Flakebölerättegången dag 6

Då är vi igång igen. Hagman hänvisar till sammanställningen på sidan 9 och 10 på stämningsansökan över vilka som passerat brottsplatsen olika tider utan att ha sett något. 

T3, tilläggsprotokoll 3 är under utarbetande och kommer att att presenteras i eftermiddag för åklagaren. Hagman kommer att maila över den under morgondagen till TR och advokaten. 

 

Första vittne är Birgitta Björklund Karlsson (BBK). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

BBK är tidningsbärare och har varit det i åtta år. Hon kör ut tidningar på nätterna/morgonen. Den 14 december kände hon röklukt i Flakeböle, det luktade som om någon hade eldat i en tunna. det var precis när hon passeradde Gustaf och Annikas hus. Hon känner till Annika men hon känner henne inte Annika personligen. Hon vet vilken fastighet hon bor i. BBK vevar ner rutan lite innan fastigheten, brevlådan ligger lite norr om fastigheten. Det osade, men hon såg inte att det brann någonstans. Det var kolsvart ute. 

Hon tänkte bara att det var någon som hade eldat trädgårdsavfall som fortfarande pyrde lite. Hon kände inget längre fram utan det var bara utanför deras fastighet hon kände lukten. Tidpunkten är hon inte säker på. Tidningarna kom 03:25 till macken i löttorp, sen krånglade växeln på hennes bil och hon hade lite annat att göra, hon tror att hon kom till Vedborm mellan 5 och 6 på morgonen. 

Advokaten tar över. Kan du ha avslutat rundan lite senare? Mellan 6 och 7 tex?

BBK kollar i sin tidsbok för yrkesförare. Nä, hon tror inte, det tar ett par timmar att avsluta rundan från Flakeböle och hon avslutade rundan 7:30. Hon iakktog en bil någon morgon den veckan, hon vet inte vilken dag, torsdag, fredag och lördag. På fredagen såg hon brandkåren så då var det inte, så det måste varit någon av de andra dagarna. Det var en lite större bil som hon såg när hon plockade tidningar och hon hade helljuset på som hon fick bråttom att stänga av, så därför kommer hon ihåg mötet. Det var inte hemtjänstens bil. Jag fråagde en bekant om det var hans bil men det var det inte. 

Åklagaren frågar: var såg du den bilen i förhållandde till flakeböle?

BBK: på vedbormvägen, ställe nummer två från 136:an. 

Ordförande frågar om vädret:

Det snöade inte på morgonen men locken sinkade lite på brevlådorna för de var frusna och det var lite snödrivor.

Förhöret avslutas.

 

Nästa vittne är Ronald Fransén (RF). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

RF kände Annika och Gustaf. Han hade varit och tagit en fika i Löttorp och var på väg hem på Vedbormsvägen. han körde förbi deras fastighet och såg att det rök och tänkte att nu eldar Gustaf ordentligt. Det hade varit -15 grader på natten och RF tänkte att det hade frusit så att Gustaf ville elda på med anledning av det. Han såg detta 08:15, röken var vit och torr, och han tyckte att röken kom lite längre bak ifrån fastigheten. RF hördes redan den 14 december. Eldar man löv får man sur svart rök. det här var rök där det brann ordentligt. Det var inte vattenånga som steg, det var rök. Röken var vit. Han har inte sett något sånt förut därifrån vad han vet.

 

Advokaten: har du hört om gustaf haft problem med någon pga smuggelhistorien

 

RF: jag sa hos polisen att ryska maffian kanske hunnit ikapp honom, jag har bara hört rykten och vet ingenting om maffian varit på besök eller inte men när jag hörde det hemska som hänt tänkte jag att det kanske hade med den gamla smugglingen att göra.

Jag såg en halvskraltig Opel med en trasig list utanför Pelles ett par dar efter branden, kläderna passade inte ihop , så jag ringde polisen och tipsade, jag sa att med tanke på kläderna tänkte jag att de kanske kom från öststaterna. sid 630 i förhören. De gick bara och tittade in genom fönstrena, gjorde inget i övrigt, de kan ha varit jounalister med det tror jag inte. 

 

Nästa vittne är Kenneth Nilsson (KN). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

KN larmade SOS 09:38 förra året om branden i Flakeböle. Han var inte närmare bekant med Gustaf och ANnika men de hejade när de möttes på vägen och han visste vilket hus de bodde i. Vid det här tillfället var hans sons dåvarande flickvän Sara med i bilen, de var på väg i bilen mot 136:an. fastigheten var på vänster sida. de såg en väldig rök och bilar och traktor stod utanför garaget, de sprang upp och knackade på dörren och ringde på dörren samtidigt som de ringde 112 för de tänkte att de kanske låg och sov i huset. Sen såg de skylten om gasflaskor och då gick de ut på vägen. det var mörkt inne i garaget, han såg inga lågor, han såg ingenting in genom förnstrena, han var dr bilarna och traktorn stod, han såg inga lågor genom fönstert eller någon annanstan. Det var varmt därinne, för snön hade smält ner från taket och man hörde hur det rann ner vatten från taket. 

Det var en traktor och antagligen två personbilar som stod utanför. På sida 626 och 627 i fuppen finns bilderna Sara tog i samband med detta. Han la inte särskilt märke till några spår framför garaget vad han minns nu, det var längesen. I förhöret den 14 dec 19:11 sa RF (sid 651) "på tomten/garageeuppfarten stod en bil och utanför stod traktorn... det var tydliga bilspår efter en annan bil till höger om traktorn."

Hagman undrar: var någonstans var dessa bilspår om man tittar på bilden? var spåren mellan traktorn och garaget eller vid sidan av skåpbilen?

RF: jag minns inte riktigt. Minnet är bra men väldigt kort. 

Hagman: vad menar du med höger om traktorn om du tittar på bilden?

RF: jag minns inte, det var så länge sen. Jag minns inte. Det syntes i snön att det hade varit en bil parkerad, det var en fördjupning i snön. jag minns inte om det var breda eller smala spår eller om det var en stor eller liten bil.

Hagman: Vilken grind var det som hade varit stängd?

RF: jag har för mig att det var en port in till trädgården som man behövde öppna, framför bilarna, den behövde man öppna för att komma in mot bostadshuset. 

hagman: bilspåren gick ut på gatan säger du?

RF: det är ganska naturligt, det går inte att köra åt någoot annat håll, jag vet inte åt vilket håll spåren svängde ut mot gatan. 

RF: de första brranbilarna kom från Löttorp, jag var kvar på platsen så jag pratade med någon från brandkåren men jag skulle ju skjutsa henne till bussen så det var lite stressigt, jag gav mitt nummer och åkte iväg. sen åkte jag förbi på vägen hem igen, då var polis och brandkåren där, jag kommer inte ihåg hur det såg ut då med elden

Inga fler frågor. 

 

Paus till klockan 10.

 

 Nästa vittne är Sara Bölling (SB). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

SB var tillsammans med Kenneth Nilsson på morgonen när det kom rök från fastigheten i Flakeböle. Kenneth skulle skjutsa SB till bussen. De knackar på och Sara försöker titta in i garaget men det var mörkt så hon såg inget och Kenneth knackar på dörren till huset medan de ringer 112. Sara trodde att de som bodde där hade åkt eftersom det var färska spår i snön. bilden på sidan 626, längst hit brevid traktorn såg det ut osm någon backat ut och kört ut från tomten, mellan skåpbilen och fotografen var spåren som gick ut mot vägen, det är vad hon för sig att det fanns färska spår från en bil. mellan traktorn och skåpbilen har hon för sig att det bara fanns en gång som man kunde gå och hon tror inte att det gick in en bil men det kan de ha gjort. Sara såg spåren i snön och berättade för Kenneth att hon trodde att de hade åkt eftersom hon såg spåren i snön av en bil som åkt. till höger om traktorn betyder att man står bakom traktorn och tittar. hon tänkte inte på om det var några spår i snön efter fotspår. Hon tänkte inte på om det såg ut som om bilen som åkt stått länge på platsen eller inte. Det finns en grind mellan traktorn och skåpbilen, hon vet inte om den var öppen eller stängd för Kenneth gick före henne in på tomten. Hon var precis vid dörrarna till garaget när hon försökte titta in i garaget, hon tiitadein genom fönstrena i garagedörrarna, det var kolsvart, bara rök därinne, hon såg ingenting, det var väldigt varmt så hon flyttade sig väldigt snabbt, det var inga lågor som syntes de kom först senare. när hon var vid dörrarna såg hon skylten om gasflaskor och då flyttade de ut mot vägen. det hördes att det rann väldigt mycket från taket av smältvatten.

det såg helt normalt ut förutom att det brann, hon vet inte hur det brukar se ut i vanliga fall. de fick kköra ikapp bussen sen, de kom ikapp den i Borgholm, hon kom tillbaka på kvällen den vid 22-tiden men hon såg inget särskilt då, det var väldigt mörkt. 

advokaten ställer frågor: färska spår, vad betyder det, att det inte var någon nysnö i spåren? var det traktorspår eller bilspår?

 

SB: det hade inte kommit någon snö i spåren efter att det hade körts. Det var vanliga däckspår, inte spår efter någon traktor, 

förhöret avslutas.

 

 Nästa vittne är Roger Svensson (RS). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

RS är räddningsledare, han jobbar på räddningstjänsten och han hade jouren den veckan larmet gick, Han styr arbete på platsen och dirigerar allt arbete. Han jobbar på Löttorps brandstation. Alla 16 gubbarna i Löttorp blir larmade på stort larm och det här var ett stor larm. Då kommer det också en tankbil med vatten från Borgholm. Han var först på plats, det är man som räddningsledare. De är fem man i första släckbilen, sen kommer tankbilen och persedelbilen. Det var halt så de var antagligen framme vid fem i nio. Tjock svart rök från garagedelen. Noll sikt in i garaget. En komibination av sot på rutorna och röken i garaget. Han såg inga lågor till en början. Vi försökte känna om dörrana gick att öppna men det gick inte, men eftersom det fanns gasflaskor slog Staffan en ruta i gångporten och jag slog en ruta i en annan och satte in kylning, när vi satte till syre gick det fort och blev övertändning och då backade vi, jag vågade inte vara vara med folket ifall det skulle smälla. Vi backade ut till vägen efter ungefär efter tio minuter. Efter en timme kom Bengt Andersson som är min chef och tog över befälsskapet, det är naturligt att man gör så vid större bränder. Vi satte på en vattenkanon utifrån vägen och efter en stund lugnade ner sig. det brann länge i tanken och i en vedstapel, det brann hela natten. Varför det brann länge i tanken vet jag inte, det var antagligen bränsle som läckte ur tanken som gjorde att det inte slutade brinna, vi fick hålla på hela natten med eftersläckning.

Jag såg inget särskilt, jag tänkte att det var en vanligt garagebrand, upplogat var det, det stod en traktor och två personbilar där, jag tänkte inte på några bilspår, jag var ju där och jobbade. Vi flyttade på bilen i garaget. Första vändan stannade jag till 13 och sen var jag tillbaka ett par vändor till. Brandkåren var kvar på plats till 12-tiden den 15 december och hjälpte teknikerna och sånt. Polisen kom tidigt, han måste ha varit i krokarna. Teknikern kom senare på dagen och sen åkte de på kvällen och kom tillbaka nästa dag, vi var kvar och bevakade platsen när de var borta. 

Förhöret avslutas.

 

 Nästa vittne är Kent Arvidsson (KA). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

KA är brandman. Han jobbade den 14 december i Flakeböle. Han kom senare än RS, KA tog sin privatbil dit för han blev lite försenad för han hann inte med bilarna. När KA kom fram någon minut senare än de andra så brann det inte i garagedelen, det var rök men inte lågor, KA stod ute vid vägen när han kom. KA känner Gustaf privat så han försökte ringa honom på mobilen när huset var låst och man ville flytta bilarna och alla blarna var hemma, han tänkte att Gustaf kanske var ute och gick med hunden eller nåt. Han kom inte fram på Gustafs mobil utan den var avstängd. KA hoppade upp och försökte kolla in genom köksfönstret och såg att det stod mat och mjölk framme på diskbänken och då började han känna att något var fel. Då började han ringa runt lite och ringde en gemensam vän och försökte få tag i alternativa nummer till GUstaf och karusellen satte igång och folk började leta efter Gustaf. Sen ringde hans bekanta tillbaka, Göran, och berättade var det fanns en nyckel till huset gömd, så att brandkåren skulle kunna komma åt bilnyckeln och flytta bilarna som stod framför garaget. Nyckeln låg innanför en dörr till höger om garaget där de hade en el-central och ovanpå elskåpet. 

Då hade syret dock släppts in så då backade alla och han kunde inte hämta nyckeln. Så småningom fick han gå fram och hämta nyckeln och gå in i huset och leta. Han hittade bilnyckeln innanför dörren i hallen som han hämtade först, den till volvon, så den kunde flyttas, sen hittade han en annan nyckel som han inte fick att funka så då gick han in och letade igen, men han hittade inte nyckeln som behövdes, han letade i Gustafs ytterjacka men där låg bara husnycklar. Han tror att han hittade nycklar i ett annat plagg också, men det kan ha varit nycklar till Pelles också, KA var ute efter en bilnyckel så han provade aldrig husnycklarna i husets dörr. 

När han gick vidare i huset såg han fläsket och smöret och mjölken på bänken, det var en skvätt kvar i mjölkpaketet, han trodde att de höll på att göra kroppkakor men han kollade för ahn tyckte att det var nåt som var konstigt. Han såg också att Ölandsbladet från dagen innan låg på köksbordet, på bordhörnet låg också Annikas telefon. Sen gick han in igen för att leta efter något som någon frågade efter och då ringde telefonen på köksbordet och då ringde Annikas syster och sökte henne men KA lät telefonen ringa, han ville inte röra telefonen. Staffan var med och letade efter bilnyckeln vid något tillfälle och då såg de att ugnen stod på avstängt läge men temperaturen var på. han kände ingen värme från ugnen vad han kan komma ihåg, då såg han lufsan. Lufsan såg väl nästan färdig ut men han har ingen vidare koll.

När han kom tillbaks träffade han Rune Liljås som sa att det måste gå och se på mobilen när de senast ringde eller svarade och då pratade jag med polisen som sa att jag skulle hämta mobilen och så kollade vi när den senaste kontakten hade varit. Det stod ett klockslag i mobilen när Annika senast hade haft kontakt, han har för sig att det var den 13 decmeber vid 15-16 någon gång. 

Han fick en fråga till på platsen, om han kollat om det var någon i huset, och då gick han in i huset igen och gick igenom hela huset och alla rum och kollade och ropade och han såg ingen i huset. 

KA la inte märkt till några spår på platsen eller så. Han deltog i släckningsarbete efter hans insatser i huset. Han var kvar till strax efter 15 då han skulle till Löttorp och döma Lucia-handboll. KA var med och hittade kropparna. det var polismannen som kom och hämtade KA. han hade sett något som låg lite under en plåt. polisen tyckte att KA skulle ta bort plåten så då gjorde KA det och då såg de att det var något som såg ut som en kropp efter en människa. Det kan ha varit en hund också. Han minns inte nu vilket det var. 

Han la inte märke till något särskilt med den fasta telefonen i huset.

Advokaten: du kände gustaf och bodde mittemot Pelles. det var uthyrt i somras och du har berättat om kontakten mellan hyresgösten och gustaf. berätta!

KA: gustaf upptäckte att hyresgästeen var en fifflare och gustaf fick ligga på hårt för att få in hyran, det var flera hårda ordutbyten på telefon för att gustaf skulle få in hyran. 

KA har inga tankar om smugglingshistorian utan det hade Gustaf lagt bakom sig. Han har hört i andra hand från Maurin om att det försvunnit pengar i samband med smugglingen ooch att folk kan vara arga för det. 

Smöret var inte rinnigt när han kände på det i köket, han trodde att det skulle vara lösare än vad smör tydligen blir när det står framme.

Förhöret avslutas. 

 

 

 Nästa vittne är Martin Petersson (MP). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

MP är polis. Han var på plats i flakeböle 14 december från 10:38. När han kom dit var redan räddningstjänst och ambulans på plats. han tog kontakt med räddningsledaren som beröttade om gasflaskorna och att han hade spärrat av. det var MP:s uppgift att hålla avspärrningen. Då kom det personal från räddningstjänsten och berättade att det var lite konstigheter i huset. då beslöt sig MP för att också söka igenom huset. Han försökte få kontakt med fastighetsägran. han kollade Annikas mobil och ringde på det extranummer till en av fastighetsägarna de hittade i den mobilen. vid eftersläktningsarbete gick han och räddningspersonalen runt på branplatsen och då anträffades en människokropp och en djurkropp på brandplatsen och då kontaktade han tekniker eftersom det kom i ett annat läge.

När han kom till platsen frågade han om det fanns utgående eller ingående spår på platsen men det hade inte räddningstjänsten tänkt på, men han är inte säker på om han frågade detta innan kropparna hittades eller inte. MP trodde först att det kanske kunde ha rört sig om en försvunnen person. de var inte en normal brandplats, nackhåren reste sig lite. lufsan i spisen, bilarna hemma, dörrarna låsta, hunden borta och ingen svarar i telefonenerna, maten står framme på diskbänken, det kändes fel redan från början. 

MP begärde in en hund till platsen och det genomfördes ett spårsök på plasten efter att kropparna påträffats. Hunden kom från Oskarshamn. Det hittades spår utanför fastigeheten där polisen och räddningstjänsten hade gått, det hittades inga spår på ställen där räddningstjänsten inte hade gått. 

Hundleksaken låg till vänster om infarten till fastigheten, (sid 678 i fuppen röd pil), Mp har skrivit ett pm om detta som finns i fuppen.

förhöret avslutas. Nästa förhör är det sista för förmiddagen.

 

 Nästa vittne är Peter Bruun (PB). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

PB är ställföreträdande styrkeledare. Då har man ingen egen grupp, det hette förut brandförman. Man har jour en vecka i månaden som styrkeledare. När den värsta elden hade lagt sig och de höll på med eftersläckningsrabetet ropadde en av brandmännen på honom för han hade sett en djurkropp. då kontaktade de polismannen på plats och räddningstjänsten. han såg en gasolflaska som stod brevid. han tänkte inte närmare på der eftersom han inte hade varit där innan. han kände ingen anna lukt än vanlig brandrök.

advokaten: det fanns en vedhög, låg veden mot väggen.

PB: nej, man kunde gå emellan.

orföranden: hur långt in stod gasolflaskan, var det ett normalt ställe för en gasolflaska? Hur lång ifrån djurkroppen låg gasolen? och var stod gaolsflaskan i förhållande till kropparna?

PB: 3-4 meter in, man ställer kanke inte en gasolflaska mitt i garaget, c:a en halvmeter från djurkroppen, det hittades en männsikokropp efter det att jag åkt därifrån, den låg kvar när jag kom tillbaka, den ena 0,5-1 m bort och den andra 3-4 meter bort från hunden, gasolen stod kanske 1-2 meter från den första kroppen. 

Nu lunchpaus till 13:00.

 

Nästa vittne är Anders Palmgren (AP). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

AP är brandman i Borgholm. Han deltog i Flakeböle den 14 december. Han såg tre saker. det första var att kropparna var väldigt brända, ddet andra var att det luktade väldigt mycket, det brukar lukta lite bensin eller dielsel men här luktade det luktade bensinmack, och det tredje var att spanjoletthandtaget såg ut att stå i öppet olåst läge, horisontalt läge. 

Han kände en lukt av petroleum där kropparna fanns. Han vet inte om det var diesel eller bensin. lukten fanns där hela tiden och lukten var stark, man behövde inte lyfta på nåt för att det skulle lukta. Det var mycket dunkar runt omkring, dunkarna var uppsvällda, som de blir när det smäller av branden om de var stängda innan, och han såg något lock som var av. dunkarna var i närheten av kropparna och runt om i kroppen, runt 1-2 meter från kropparna. Apropå förhör på sidan 617 "många dunkar", han tror att det var fler än fyra dunkar han såg.

Han såg två gasolflaskor i garaget, en stod upp och en låg ner väldigt nära kropparna. Han såg också en femkilos acetylenflaska i pannrummet. När de hade hittat benresterna gick de över och började försöka släcka i pannrummet och veden där från det hållet i stället för från garagehållet för att inte störa brottsplatsen. Acetylenflaskan i pannrummet var kall så den var inte farlig. En granne till Gustaf sa att det var länge sen han hade en svets så de var inte så rädda för flaskor när de gick in i början. 

Hans "slutsats" runt gasolflaskorna runt kropparna och den bråte som låg på kroppen var att det såg ut att det låg något brännbart på kropparna. Han tänkte inget särskilt då om gasolflaskornas placering. Ingen bensindunk hade exploderat vad han kunde se.

förhöret avslutas.

 

Nytt förhörstema för vittnena. Nu ska levnadsvanor och eventuella hotbilder mot Gustaf och Annika utredas under resten av dagen och halva morgondagen.  

Nästa vittne är Bodil Björe (BB). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

BB har en klädbutik i Borgholm som heter "Esters och Williams". Hon känner till Annika och hennes affär Pelles, hon lärde känna Annika på en kurs för butiksägare i mars 2012 i Borgholm. Annika brukade handla i BB:s butik i Borgholm. BB bor uppe i Böda och hon och ANnika brukade stöta ihop under inköpstillfällen. Annika berättade under våren och hösten 2012 att hon arrenderat ut sin butik och BB var inne på sommaren på Pelles och kollade och BB tyckte det såg bedrövligt ut. Hon gick in på fiket där Annika jobbade efter det för att köpa bullar och då pratadde hon med ANNika om hur det gått för personerna som arrenderat butiekn. Annika sa att det inte gått så bra för de perosnerna och att deinte betalat hyrorna och att de försvunnit och att det strulat. I december, den 8:e enligt ett returkvitto, var Annika inne och handlade hos BB och då sa Annika till BB att hyresgästen på Pelles var en allmän strulputte men att "nu har vi satt kronofogden på honom" och "nu har jag lärt mig till nästa gång att man ska ta personliga referenser".

Annika sa inget om att det fanns hot eller våld, hon var mer trött på hela situationen, hon skakade på huvudet, var lite uppgiven och trött på att behöva jaga hyresgästen och att han inte betalade men hon smålog när hon pratade om det. Annika verkade inte alls rädd utan mer lite trött på hela situationen. BB har inget minne av att hon någonsin hört namnet på hyresgästen och hon har inte heller uppgivit detta till polisen. Står det i förhöret ett namn på hyresgästen på Pelles är det polisen som skrivit in det för BB har aldrig vetat namnet på denne. Den 8:e december var den sista gången hon såg Annika. 

Förhöret avslutas. 

 

 

 

Nästa vittne är Angelique Fritz (AF). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

AF har varit säsongsanställd hos Annika mellan april och skördefesten åren 2009-2011 på Pelles i Löttorp. Hon och Annika jobbade oftast ihop men ibland jobbade AF ensam i affären. Ruljansen gick lite sådär sista året, de hade tagit in barnkläder 2011 men sålde inte så mycket av det, det blev en felsatsning. Annika pratade inte så mycket om privata saker, mest väder och vind, böcker och fritidsintressen. Inga djupare snack. 

2012 jobbade AF inte på Pelles eftersom det då var uthyrt till en annan. AF var inne i butiken 2-3 ggr men hon tyckte inte att det såg ut som det brukade och sen tyckte hon inte riktigt om bemötandet. Kvinnan såg oordnad ut och var lite kort men mannen var iofs en trevlig prick de minuter hon pratade med honom. 

Annika berättade under sensommaren/höstkanten 2012 för AF att hon tyckte att hyresgästerna var lite konstiga, att de inte hade betalt hyran och att hyresgästerna hade SKV och KFM efter sig. Annika sa ingenting om att hon kände sig rädd eller hotad. När AF träffade Annika under 2012 var Annika lite nedstämd vilket AF inte tyckte var konstigt eftersom Annika nyligen förlorat sin mamma Vera då. Annika var annars pigg och glad. 

AF: vet inte hur mycket tid Annikas spinningklasser (som instruktör) tog upp.

advokaten frågar: enligt förhöret med dig så har du sagt att det hade brunnit dagen innan branden i Flakeböle, var var det någonstans?

AF: hårfrisörskans hus innan Löttrop hade brunnit ner tror jag. 

förhöret avslutas.

 

Nästa vittne är Anna Salqvist Johansson (ASJ). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

Annika var ASJ:s bästa vännina. Hon har känt Annika sen hon var liten. Hon bodde granne med Annikas föräldrar den mitten av 80-talet. De började umgås mer för 9 år sen när hon skaffade sin stora hund. Hennes hund och Sasso lekte utmärkt ihop. De brukade resa ihop ibland och Annika och GUstaf har hjälpt till och passa ASJ:s dotter. Ibland gick de ut med hundarna flera ggr i veckan och ibland blev det mer sällan. De åt lunch ihop. Hon har varit hemma hos Annika och lunchat. Helgen innan, den 8 december, var hon och Annika och julhandlade tillsammans och två helger innan bodde Annika hemma hos dem och passade deras dotter. 

De hade det trevligt i stan (kalmar) och Annika var som vanligt, det var inga beskymmer som tyngde henne. De pratade om Pelles och vad osm skulle kunna bli såsmåningom och ifall de hade fått in hyran och sånt, de pratade mest om vad som skulle hända under sommaren 2013 och hon och Gustaf hade lite olika idéer om vad man skulle kunna göra med lokalen. 

ASJ och Annika pratade om att det var svårt att få in hyran. Annika sa aldrig att hon var rädd för hyresgästerna och Annika sa aldrig att hon var hotad av dem. 

Onsdagen den 12 december ringde Annika och pratade med ASJ om lufsa, den 12:e hade ASJ ätit lufsa och då bestämde sig Annika eventuellt för att hon skulle laga lufsan den 13 december men det kan ha varit så att hon lät Gustaf bestämma middagsmaten och välja mellan lufsa och stekt fläsk med sås och gustaf valde lufsa.

ASJ beskriver lufsatillagning. Annika skulle aldrig ha gjort lufsan en dag i förväg. Det blir inte gott då. Lufsa ska vara nygjord annars är den inte god och Annika lagade bara god mat. Annika och Gustaf brukade äta runt 18-tiden eller något senare. Hon vet det för att de brukade ringa varandra på kvällen och då får man koll på när folk står och lagar mat och ungefär vilken tid de äter. Annika och Gustaf brukade äta vid ganska regelbundna tider, det är iaf hennes uppfattning. 

ASJ har ätit middag ett par ggr hemma hos Annika. Oftast åt hon lunch där men ett par ggr har hon ätit middag där också. 

 

Nästa vittne är Monica Turesson (MT), hon vill höras i Pierres utevaro så Pierre får gå ut i ett medhörningsrum. Hon är kallad till 14:45 så nu blir det paus. Troligtvis kommer vittnesförhöret att börja lite tidigare än så dock, ordföranden ska höra med vittnena om de är på plats. 

 

MT lärde känna Annika för 22 år sen upp i Löttorp. MT lämnade Öland 1994 men Annika var MT:s bästa vännina så de hade väldigt mycket kontakt. de träffades mycket men hade mycket kontakt per telefon också. De hade en mycket bra relation i slutet av 2012. Annika berättade för MT att Annikas och Gustafs äktenskap var bra men gick i vågar, A var rak mjuk, öppen och väldigt känslig. Gustaf bar ofa på saker för sig själv som han inte delade med Annika och det gjorde Annika ledsen för att Gustaf inte ville tala om saker och ting. Gustaf köpte en bil, en traktor och tomt utan att berätta för Annika och det gjorde henne ledsen. Annika plågades periodvis av att Gustaf inte tog tillräcklig hänsyn till henne utan satte sina egna behov i första rummet. Den 11 december fick MT ett sms från Annika där Annika skrev att hon inte förstod sig på Gustaf för att Gustaf var snäsig och arg mot henne för att hon inte kunde Gustafs bankomatkortskod. Hon ringde då upp Annika och de pratade lite. Annika var väldigt glad över att hon Gustaf skulle resa bort tillsamans för de behövde dem, komma bort tillsammans och vila och umgås.

Annika pratade med MT om uthyrningen av Pelles, hon var lite rädd för personerna som hyrde, de hade hotat genom telefonsamtal. Hon var lite skärrad över det, hon tyckte det kändes väldigt obehagligt men hon sa aldrig vad personerna hade sagt. Annika hade berättat att de hade problem med att få in hyran och avgiften för elen och att elen hade blivit avstängd. Annika nämnde att hon var ansvarig för elen och den räkningen hade hamnat hos fogden och det tyckte Annika var obehagligt. 

MT upplevde att Annika var rädd med anledning av telefonsamtalen. Det upplevde MT på tonen när Annika berättade om det. Annika sa inget om ifall Gustaf var något stöd eller så. Det här hände på hösten 2012, säsongen var nog på väg att upphöra. Annika nämnde att Gustaf hade bytt lås och att de hade kontaktat kronofogden. 

Annika sa aldrig att det var obehagligt att Gustaf var bortrest längre perioder med Pleijel, hon hade ju kontakt med Gustaf på telefon ändå. Annika var van vid att vara ensam, hon var inte mörkrädd eller nåt på så sätt. MT träffade Annika sista gången på sensommaren 2012 uppe i Löttorp och sen hemma hos henne, då var det bra med henne. Sasso tydde sig till Annika. MT brukade följa med ut på promenad med Sasso. Mt är själv hundmänniska. Sasso hade aldrig med sig någon hundleksak ut. Hundleksakerna var ute i trädgården men de var aldrig med utanför trädgården. När de gick ut på hundpromenad gick de oftast över gräsmattan och sen ut genom grinden rätt ut mot Vedbormsvägen, alltså inte grinden vid garaget. Sasso fick inte ta med sig leksaker ut på promenad.

MT stannade ofta kvar och åt middag, ibland bodde hon där i flera dar. det var inga bestämda middagtider, vi åt när det passade sig. Annika och Gustaf hade inga bestämda middagstider, så inrutade var de inte. De brukade äta lite senare än vad folk gör i normala fall på norra öland. 

NIklasson tar över.

MT: Annika kunde vara lite bekymrad över att Gustaf bytte båtar och att han ibland inte hade någon ny anställning men hon var aldrig bekymrad över att han var borta mycket eller att arbetsbördan var för hård. Hon vet inte hur mycket Gustaf arbetade på sista tiden, det har inte Annika berättat. MT har sett ett kssaskåp på övervåningen, på kontoret på övervåningen intill deras sovrum, hon har inte sett att dörren stått öppen.

advokaten tar över.

MT: Gustafs relation till hyresgästerna var lika bitter som Annikas relation var, hon känner inte till att det var något bråk eller så. Hon tror inte att det förekommit något fysiskt våld även om hon sagt i polisförhör att mannen (hyresgästen) och Gustaf varit rejält osams.

orförande tar över.

MT: Att Annika kände sig hotad märkte jag genom tonen hon hade, att hon menade allvar med att hon tyckte samtalen var hotfulla. Jag kommer inte ihåg att jag sagt det som jag sagt i polisförhört om att Gustaf och mannen var rejält osams så jag vet inte vad det kan betyda. Vad Annika menade med hot vet jag inte, om det betydde kronodogden eller hot om våld. 

förhöret avslutas. 

 

 

Pierre tillbaka i rättssalen igen. Fem vittnen kvar idag. 

Nästa vittne är Per Holmer (PH). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

PH har känt Gustaf sen 70-talet. De har fiskat nära varandra och träffats annars också, han har varit hemma hos Gustaf och Annika flera ggr. PH bor i Skåne. Senast han pratade med Gustaf var 20 november 2012. 

Gustaf frågade om inte PH kunde ge honom lite ammuition till en 16 kalibrig bössa vid något tillfälle. PH hade ingen sån bössa och inte heller någon ammuniton av den kalibern hemma så det blev inget av det. PH jobbar i Oskarshamn och det var där Gustaf frågade honom det nör Gustaf var uppe där med en båt. Det var kanske någon gång 2011. I förhöret den 15 januari i år så har polisen antecknat (sid 730), att PH sa att det var ett halvår tidigare som Gustaf fråagde och det kan mycket väl stämma. PH har aldrig hört att Gustaf skulle ha något jaktintresse, det har PH och han tror att han Gustaf hade pratat om jakt någon gång ifall de hade ddelat intresset.

förhöret avslutas. 

 

Nästa vittne är Magnus Andersson (MA) som ska höras på satellittelefon går inte att få tag i. Han befinner sig på Nordsjön. Hagman återkallar förhöret. Vittnet efter det är Stefan Andréasson. Honom har TR inte lyckats delge men ropar efter honom i högtalarna i en förhoppning att han ska dyka upp. Även han är sjöman så det är möjligt att han är ute på en längre resa och därför inte har varit ansträffbar för delgivningsmannen. 

Dagens sista vittne Fred Jonsson är kallat till 16:00. Rätten ropar för att se om han kommit ännu. Det har han inte. Därför blir det paus till 16:00.

 

 

STOPP! Han är här - vi fortsätter!

 
 

Nästa vittne, sista för dagen och veckan, är Fred Jonsson (FJ). Inte släkt med någon inblandad. Svär eden. Hagman inleder.

FJ var bekant med Gustaf. Han har känt Gustaf sen denne var 14 år och fiskade. De var på olika båtar. FJ kände Erik Linder också. Erik och FJ var och fikade hos Gustaf ute i garaget. Gustaf visade upp ett gammalt gevär. Det var en Hamilton (?) utan hanar. Ett hagelvapen. Kaliber 12. Det var inte kaliber 16. Det var ett side-by-side-vapen inte ett bockvapen. FJ jagade i unga år och en 12:a är större än en 16 både hylsorna och piporna, så på så sätt såg han att det var en 12:a. Han såg på ammuntionen vid det här tillfället att det var en kaliber 12, men han såg det på geväret också. Det här hände förra året, 2012, på sommaren. 

hagman tar fram tekn prot sid 373. "på vapnet som hittades sönderbränt, var det utanpåliggande hanar."

FJ: på vapnet jag såg fanns det inga hanar. det var ett gammalt vapen, äldre än 40-tal. 

FJ vet inte om Gustaf hade något jaktintresse eller varför Gustaf hade vapnet eller vad de kom ifrån. FJ gick in genom porten till garaget vid uppfarten. Gustaf visade vapnet i den stora lokalen i garaget, han minns inte var Gustaf hämtade vapnet. Sen gick vi in på kontoret men jag är osäker på om det var där han tog bössan. Vi gick från verkstadsdelen in i kontoret. Gustaf visade nog upp vapnet som ett rent museiföremål. Det var lite rostigt, jag kunde inte se om det var brukbart. Jag vet inte vad det var för märke på det. Erik Linder var med vid det här tillfället när de tittade på vapnet. 

Förhöret avslutas. 

 
 

Man ropar efter Stefan Andréasson igen men utan resultat.

Dagen förklaras avslutad och förhandlingen återupptas tisdagen den 17 september klockan 09:00.