vedbormsvägen var klockan 13. Jag åkte ner och hämtade en ny vagn. Sen var klockan halvtre-tre när jag lassade av nästa lass och sen var jag hemma strax efter tre. Jag såg inget särskilt då, bilar eller så. Det andra lasset var massaved. När jag hålller på med det kommer en vit bil och kör förbi ungeför vid tre och det var en bil i samma storleksordning som den han hade sett hemma hos Lundells men den hade inga särskilda kännetecken utan var helt vit, just då tänkte han att det var snickaren, men sen har han sett en liknande bil flera gånger sen dess under våren och den brukar svänga in vid vedborms bilverkstan. Den vita bilen såg han den 13 december strax före15:00 när han satt i traktorn och lossade massa, han såg en skymt av den i ögonvrån och det var lite imma på rutorna.  
 
RL har inte varit inne så många gånger i garaget, han vet att Gustaf har ett kontor och senast RL var inne på kontorer var för 5-6 år sen. 
 
Hagman tar fram en skiss som RL ritat på garaget (sid 525 i fuppen).
 
RL förklarar skissen. Det var ved överallt i pannrummet och utanför. RL har inte använt ytterdörren in till kontoret, han har använt vikdörren in till garaget och sen gått den vägen in till kontoret. Han har varit inne på kontoret 3-4 ggr. RL visste inte att det fanns något kassaskåp.
 
Advokaten tar över. den bilen du såg den 13 såg du igen vid ett senare tillfälle och då ringde du polisen, vad såg du då?
 
RL: jag såg en bil köra långsamt förbi Flakeböle och sen vända och köra tillbaka, (sid 526 i förhör i fuppen), det kan ha varit samma bil. jag upplevde föraren som mörkhårig, man ser inte så bra från traktorn, det var ingen jag känner.
 
RL: Jag uppfattade det som om röken kom från kontorsdelen. 
 
Jag och GUstaf har pratat om smuggelhistorien jag har inte uppfattat att han stod i skuld till någon efter detta. jag var gustafs övervakare när han hade frigåång. jag frågade gustaf en gång, om han kunde tänka sig göra om det om han fick riktgt mycket pengar och då då svarade gustaf "aldrig - jag vill inte ha tillbaka tiden i häktet och fängelset".
 
Ordföranden: såg du om snickarens bil när den stod hemma hos Lundell hade några kännetecken?
RJ: jag såg inte om snickrens bil som stod hos Lundells hade några särskilda känntecken
 
RJ har en annan sak han vill berätta också: 
jag blev uppringd på fm den 14 december och de frågade om de var hos mig det brann, det skulle vara i ett garage i flakeböle, på flakeböle gård, jag visste att det var Gustafs gård. då såg jag brandbilarna komma. Jag bestämde mig för att köra på baksidan av deras hus när jag skulle till skogen. det kom en gulbrunaktig rök från mitten av fastiheheten. jag hörde två rutor slås sönder, inte en människa syns, på den gamla delen av takfönstret är det helt kolsvart men glasen är borta och spröjsen är kvar och långa svarta kolsträck på fastigheten. jag trodde då att det varit en rökgasexplosion. det kom ingen rök från det rummet. jag kan inte släppa det här. då gick det upp för honom att det fanns gasflaskor och då åkte han iväg en bit. Han ringde sin fru och sen bestämde han sig för att han skulle filma det hela och åkte hem och hämtade filmkamran. han började filma 10:30 och filmade i 20 minuter. fortfaradne 10:30 kommer det ingen rök ur fönstret uppe vid taket, det ryker mest vid dielsetanken. om det brinner hela kvällen så fylls vindsutrymmet med gaser och sånt och sen smäller båda fönstrena däruppe och dörren kanske åker igen av baksugen så ingen ny rök kommer upp på vinden. De smällar som blir när fönstrena smäller kan låta som pang-pang, och kan vara det vittnena hörde på kvällen. 
 
Man ser också på fotot sara bölling tog att det inte kommer någon rök från fönstret på övervåningen vilket stämmer med min teori. 
 
Förhöret avslutas.
 
Nu kallas sista vittnet innan lunch. 
 

Nästa vittne är Anders Maurin (AM). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

Gustaf var en av AMs bästa vänner. Han lärde känna Gustaf för 8-9 år sen. Det brukade fika ihop. sista gången de träffades hjälpte han Gustaf på Pelles i slutet på oktober, början på november. Han berättade att Hasse Sjöman ringt och sagt att Pierre inte betalt hyran på 7 månader, han sa att Pierre hade bränt ljuset i båda ändar. AM tror att Gustaf hade hjälpt Pierre att fixa lägenheten eftersom Gustaf var kompis med Hasse Sjöman. Gustaf var riktigt irriterad. Am kände till Pierre seen tidigare för att de har jobbat ihop och det pratades mycket om Mellby. AM är plattsättar och Pierre är snickare, AM tycker att pierre är en mycket duktig snuckare, snäll och hjälpsam. relationen mellan Pierre och Gustaf var att de var vänner. AM har ätit lunch en gång med pierre och gustaf en gång på Morells. 
 
Am har varit hemma hos Gustaf, oftast knackade man på dörren och satt man ute i garaget, sen kom Annika ut efter tio minuter och hälsade. Om man inte var hembjuden till dem, då gick man in i huset. När Annika kom ut så var alltid Sasso med. Man gick in genom garaget på framsidan, dörren i vikporten, och sen gick man in till höger på kontoret. AM har inget minne av något kassaskåp, han har varit inne på kontoret nångång. 
 
Gustafs relation med sina bröder var mycket bra. AM var i thailand samtidigt med Petter och Gustaf brukade åka ta en kaffe hos Petter. 
 
Gustaf jobbade alltid och hade inte direkt några fritidsintressen. Han hade inget intresse av att jaga eller av vapen. Am vet inte att Gustaf hade något vapen.
 
Gustaf hade väldig ordning på saker, även ekonomin. 
 
AM har varit på glöggfest och grillning hemma hos Gustaf och Annika. AM tror att Gustaf och Annika brukade äta runt sextiden på kvällen men han vet inte. 
 
AM hade ett mail/messutbyte med Gustaf på slutet om en bra taxichaufför i Thailand, Gustaf skulle åka från Bangkok och 35 mil till Koh Chang och AM rekommenderade en chaufför i Thailand som han använt. På mailet finns också restiderna för Gustaf och Annika. Gustaf och Annika skulle åka den 4 januari 14:45 från Kastrup.
 
AM var i Thailand den 12 december och meningen var att han skulle möta upp Annika och Gustaf när de skulle komma till Bangkok i början på januari. Am fick reda på vad på branden på fredagen den 14 december och den tragiska utgången på lördag morgon den 15 december.
 
Pelles gick inte sådär jättebra. Gustaf var inte så nöjd med hyresgästen, han var sen med betalningar och han skötte inte stället som Gustaf ville att det skulle skötas. Det var en hal lirare som hyrde stället. Han var inställsam. AM förväntar sig inte att hyresgästen hade några kroppskrafter att komma med, han beskrivning av hyresgästen till polisen var att ME var en "mespropp". Han var normalr byggd. Han intryck av tjejen som jobbade för var inget alls. Det var stökigare än när Annika drev butiken. Ingen ordning och reda. 
 
Gustaf berättade om smugglingen och sa vad som hade hänt och att han suttit inne och pluggat till sjökapten. Han har absolut inte tagit upp smugglingen igen. Han känner Gustaf så väl så det vet han att det har han absolut inte gjort. 
 
Gustaf kände sig inte utsatt eller hotad. Det var småtjafset med hyresgästen, han skulle anmäla Gustaf för att Gustaf, eller rättare sagt Maurins dotter sålde böcker. Gustaf skrattade åt det hela men Annika tyckte det var lite otrevligt med anmälan. 
 
Niklasson tar över. 
 
Sasso var väldigt snäll mot personer som han kände. Mot främligar var han reserverad. Han var lite skällig och när man åkte därifrån sprang han alltid utmed staket och följde bilen. AM vet inte om Sasso var vaktig, men hade han inte känt hunden hade han inte gått fram till den.
 
advokten tar över. 
 
jag har varit inne i huset ett tiotal gånger. jag har varit inne i gången till kontoret men inte inne på kontoret. jag vet inte om de hade något kassaskåp över huvud taget. jag vet inte hur det gick till när de fick kontraktet i kalmar. det var nog inte så roligt att ha gustaf som ovän. han gillade inte ME, han låg på honom för att få in hyrorna, han blev manisk och ringde honom ofta och ville att han skulle göra rätt för sig. Han vet inte vem som berättat om ryssarna som var efter Gustaf efter smugglingsfängelsetiden, själv kände han inte Gustaf då, så han var inte med på den tiden. 
 
ordförande tar över.
 
AM: min dotter sålde böcker som ME ansåg att Gustaf hadde snott böckerna av sig själv och sålde dem, hur det skulle vara olagligt vet han inte. Gustaf skrattade åt det. 
 
niklasson tar över. 
 
han kan inte minnas att gustaf sagt något om ryssar. han tror att om gustaf hade blivit hotad på senare år så skull han nog ha berättat om det isåfall.
 
advokaten: i förhöret säger du att du bar ut saker i september från Pelles? Och nu säger du att det är senare. När var det?
 
AM: nu är jag säker på att det var senare, jag måste ha sagt fel i polisförhöret. 
 
Lunch till 13:30
 

Rätten har inte fått tag i vittnena Magnus Eriksson och Stefan Andréasson. 

Parterna kommer överens om att förhöret med Stefan Andréasson från förundersökningen kan läsas upp under förhandlingen. 

Åklagaren vill gärna att Magnus Eriksson ska infinna sig men det verkar som om han är en sån person gärna håller sig undan. Åklagaren föreslår att man ska försöka få till ett videoförhör med Magnus Eriksson från en tingsrätt i Stockholm om polisen har möjlighet att få tag i honom på torsdag morgon klockan nio. 

Om Eriksson inte går att få tag i och förhören ska läsas upp vill advokaten att dialogförhören i slasken med Magnus Eriksson ska läsas upp. Det ska åklagaren ordna fram.

 

Nästa vittne är Carina Lundell (CL). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

CL och hennes man har en stuga som ligger granne med Anniak och Gustaf. Hon har varit där sen -96, det är en sommarstuga, hon är där under sommaren och  några veckor på hösten och våren. De träffar Annika varje gång de är nere och ibland Gustaf också, när han inte jobbar. Oftast har de setts över staketet men en gång per år har de setts och grillat eller fikat ihop. 

Det hade ett golvarbete som behövde göras under 2012. Sen var det verandan och verandaväggen som behövde fixas. De träffade Pierre i augusti och gick igenom vad som skulle göras och i september fastslogs planerna. Måndagen den 24 september börjades arbetena och då upptäcktes det att golven var ruttna. Hennes man Göran ringde Pierre direkt men beställningen gick gneom företaget där Pierre var anställd. Annika och Gustaf rekommenderade Pierre första gången de anlitade Pierre 2005 och även nu 2012.

De har varit nöjda med Pierres arbeten, han har städat efter sig och det har varit jättebra jobb. CL tror att Pierre hade med sig någon som hette Bengt och så Jämtin från VVS-firman.

Annika och Gustaf var glada och trevliga och de pratadde om de mesta, det var ingenting som de inte pratade om. Sista gången hon tröffade dem var den 23 och 24 november. de pratade vid över häcken, Annika skulle vara barnvakt och hade en del idéer om framtida jobb. Den 24 pratade hon med Gustaf också om lite virke och sånt och så sa Gustaf att det var mycket nu och att Annika längtade efter sina garderobsdörrar, ett par skjutdörrar, så hon längtade efter att Pierre skulle bli färdig med deras veranda så han skulle fixa hennes garderob. Gustaf sa att "Pierre inte har haft det så lätt i sina dar och jag har hjälpt honom med båda ekonomi och arbeten". Då stod Pierre c:a 8 meter bort, CL, kan inte svara på om Pierre hörde detta eller inte. Gustaf sa det i förbifarten, hon vet inte om det var mening om Pierre skulle höra det. CL tror inte att Gustaf brydde sig om ifall Pierre hörde detta eller inte, Gustaf pratade ganska högt. 

Annika sa till CL att gå in och titta på Resdagboken inför hennes Thailandsresa och det gjorde honom. 

De har Internetkameror i både stora och lilla stugan som är vinklade ut mot trädgården, polisen kom dagen efter branden och hämtade bilder.

Hon såg på Internetkamera att det brann i Flakeböle den 14 december vid 13. Hon ringde då till Annika på hennes fasta telefon men kom inte fram. Hon ringde då till Kerstin Liljås för att få Annikas mobilnummer. Då sa Kerstin att räddningstjänsten redan var där.

Bilder på sidan 673 visas på storskärm. Annika och Gustafs uthuslänga, en del av garagebyggnaden, är längst till vänster på bilden. Bilder 675 visas också, här ser man rök och eld. Bildern är tagna strax efter klockan 15. 

advokten tar över: Hur var Pierre som privatperson?

CL: jag har bara träffat Pierre som yrkesman och han har alltid varit väldig snäll och tillmötesgående när det gäller vad de velat renovera.

förhöret avslutas.

 

Nästa vittne är Göran Lundell (GL). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

Gift med Carina Lundell. De kom ner onsdagen den 21 november och åkte hem söndagen den 25 november. Det var mest hans fru som pratade med Annika, troligtvis var det på fredagen, men han pratade lite med Annika också. Det var bara Annika som de pratade med, han kommer bara ihåg att hon pratade om Thailandsresan. 
 
Lördagen den 24 november stod jag och pratade med Pierre vid vår gavel om bygget och då kom Gustaf fram och pratade med Carina som stod en bit bort. Jag hörde något om att Gustaf tyckte vi skulle använda Bödagran till virket, Gustaf ropade det till mig. I övrigt pratade jag inte med Gustaf, vi hejade på varandra, jag gick några steg mot Gustaf men Pierre stod kvar vid bygget så då stannade jag kvar med honom för att prata om bygget eftersom jag tagit dit honom för att vi skulle göra det. Sen blev det inte av att jag pratade med Gustaf något mer för vi åkte hem på söndag morgon. 
 
Jag fick besök av polisen med anledning av bilderna och då visade jag hur kamerasystemet funkade. det är inte så att datorn sparar bilder av sig själv. Den eftermiddagen då min fru ringde om branden så sparade jag några bilder vilket jag inte brukar göra för jag fick en känsla av att något inte stämde. Det var en ingivelse, branden låg fel i förhållande till huset så det såg inte ut som om Gustaf bara eldade i sin tunna. 
 
Jag ringde Annika 14:23 när jag var på väg hem och när jag kom hem 15:02 sparade jag ner bilden på branden i datorn.
 
förhöret avslutas. 
 

Nytt bevistema. Nu blir det vittnesförhör om Pierre Karlsson.

Nästa vittne vill höras med Pierre ute ur rummet så Pierre leds ut i handklovar. 

 

Nästa vittne är Bert Petersson (BP). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

BP är född i Mellby, 350 m från där Pierre växt upp. Barbro, Valter och Pierre flyttade dit när BP var i tonåren. BP var 15 när Pierre föddes. När Pierre föddes bodde de på Svältergatan, sen flyttade de till Mellby. Mellby ligger 2 km från hamnen i Byxelkok. BP lämnade Öland den sommren han fyllde 16 när han gick ut på sjön, efter två år började han vara hemma på öland på somrarna. Barbro jobbad hemma hos BP:s mamma som telefonist. BP körde mjölk till mejeriet tillsammans med Valter när han var yngre, mest för skojs skull. 

Hans intryck av Valter var att han var en väldigt snäll människa. Babro hade tet väldigt hårt psyke. Hon var hård mot Pierre när han var ynge. Hon var hård allmänt också, man kunde få hårda svar av henne. Men hon var snäll också.

De hade kört mjölk en dag och Valter satte sig vid köksbordet och det låg en trasdocka på golvet som var Pierres, "den här jäkla trasdockan den slänger jag i pannan", och det gjorde hon. BP tror att Pierre var tre år vid det här tillfället. Han vet inte riktigt om Pierre förstod något av detta. Dockan slängdes i vedspisen.

Det fanns oftast alkohol med i bilden, när Valter kom hem satte han fram ett glas brännvin på bordet. Han var ju iofs ledig då men det var ju lite för mycket alkohol. Barbro hon kunde hon med. De hade ju taxin då så nån behövde ju vara redig. Han vill inte påstå att han var med i sånt sammanhang där Barbro drack alkohol. I förhöret har BP sagt att hon kunde dricka en 75:a utan att det syntes på henne, men det kan vara lite fel, han har aldrig sett henne dricka såna mängder. 

Valter och Barbro hade bensinstationen under den här tiden också. 

Barbro var lite grov utav sig. Hon visade inte så mycket moderskänslor mot Pierre som en BP upplevt. Pierre var väldigt stark som liten, när han 4 år kunde han bära två spann med vatten, det har BP själv sett, Pierre var stark.

1984 flyttade BP till oskarshamn.

ordförande frågar: du förhördes 4 juni 2013, vad var skälet till det?

BP: vi var på en tysklandsresa, jag och kriminalpolisen som bor granne med mig, jag kommer inte ihåg vad han heter, och då berättade jag om vad som hänt och eftersom han var inkopplad i detta så ville han intervjua mig och så blev jag kallad till förhöret. 

förhöret avslutas. 

 
 

Pierre tillbaka i rättssalen igen.

Nästa vittne är Gudrun Sandin (GS). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

GS är uppvuxen i Byxelkork och har bott där i hela sitt liv. Hon driver en kroppkaksbod där Barbro Karlsson brukade hjälpa till. GS känner inte Pierre sen han var liten. Det var som en vanlig familj men hon tyckte Pierre hade det jobbigt, han var nog ganska hårt hållen. tex när de var där på kvällarna fick pierre inte gå ner för trappan, ville han ha en smörgås fick han gå ner och vänta på sista trappsteget och där fick han sin smörgås och sen fick han gå upp igen. han var aldrig därnere med oss. han kom aldrig ner i köket med oss. jag kommer inte ihåg hur gammal han var för vi såg honom aldrig annat än när han dök upp på sista trappsteget, han var aldrig med oss andra. 

Jag vet inget om tonen mellan Barbro och Pierre och jag vet inte hur förhållandet var mellan Pierre och Valter.

Vi hade ganska lite kontakt under många år tills hon började jobba hos mig några månader innan hon dog. Hon sa aldrig något om Pierre, eller hans ekonomiska förhålladen. Barbro sa att hon skulle betala en räkning år Pierre och då sa GS att hon tyckte att Barbro skulle behålla sina pengar själv men Barbro sa "det går inte, han tar allt jag har". I efterhand fick GS reda på att Barbro aldrig fick behålla sina pengar själv.

Advokaten frågar om GS någonsin frågat Pierre om detta?

GD: nej, jag har aldrig pratat med Pierre, bara sagt hej när vi mötts. 

Förhöret avslutas. Nu paus tio minuter. 
 

Nästa vittne är Elenor Hellborg (EH). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

EH är uppväxt i Böda. Hon kände till familjen Karlsson (Barbro, Valter och Pierre) från skolålder, från det att hon var 6-7 år gammal. EH är tre år äldre än Pierre. Det hon kommer ihåg var att när hon gick i mellanstadiet bodde hennes bästis i Byxelkork och i samband med det träffade hon Barbro och Pierre. Hennes kompis mamma och Barbro umgicks en del och ibland när hon skulle träffa sin kamrat så var denne hemma hos Barbro. EH var utanför Karlssons hus vid desssa tillfällen, När EH var 10-12 tyckte hon att Barbr var väldigt tuff och hon var väldigt tuff mot sonen. Hon betedde sig ironiskt mot sonen, han hade inte så mycket att säga, och skulle vara tyst när vuxna talade, han skulle inte synas och höras. Hon uppfattade som barn att klimatet var tufft hemma hos Karlssons. Hon träffade Pierre och Barbro själv vid något tillfälle utanför deras hus, det har hon ett minne av. Hon vet inte om Barbro var likadan mot Pierre när det inte var andra vuxna med. 
 
förhöret avslutas. 
 

Nästa vittne är Liz-Marie Andersson (LA).Telefonförhör. Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

LA är uppvuxen i Persnäs på Öland. Hon bor nu i Böda. Hon jobbade på Rosas lanthandel mellan 1970 och 1980. Hon var 20 år når hon började jobba där. Hon kände Barbro för hon brukade handla i affären. En gång var Pierre var med som berörde henne särskilt, hon reagerade på det, han fick lite ovett och hårda ord, ungjävel och lite sånt där rakt uppochner utan vidare, utan att han verkade ha gjort något. Pierre var kanske runt 14 då. Hon tänkte inte på att Pierre reagerade på något särksilt sätt då, hon tänkte mest på Barbro då.

Förhöret avslutas. 

 
 

Nästa vittne är Tomas Andersson (TA). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

TA var klasskamrat med Pierre under ettan och tvåan. De gick i samma klass. Efter det bytte han skola. Förhör sidan 955 sägs det att han gick i samma skola klass 1-9 men det stämmer inte. Hans minnen från den tiden av Pierre är inga särskilt, Pierre var något större till växten än vad vi andra var på den tiden. De träffades på högstadiet igen, då var de på samma skola igen. Då var Pierre fortfarande lite större än oss andra. I övrigt var det inte så stor skillnad. På vintrarna hade vi handbollsturneringar socknarna uppe på norra. Pierre var fruktansvärd på att skjuta hårt, det belv mål som regel om han fick läge. De gick att få stopp på honom kroppligt men inte på skotten. Det var nog de som vågade sätta sig upp mot honom men just under handbollen sprang han över mittlinjen och tjoade till lite och sen var planen tom och bara målvakten kvar och sen blev det mål. Pierre var stor och stark. Pierre var inte inblandad i några slagsmål vad TA vet. Pierres humör var lugnt och sansat. 
 
I förhör sa TA att det aldrig var någon som stack mot Pierre pga av hans stolek och styrka och det kan stämma men det är inget han sett personligen. 
 
Förhöret avslutas. 
 
 

Nästa vittne är Mari Olsson (MO). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

MO är brevbärare. Hon jobbar på tre olika områden, bland annat Vedborm och Flakeböle. Den 13 december kommer hon och kör sin runda, har varit i sandby och kör ner på vedbormvägen och möter Elsa Sörman med sina hundar, sen kör hon 100 m och lägger i två lådstopp och innan Annikas och Gustafs lådstopp så ser hon i deras fönster, det är ganska skumt då, vid 15-15:30, att Annika står och tittar ut genom fönstret och tittar åt båda sidor. Annika tittar efter något, hon tittar inte bara ut. Sen fortsätter MO mot sitt nästa lådstopp. Det var skymning och lite snöig, inte dagsljus, lite skymning, hon har för sig att det var lite flingit i luften av snö. 
 
Det är olika när hon brukar leverera posten i Flakeböle, det kan variera på ett par timmar. Den här dagen var det den senare tiden, ibland kan de bli 60-90 minuter tidigare, om det inte är snö på backen. Och det beror på hur mycket man ska dela ut och hur snabbt man kommer iväg. 
 
förhöret avslutas. 
 

Nästa vittne är Hans Isaksson. Han är kallad till 16:00 och har inte kommit ännu. Det är dagens sista vittne. Det blir paus tills dess. 

 
 

Nästa vittne är som sagt Hans Isaksson (HI). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

Barbro kände Hi:s föräldrar eftersom de var sommarölänningar. Barbro har känt HI sen han var liten och de hade en god relation även senare. Han åkte taxi med Barbro ofta. Pierre har byggt hemma på hans hus i Grankullavik.
 
Pierre ringde försommaren 2001 och sa att KFM måste få in 200 000 kr samma dag annars skulle han hamna i personlig konkurs. HI satte då in 200 000 kr på KFM:s konto. 1/7 2001 finns ett skuldebrev som Pierre skirvit under. Han skulle betala tillbaka inom 5 år med en ränta på 6 % som var villaräntan vid den tidpunkten. Efter 3 år hade Pierre varken betalt ränta eller amorteringar. HI åkte upp till pierre men han sa att han inte hade råd då för att Lotta vill eha en pool. HI åkte då upp och pratade med Barbro eftersom hon hade skog och mark och Pierre kom också dit. 6 600 kvm mark var aktuellt då, det skulle kosta 350 000 kr. Då sa HI att Barbro får 100 000 kr fr marken och så strök HI Pierres skuld. Pierre blev då svart i ansiktet och kastade sig i bilen och körde sig därifrån, då sa Barbro "Hans, vad har jag gjort för att förtjäna en sån son?". Enligt HI:s fru var PIerre gråtmild när han ringde och frågade om lånet, det var hon som pratade med Pierre i telefon vid det tillfället. De hade ingen aneldning att betvivla att Pierre skulle betala tillabka, han jobbbad extra på en semetserby och det fanns mark att sälja. 
 
I förhöret sa HI att fogden skulle ta huset men som han kommer ihåg det nu var det att han skulle gå i personlig konkurs. Han tycker iofs inte att det är någon större skillnad. 
 
advokaten tar över. Sa du något 2006 om att Pierre blev arg vid det här tillfället? Pierre borde ha blivit glad att bli av med sin skuld?
 
HI: jag minns inte om jag sa det vid det förhöret, det var mycket kortare än förhöret som hölls i samband med denna utredning. Jag tror att Pierre blev arg för att Barbro skulle få de överskjutande 100 000 kr. 
 
Förhöret avslutas
 
 
Imorgon blir det videoförhör med SKL och polisen i sal H klockan 9. Det blir vittnes förhör med Magnus Eriksson om rätten får tag i honom. Det blir förhör med Erik Linder och hans fru samt åklagarens kompletterande skriftliga bevisning. Både advokaten och åklagaren påkallar kompletterande förhör med Pierre. Sen blir det personaliagenomgång.
 
På torsdag eventuellt videoförhör med Magnus Eriksson om han går att få tag i annars läses dialogförhöret upp. Sen avslutas det med parternas slutanföranden (pläderingarna). 
 
Dagen avslutas med att förhöret på sidan 684 i förundersökningen med Stefan Andréasson läses upp för rätten. Det får ni läsa själva. 
 
På återseende i morgon!